dewan rakyat

Friday, June 7, 2013

Once again.. Terkurung

Bismillahirrahmanirrahim..

Ingat tak lagi aku pernah cerita dulu pasal aku terkurung dalam toilet masa sekolah?? Apa?? Korang tak ingat?? Mentang-mentang aku makin senyap je.. Ish2.. Takpa. Aku cerita bab lain pasal terkurung dalam toilet ni.

Masa tu aku konon-kononnya pergi melancong dengan mak aku ke suatu tempat yang asing (tahun 2010 rasanya). Tapi bukan planet lain pulak. Tempat je lain. Alkisahnya, macam biasa aku ni kan muka toilet. Semua tempat yang aku singgah mesti pergi toilet. Nak terbuang itu lah, ini lah. Rasa tak sedap lah. So, jangan risau kalau di tempat baru korang dengan aku mesti awal-awal aku boleh tunjuk mana toilet.

Jadi, masa tu aku nak pergi toilet. Mak aku tunggu kat luar. Yelah mana tahu nanti tak pasal-pasal ahli rombongan tinggalkan kami. Macam tolong cover line lah. Aku dengan confident melangkah masuk ke dalam kamar kecik tuh. Dah abis semua nak bukak pintu tak boleh. Tresekat kunci dia. Aku cuba lagi. Tak boleh jugak. Cuba lagi. Tak boleh. Tak boleh. Tak boleh.

Sudah....

Nak telefon mak, mak memang tak bawak fon. Mengharapkan aku je yang bawak. Dahlah tempat orang. Aku dah menggelabah. Mulalah, aku menjerit dari dalam tuh,

"Anybody there???" macam betul-betul je aku jerit ayat ni. (aku lupa sebenarnya apa yang aku cakap)

Ada lah orang menyahut daripada luar. Aku cakap lah aku dan tersekat kat situ. Kunci tak boleh bukak. Entah apa-apa lagi aku bebel. Aku dengar daripada dalam macam dah kecoh je kat luar. Pintu toilet tu pun dah bergoyang-goyang.

Entah macam mana terbukak pintu tu. Aku keluar dengan muka selamba padahal macam dah nak menangis. Tengok ramai dah kat situ. Yang tolong bukak cleaner. Tapi, yang tolong hulurkan bantuan dan menyahut panggilan aku ni ada makcik ni. Dan dia cakap,

"Orang Malaysia jugak rupanya." Aku pun sengih je. Kalau tau sama-sama melayu takyah susah-susah aku nak speaking.

Lepas tu, aku keluar mak aku tanya.

"Kenapa lama??" sengih lama macam kerang busuk dan bercerita dengan panjang lebarnya. Memang kami dah tak berpisah lepas tuh.. Takkan terpisah. Acecece..

Haritu, ada akak ni terkurung dalam toilet di ofis. Datang akak lagi sorang selamatkan nya dengan tendang pintu sampai terbelah dua. Jadi, pintu kotak lah pintu toilet kami selama beberapa hari. Nak berak tertahan-tahan takut terlepas gasnya. Epik sangat.