dewan rakyat

Sunday, July 28, 2013

Kerinduan yang tak tertahan

Bismillahirrahmanirrahim..

Dah nak masuk fasa terakhir dalam bulan Ramadhan pun.. Macam mana semua??? Aku macam biasa dan berusaha untuk tingkat kan amalan. Lagi, walaupun dah da charger baru pun nak bukak laptop dan update mahupun bw masih di takuk lama.. Macam nak bersara je (tetiba ayat tak masuk pendahuluan. Tadi citer sal amalan)


google



Rindu..

Iya, aku rindu. Dah lama nak tulis kerinduan ni tapi tulah pasal, bajet sibuk sangat padahal membuta, tengok tv je. Iya, aku banyak benda nak buat sejak kebelakangan ni. Bukan sibuk cuma cuba menguruskan kehidupan. Ececece..

Rindu..

Rindu apa?? Rindu tempat tu. Tempat yang rata-rata semua orang nak pergi. Sedangkan orang yang tak pernah pergi merindui tempat tu apatah lagi aku yang dah menjejakkan kaki kat sana. Menangis, gembira, bergaduh semua nya ada cerita di sana. Gelisah pun ada. Bila difikirkan balik banyak lagi aku tak cerita.. =)

Rindu..

Dengan suasana yang menyenangkan walaupun macam-macam ragam manusia ada. Sampai terdetik hati ni nak tengok benda pelik. Yah, aku dapat tengok dan terkejut. Mujur aku tak jadi macam tuh.. Muhasabah diri..

Ya, aku rindu tempat tu. Tempat lahirnya Rasullullah dan tak lupa tempat membangun nya Islam. Makkah dan Madinah. Setahun. Setahun. Setahun.. Masih segar di ingatan Ramadhan di sana..=)



Aku rasa walaupun aku selalu senyum masa amik gambar tapi senyuman dalam setiap gambar ni lain macam.. kan..kan.kan.. =P dan salute walaupun masa pergi sana terik bukan main muka tetap glow amik gambar.. gambar ni takda edit bagi magic skin or glow yea.. *perasan.. hahaha

Monday, July 15, 2013

Spontan..

Bismillahirrahmanirrahim...

Kadang-kadang kita akan jawab secara spontan atau dengan kata lain kata-kata yang lebih jujur. Aku?? Bercakap spontan bila aku rasa bengang dan tak tahan sangat. =P

Situasi 1

Kerja aku ada kena mengena dengan lori. Jadi, nak tak nak, lambat lori sampai maka lambatlah aku balik. Hari tu, lori sampai lambat. Aku pun memaksa diri untuk tunggu dan test quality. Bila dah siap kena panggil lori masuk. Tapi, bila aku keluar aku tak jadi nak jerit sebab malu pulak tetiba ramai pekerja bahagian kilang kat depan. Aku masuk ofis balik. Akak ni merangkap bos kecik aku tanyalah aku sambil gelak-gelak,

"Dzatil, mana lori nya tak masuk-masuk. Eh2, tu driver nya baru keluar toilet ko panggil sapa ni lah Dzatil?? Hahaha.."

Bukan stakat dia sorang gelakkan aku, Yang ada dalam ofis pun sama gelak kononnya aku panggil lori kosong. Aku banyak kali lah cakap,

"Saya tak panggil lagi lah kak." Tapi, dipandang sepi je alasan aku. Aku geram, last-last aku jawab.

"Dah akak suruh saya panggil lori, saya panggil lah lori kan." Selamba jer...


Situasi 2

Dalam sibuk buat kerja sambil sembang-sembang kosong dengan sorang staf ni (padahal aku malas nak sembang), dia cakap,

"Dzatil, kalau gaji kita beribu-ribu takpelah jugak kan."

"Iya, tapi banyaklah tanggungjawab nya. Tengok macam akak tuh (manager aku)."

"Alah, pandai-pandailah nanti."

Aku malas nak layan dan bengang sebab banyak kali dia macam ni. Kerja ngelat.

"Kalau tak berkat tak guna jugak kan." Selamba jer.. Dan dia terdiam terus.

Untuk seketika aku hilang dari dunia blog sebab charger laptop rosak. Nak beli baru masa tulah bajet nan hado. Nak pinjam kakak punya charger, dia pakai notebook. Pinjam notebook dia nak update dan bw, tetiba je notebook dia blank. Pffft.. Eh, tak terlambat lagi kan aku nak ucap Selamat Berpuasa semua!!!!!! Moga Ramadhan kali ni lebih diberkati.. =)