dewan rakyat

Thursday, April 24, 2014

40 tahun..

Bismillahirrahmanirrahim...

Rezeki yang ada mestilah dikongsi bersama kan. Lagi-lagi dengan family. Rezeki pun jadi lebih berkat gitu. Jadi, aku, kakak-kakak aku dan juga abang aku yang satu-satu nya tu merancang lah menyambut ulangtahun mak dan ayah ke 40. 

Sebenarnya, plan tu antara aku dengan kakak sulung aku. Nak makan seafood kononnya. Aku kan tinggal dengan dia. Nak belanja family dia lah merangkap birthday dia bulan Januari haritu. Tapi ada hal yang tak dapat dielakkan (ayah aku sakit dan aku bergegas balik kampung) plan tu cancel digantikan aku belanja lain waktu tapi biasa-biasa jelah. Walau macam mana pun kami plan lain nak sambut anniversary mak dan ayah pulak. Kiranya plan lagi bagus sebab nak paksa abang yang dekat Kuantan balik dan paksa mak dan ayah datang umah kak aku. 

Plannya, aku support makan. Kak sulung support tempat tinggal. Kak kechik support aktiviti lain dan abang aku takda support apa-apa. Cukuplak dia balik kan. Minyak dan tol dia lagi. Takpa kami adik-beradik yang memahami. Hahahaha...

Nak bagi suprise kat mak dan ayah memang tak boleh lah sebab, mak aku busy gilerrrrrrrr... Kalau tak cakap awal-awal nanti entah kemana dia pergi. Jalan sana lah. Mesyuarat situ lah. Pergi sini lah. Jadi, aku sebagai anak manja lagi gedik buat ayat macam ni,

"Nanti masa 12hb mak dengan ayah kena datang sini tau. Kami dah booking tempat. Angah pun balik."

Ayat arahan gitu. Hahahaha.. Padahal mana ada booking tempat pun. 

Sebenarnya memang plan nak tidur apartment area situ (area tempat makan) yang kak sulung nak support tapi sebab tempat full walaupun program dah anjak ke depan lagi yakni 5hb (sebab mak busy macam biasa) masih lagi penuh. Jadi, nak taknak kami stay lah rumah banglo mewah kak sulung aku ni (mewah sangat). Selamat masa ni masa rumah kak sulung aku ada air (kan ke kena catu). Fuhhh, selamat kalau tak ada jugak yang tak mandi nanti.

Walaupun kami paksa mak dan ayah datang tapi kami langsung tak cakap nak pergi mana. Makan apa dan aktiviti menda kami nak buat. Langsung tak. Jadi, kat sini masih lagi suprise kan. Mak aku bawak beg baju macam nak duduk lama. Sebab dia tak tahu nak pakai baju apa.

"Mak nak pakai apa ni? Seluar ke baju kurung? Nak bawak kami pergi mana ni?" mak aku tak habis-habis tanya.

Ayah aku? Buat tak kisah je asalkan mak aku bagi baju apa yang dipakai. Ayah pakai jeee...

Aku hari Sabtu tak nyempat-nyempat siapkan kerja nak balik awal. Sampai rumah, mak, ayah dangan abang dah ada. Tunggu kak kechik je. Kak sulung ada kenduri jadi dia gerak dari arah bertentangan. Dengan satu kereta bergeraklah kami ke,

itu kak sulung ei

Nampak tak? Kami makan seafood kat Jeram, Kuala Selangor je pun. Tapi ini first time untuk kami semua. Seumur hidup aku tak pernah sanggup beratur panjang-panjang nak beli makanan. Untuk kali ni takpe walaupun hujan rintik-rintik, ombak bergelora tuh.



Kami berempat, beratur bersama, berhujan bersama.. demi KETAMMMMM
Kami selesai pilih nak makan seafood apa sebelum maghrib. Maghrib tu solat lah kat situ. Ada surau yang disediakan jangan risau. Yang best tengok reramai orang pergi solat, beratur panjang, macam sejuk hati. Lepas tu boleh pulak takda air (tempat perempuan selamat), yang laki nya pergi tadah air hujan. So sweeetttt......

Alalala, comey nya...
Itu je gambar time makan nak tunjuk. Gambar makanan lain tak mau tunjuk. Nanti ada yang mengidam susah pulakkan. Mana tau pulak ada yang tengok masa tengah puasa, meleleh nanti. Apapun pergi makan kat sana. Besttttt.... Harga pun ok lah. Tetiba teringat ketam fresh dia. Kerapu tiga rasa. Kupang. Siakap stim. Fresh orange. Wahhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!! Aku pulak yang lapar. Hahaha.. Yang penting fresh weyhh,

Hari nak menginjak malam. Jadi, apa yang ada kat Kuala Selangor?? Kelip-kelip!!

Muka kelakor je aku rasa
Whole family 
Ini lah tempatnya kelip-kelip Kampung Kuantan. Jangan tanya mana gambar kelip-kelip sebab memang tak nampak lah dalam kamera kan. Memang gelap betul. Tapi, cantik sangat. Kekuasaan Allah kan. Indah. 

Sebenanrnya, masa pergi tengok kelip-kelip tu aku takut jugak. Pertama, takut buaya. Sebab air yang tenang jangan disangka takda buaya. Kedua, ular. Sebab kelip-kelip suka duduk kat pokok (aku lupa dah nama dia), gelap pastu tak nampak apa kan. Jadi, imaginasi tu tinggi.

Keseluruhannya, seronok sangat. Tengok kelip-kelip tu aku lah beria siap cakap, 

"Walau macam mana pun atil tetap nak pergi situ." Hey, cakap adik manja semua ikut kan.Hahaha. Ok, itu aku tipu.


Tapi, keseronokan itu bila mana kau tahu kau masih ada keluarga. =)


*bila kak sulung cakap mak ayah dah kahwin 40 tahun, dia tersedar, "Along dah tua lah."

Monday, February 17, 2014

Ku lihat hijau...

Bismillahirrahmanirrahim...

Aku nak cerita pasal pakwe merah. Tapi, macam dah tak ada rasa nak tulis...

Aku nak cerita pasal kerja. Lagi lah tak ada rasa nak tulis buat masa ni...

Nak diikutkan sekarang, waktu ini aku patut dah tidur. Penat sangat setelah drive dengan lamanya untuk beberapa hari. Ketahuilah, aku tak suka drive. Kalau boleh aku nak orang yang hantar aku kemana-mana. Pergi kerja, balik kerja dan lain-lain. Melainkan masa nak bersendiri. Tapi, taulah tak semua yang kita nak boleh dapat. Kan... =)

Betapa penatnya ketika ni. Barang yang banyak dalam kereta aku biarkan je diharapkan esok awal-awal pagi aku berupaya bangun awal dan bawa semua masuk. Kalau tak habis barang yang masuk peti sejuk tu. Hahaha..* padahal takut sebab luar gelap dan dah tengah malam woi, sensorang lak tu. Aku kan berani dalam tak berani.

Tapi, waktu penat boleh pulak bukak laptop dan update blog. Padahal, masa senang-lenang laptop dipandang sepi. Sebab apa rajin? Sebab tak sabar nak tunjuk gambar. Sebab tak sabar nak transfer gambar kedalam laptop. Sebelum ketidaksabaran itu hilang wajarlah aku merajinkan diri update blog terus.. Tak gitu?? 

Ini tentang kami sahabat berempat yang susah-senang bersama, gembira bersama, menangis bersama sepanjang beberapa tahun ini. Iya, percutian yang biasa tapi cukup menggembirakan hati aku yang gundah-gulana tentang soal dunia. Jalan terbaik lihat lah ciptaan Allah seluas mata memandang. Tak kurang juga merehatkan diri seketika daripada urusan dunia yang merunsingkan diri dikala meniti dewasa ini.. Acecece.. Apakah skema sangat ni??

Walaupn hakikatnya sekarang kaki dah sakit. Badan dah penat. Tulah duduk ofis je tak bersenam. Padan muka sangat kau atil.

Malas nak cerita panjang. Aku letak gambar je. Aku syak blog ni dah sunyi sepi jadi tak kisahlah letak gambar aku banyak. Lalalala~~

*gambar ni aku tak letak filter, edit bagi lagi cantik mahupun effect yang melampau. Sekadar resize, letak frame sikit dan hak milik monolog diri ini. Itu je. Jadi, kalau muka kami macam hampeh dan buruk. Mang itulah dia.. Kalau background dan lighting dia cantik pun mang itulah dia.. Hahaha..

Hanya aku yang mampu melawan cahaya matahari sebab protection mata lebih..



Menghijau, Dan itulah yang menyenangkan..


Usaha itu penting untuk selfie.. *sanggup ye letak atas pokok2 kecik tuh.. Stabil.



Awan.. kau cantik..



Mereka ada =)



Lavender.




The best picture. Boleh buat cover novel ni. Oh, awan terima kasih kerana bekerjasama ei. ^_^ (pic ni bagi x-large)




Antara prop yang penting untuk selfie. Tong sampah. Terima kasih.



Walaupun effect muka paling depan ni aku tak suka. Tapi kena letak jugak sebab tiga tempat ni je kami pergi meskipun masa ke tempat lain sepatunya banyak.. Ish2... 

Dari hari jumaat lepas kerja, hari sabtu dan hari ahad ni, duduk dalam kereta saja. Dan itu memenatkan campur seronok walaupun hakitkatnya, aku tak suka drive!! *esok (hari isnin) aku amik cuti. Jadi, sebab tu aku berani berjaga lagi sekarang. K, bye!!


p/s:: tempat yang aku pergi ni tempat yang aku tak pernah pergi masa lawatan sekolah dulu-dulu mahupun dengan family. Ladang teh tu? Terpencil tapi puas hati. Sebab tu jugak sakit kaki. Tolong urut please,, Hahahaha...

Thursday, January 2, 2014

lump sum...

Bismillahirrahmanirrahim....

Setelah bergolek, terlentang dengan lamanya atas katil baru lah ada mood nak amik laptop, switch on dan cepat-cepat bukak blogspot sebelum mood rajin hilang. Padahal seharian kat tempat keja punyalah macam-macam idea datang. Konon-konon time rehat nak bw. Tapi haram aku tak buat. Macam tulah setiap hari. Mujur harini kecekalan yang amat sangat aku nak menaip jugak. Nanti lupa pulak benda yang nak cerita. Mana tau suatu hari nanti, nak kenang-kenang balik tapi dah tak ingat. Acaner tu??

Semalam tahun baru dan nasiblah aku cuti. Kalau kerja, aku meraung tak puas hati dalam hati macam biasa. Bila cuti dan konon-kononnya nak menenangkan fikiran ajak bawang ungu jenjalan. Tapi sebenarnya aku taknak cerita pasal tu pun. =P

Disebabkan tahun masihi, 2013 dah abis. Aku nak citer pe yang jadi tahun lepas. Paham-pahamlah 2013 tahun pemalas yang amat update blog. Banyak benda aku tak citer kan. Banyak benda aku lupa jugak sebab aku tak tulis kat mana-mana pun. Selamat ada gambar kalau tak memang tak ingat lah apa yang berlaku.

Kerja

First job ever. Kerja pertama aku seumur hidup yang bergaji dengan orang. Ok, dengan kata lain makan gaji. Setakat ni yelah aku bertahan, walaupun hakikatnya dah tak larat. Taklah kena teruk ke apa tapi ada sebab tersendiri. Nanti lah aku citer sal ni yea.. Insyaallah..........

Kahwin

Barulah aku dapat pergi kenduri kawin kengkawan. Mula-mula kawan matrik. Pastu kawan baik masa matrik. Pastu kawan sekolah. Kebanyakannya kawan yang betul-betul kawan baik aku sebab aku kerja hari sabtu. Kebetulan kenduri banyak hari sabtu. Jadi, terpaksa pilih kawan yang mana wajar aku amik cuti. Cuti aku sikit giler untuk aku mintak selalu. Kenalah kedekut sikit kan. Oh, lepas tu ofismate pun ada kawin jugak.. Tahniah yea korang!!

Yang paling penting kakak aku dah kawin. Gembira tapi sedih sebab dia lah orang yang paling aku susahkan daripada adik-beradik lain. Kakak yang paling kuat aku menyuruh, kuat teman kan ke hulu ke hilir. Sedih wooo macam hilang tempat bergantung. Selamat abang ipar selalu outstation, dapat jugak aku curi dia.. Hahaha..

Bloggers

Dalam pada aku jarang update, jarang blogwalking tapi aku berjaya jumpa blogger tahun ni. Mula-mula misz domu yang macam mana entah boleh terserempak dekat i-city (gambar misz domu je yg da snap). Pastu jumpa blogger sekampung. Ok, kay-are ni ada datang kenduri kak aku tapi aku busy dan tak perasan pun dia. Jadi, lepas tu kami jumpa lagi ditemani anak sedare aku (lagilah takda gambar sebab aku lebih layankan anak sedare aku). Yang terakhir, kakak mamaaryan. Haritu dia bersalin dan berpantang kat rumah dia. Kebetulan, dekat je dengan rumah aku. Aku pergilah melawat (takda gambar jugak sebab baby tengah menyusu).

Unexpected journey

Tajuk bajet movie the hobbit. Hang out dengan kengkawan adalah ohsem. Siapa lagi kalau bukan bawang ungu dan safi rania. Mula-mula ada jalan pergi i-city ikut suka hati. Pastu ikut suka pergi Bukit Tinggi, Pahang. Ikut suka hati jugak semalam merayau dengan bawang ungu pergi putrajaya padahal tak tahu langsung nak pergi mana (ok ini tahun 2014 punya).

Yang penting untuk permulaan 2013 haritu aku pergi Padang, Indonesia dan semestinya Bukittinggi, Indonesia juga. Ini memang ohsem giler..

Shopping

Ok, malas nak cakap. Membazir beli benda entah pape.. 

Cinta hati

Ok, part ni mesti ramai nak tahu kan. Aku ada pakwe baru. Nama dia merah dan sekarang muka dia dah crack dan perlu dibedah segera. Dia antar aku pergi kerja dan amik aku balik umah. Fine, aku kena cari duit untuk operation dia ni. Aku sayang dia sangat-sangat walaupun dia cuma............... (siapa tahu isi lah sendiri)


Azam tahun baru?? Aku sentiasa ada azam tak kira tahun baru ke tak. Azam jangka pendek atau jangka panjang. Azam untuk sebulan, setahun atau bertahun-tahun. Yang pasti azam untuk setahun lepas agak berjaya dilaksanakan. Tahun ini pun mintak dipermudahkan. Korang pun sama ye.. Dan pada yang aku tak bw lagi. Aku akan usahakan sesungguh hati ni. Insyaallah.. =)

*maaf tak letak langsung link. Giler pemalas..