dewan rakyat

Wednesday, December 25, 2013

Sleeping beauty

Bismillahirrahmanirrahim...

Tido.. tido.. tido

Ketahuilah sekarang ni perangai suka tido aku makin kronik. Sangat. Cuti je tido berjam-jam lamanya. Macam hari ni, aku kerja tapi half-day. Balik rumah solat dan makan pastu tidur. Ingatkan nak tidur sejam je sekali sampai ke petang. Kalau hari-hari biasa, pukul berapa entah lepas isyak aku dah tidur. Makan pun tak. Aku syak berat aku sekarang makin menurun ataupun statik lagi-lagi bila tidur banyak, selera makan tu pun menurun sama. Lunch pun tak makan sangat Aishhhh...  Harus diseru selera makan macam dulu-dulu..

Dulu masa sekolah menengah semangat tidur dalam kelas adalah tinggi. Lagi-lagi masa Form 1. Paham-paham lah orang yang baru nak sesuaikan diri duduk asrama. Bangun sebelum pukul 5 pagi nak berebut bilik air. Nak pergi solat subuh berjemaah. Nak breakfast kat dewan makan. Nak sampai kat tempat perhimpunan sebelum pukul 7.15 pagi. Jadi, untuk permulaan (padahal sampai ke form 5) semua itu memenatkan. Malam pun bukan tidur awal. Pukul 12 lebih baru tidur. Belum tolak tambah prep dan aktiviti lain lagi kan. Penyudahnya aku tertidur masa dalam kelas, lagi tepat masa cikgu mengajar. Ok, bukan aku sorang ye tapi majoriti. Tapi aku yang senang kena detect. =P

Subjek yang mengundang untuk aku mengantuk teramat sangat ialah bahasa arab dan pendidikan islam. Biasalah subjek agama syaitan ni lagi suka kacau. Tidur tu macam tak ingat dunia. Tersengguk-sengguk, pastu tertidur terus. Hahaha.. Cikgu taklah selalu tegur aku tapi ada sekali tu, ustaz ni sergah aku. Aku ingat lagi, hari tu hari rabu, hari pelajar kena pakai uniform persatuan. Aku masa tu pandu puteri. Ustaz ni sergah aku dan cakap,

"Kamu pakai baju apa ni?"
"Baju pandu puteri ustaz."
"Dahtu kamu dah pandu kemana tadi? Ke parit? Ke longkang?"

Bayangkan betapa malunya aku masa tu. Tapi aku tak pernah insaf pun.  ;)

Tahun-tahun selepas itu lebih kurang je. Kebiasaannya, kalau cikgu tak masuk kelas majoriti tunduk kat meja. Tak kiralah lelaki ke perempuan ke. Masa tu kami panggil semua nya dah syahid. Aku jangan tanyalah kan. Memang dalam kalangan kawan-kawan aku memang paling kuat tidur. Yang paling aku pelik, bukan aku sorang je tidur tapi mesti aku yang kena. Ada sorang kawan aku ni rileks je tak pernah kena padahal dia lagi selalu aku rasa. Muka femes kot aku ni kan. Perasan.

Sampailah Form 5, guru kelas aku ustaz yang ajar arab. Masa parents kena datang sekolah untuk amik report card, ustaz ni bagitahu mak, ayah aku.

"Hani ni semua ok. Baik dan belajar semua ok. Tapi, itulah masa saya mengajar dia ada mengantuk sikit. Mungkin kelas saya pagi-pagi dan petang-petang kot kan."

Pandailah ustaz tu cover aku balik. Mak dan ayah aku tengok je aku. Aku macam biasa sengih. Hahaha..

Bab kawan-kawan lagilah. Aku paling tak tahan dorang ni jadikan aku kambing hitam. 

"Kalau atil tidur kita selamat."
"Atil hang lah penyelamat kami."
"Aku akan tidur kalau atil tidur."

Teruk kan. Alih-alih aku yang kena. Dorang lain haram selamba je. Tak adil betul!!

Gejala aku tidur tak kira masa ni terhenti masa sekolah je. Lepas tu ok dah sampai sekarang. Belum lagi time kerja aku tidur melainkan masa rehat. Lepas solat adalah perkara best untuk tidur lagi-lagi masa pakai telekung. Perghh... Nyaman sangat.

Jadi, cool tak aku masa sekolah dulu?? (sambil angkat kening)

Sampai sekarang aku ingat ayat kawan aku. Masa tu dah habis sekolah. Dia ke maktab, aku ke tempat lain kan. Ayat dia,

"Atil, kalau hang ada kan best. Kami mengantuk giler dalam kelas tapi tak ada orang cover. Kalau hang ada boleh cover kami. "

Cissssss... Aku dah berubah weyh..

*cik na ini bukan entry kenakalan atil ei. atil tak nakal lah masa sekolah dulu.. hahaha.. rahsia2..
**aritu aku pergi rumah sorang blogger ni yang eksiden. eksiden yang dia jatuh sendiri lah sampai tangan berbalut. terkejut dia aku datang.. hahaha.. kata sekampung kan.. =)
***bila difikirkan balik semua subjek aku mengantuk.. hahahaha...