dewan rakyat

Monday, November 18, 2013

The journey

Bismillahirrahmanirrahim...

Pernah tengok cerita "journey to the west" tak?? Yang ada Sun Wukong kot nama dia. Cerita tu zaman aku kecik-kecik dulu. Main layan jer. Dah besar baru aku tau cerita tu pasal monyet yang nakal nak pergi jumpa Buddha.. Tapi, sepanjang aku tengok tak pernah pulak aku fikir bukan-bukan sebab Buddha pun aku tak kenal. Mujurrr.. Tapi cerita tu besttt.

Nak diikutkan intro tu saja je. Dah tajuk entry The Journey, secara spontan teringat cerita tu. Padahal tak ada kena mengena dengan entri pun. 

Alkisahnya, aku nak cerita aku pergi kenduri kawen kawan aku hari tu. Kawan matrik. Kawan sekatil. Iya, dia suka menumpang katil aku. Dan aku bagi tumpang pun. Saje sempit2 atas katil single tuh. Entah pape. Tapi, sekarang dah kawen budak tecik tuhh. Fuhhhh..

Aku banyak dapat invitation kenduri ni tapi jarang lah aku bersungguh nak pergi. Kali ni, aku siap apply cuti yea. Almaklumlah aku ni kan kerja hari sabtu. Kawan baik, takkan tak pergi. Menapaklah aku pergi Raub, Pahang tu ditemani safi rania dan bawang ungu. Aku paksa teman. Ingat aku berani drive sensorang. Lagipun, sah-sah mak dan ayah tak bagi pergi nanti.

Semangat nya aku, aku apply cuti sebulan awal kalau tak silap. Nama aku dekat board tak padam-padam pun, walaupun orang lain dah silih ganti cuti. Nampak tak kat situ kesungguhan aku. Belum lagi iron tudung 2 minggu awal. 

Jadi, 16hb November tarikh dinantikan pun tiba. Excited tunggu safi rania dan bawang ungu sampai. Tapi, sebenarnya excited sebab aku cuti haritu. Orang yang rajin bekerja memang macam ni kan.

Pergi sana macam biasa. Jalan nya macam biasa jer. Dan semua biasa je. Tapi, dalam kereta tu mulut aku tak henti bercakap lah. Macam dah lama tak jumpa orang nak bersembang. Bercakap je memanjang. Nasiblah korang layan aku. Nak buat macam mana asyik ngadu dekat Patrick Star je. Bosan aku. Bosan...

Tahniah ei
Aku malas nak edit gambar, mahupun watermark. Lantaklah, gambar tu kat situ. =P Yang kawen tu net. Yang sebelah aku tu wa. Dia roomate aku masa kat matrik. Merangkap kawan baik net dari sekolah yang menjadi kawan baik aku juga masa matrik. Nampak tak kat situ kenapa aku beria nak pergi kenduri tu jugak. Kiranya 2 in 1 lah. 

Net dengan suami dia ni aku tau kisahnya. Macam mana kenal. Macam mana net bergaduh bagai. Pinjam tudung aku pun ada masa gi dating. Belum lagi first dating aku pun ada. Peranan besar aku kat situ. =)

Lepas kenduri tuh, aku, safi rania dan bawang ungu plan nak pergi jenjalan on the spot. Tak kisahlah mana-mana. Nak pergi Cameron macam jauh, hari dah petang. Nak pergi Genting aku tak berani nak drive jalan macam tu. So, aku cakap aku teringin pergi sini,

Ini aku snap sendiri yea.

Wah, bajet France sangat. Confident masuk simpang padahal signboard tak tulis itu jalannya. Menggelabah suruh safi rania bukak GPS. Last-last, naik jugak lah. Agak-agak jalan curam berbengkak-bengkok dan macam takda tempat u-turn sah-sah nak taknak kena sampai atas jugak kan kalau salah. Tapi, well I'll drive. Betul lah tu. Hahaha..

Ok, sebagai driver amateur, berbangga dengan diri sendiri sebab aku drive tempat macam tu. Serius tak jangka jalan sempit dan selekoh memang tajam lah. Bajet Fast n Furios jap. =P

Nak masuk kena bayar RM12 SEORANG. Nak taknak masuk lah. Macam mana nak U-turn pun, kalau dah kaunter tiket atas bukit macam tuh. Ceittt.. Padan muka tak survey tempat. Lepas tu, baru suruh bawang ungu google tempat ni. Hotel, apa yang ada kat sini. Apa yang best. Ish2

Masuk-masuk tak tau nak tuju mana. Nampak hala ke Japanese village kot nama dia, main taram je. Ok, jalan dia lagi curam. Fuhhh, selamat ada dataran aku masuk dulu sebab aku nampak ada guard dengan palang kat entrance Japanese village tuh. Kang kena bayar acane?? situ lagi tak boleh u-turn memang kat puncak. Pandai ei dorang nya strategi pemasaran. Memang kena bayar pun. So, turun balik dan decide ke Colmar Tropicale. Mujur takda kena bayar. Dan hasilnya,



Nak makan dekat kedai-kedai France dia macam mahal je tapi teringin. Nak tidur situ kalau tak tapi semua bilik standard dah full. Standard pun harga berapa. Agak-agak deluxe nya lagi lah kan. Terus cancel. Jadi, jalan-jalan snap gambar, tengok akrobatik, tengok swan hitam n swan putih. Tengok, auntie2 chinese jenjalan. Tengok mat salleh check in. 

Lepas tu, hujan balik (sebelum nya hujan jugak), so baik lah turun sebelum lebat. Kang tak pasal-pasal je kan. Dah lah aku drive, driver teruk ni. Hahaha..

Bagi aku, seronok je jalan sini, Honeymoon lagi seronok. Hahaha. Tapi, kalau nak relaxing best ja. Selain yang aku tulis kat atas. Ada je rock climbing, paintball, flying fox bagi yang suka aktiviti lasak. Ada taman haiwan jugak kot. Ada naik kuda. Tapi, yelah masa suntuk. Tak berbaloi bayar RM12 sorang tapi pergi kejap. Harus spend more time there. Lepas ni kalau datang lagi wajar pergi Jepun pulak yea. Dah pergi Europe ke Asia Timur lah pulak. Pastu pakai kimono. Berangan. =)

Opsss, aku tak cakap kat mana ei. Inilah BUKIT TINGGI, Pahang. Kiranya tak jauh sangat dari KL pun.

Tak dapat makan makanan France kat atas pun takpelah. Kita pergi Mr. Steak House, Seksyen 13, Shah Alam pun ok pe. =) Makanan safi rania lagi sedap daripada aku. Nasi. 

p/s:: mohon maap menyepi. Ingat aku lagi tak ni?? Berapa bulan ei aku ilang??