dewan rakyat

Friday, April 26, 2013

Senyuman di Kuala Lumpur

Bismillahirrahmanirrahim...


Tengok tajuk angkat kening sikit. Siapa pernah tengok cerita ni,


Ada Izzue Islam lagi. Sebab cerita ni lah aku minat sangat-sangat dengan Izzue ni. Tengok dia comel je dalam cerita tu. Sweet je. Kecek kelate lagi. =P

Disebabkan aku ni pengaruh tv agak kuat. Jadi, aku pun merancang lah dengan kakak aku nak pergi semua tempat yang ada dalam cerita tu. Lagipun kali terakhir pusing kl yang betul-betul melawat kl masa Form 2 dulu. Itupun rombongan sekolah. Pusing kl maksud di sini ialah lawatan sambil belajar yea. Belajar sangat ko atil.

Walaupun masa tu Form 2, aku dengan kawan aku yang buat proposal yea. Cari tempat tinggal, naik ofis pengetua semata-mata nak dapat permission. Last-last, masa hari lawatan tuh, kawan aku lagi sorang tak dapat pergi, dia balik rumah sebab disyaki deman denggi. Kawan baik lak tuh. Peneman duduk dalam bas tapi takda. Tskkk... Dan aku pergi jugak tapi hari kedua aku pulak demam panas. Nampak happening sangat jenjalan ke kl tu kan. @_@

Setelah menyusun planner dengan baik punya jadilah kami iaitu kakak aku, aku, kawan kak aku, bawang ungu, dan anak sepupu bawang ungu (beria taknak bawak anak sedara sendiri kena bawak anak sedara org lain) pergi menapak ke kl. Aku namakan misi ini MENAKHLUKI NEGARA. Sebab semua tempat aku pergi ada NEGARA. Tapi, tak semua dalam cerita tu aku pergi sebab Zoo Negara kena bayar weyh. Jalan-jalan time sengkek. Memang taklah. Haruslah ke tempat free dan yang kena bayar pun muzium. RM2 je. So, kita gantikan dengan Planeterium Negara je =P

Dan dengan itu, tengoklah gambar aku bebanyak aku nak letak. Bukan senang kan. Tapi, macam biasa aku syak tak lama nanti habis semua aku delete.. Lalalala~~

Benda paling best ialah masa kat Tugu Negara ada tourists dari China ni ajak kami bergambar. Perghhh.. Rasa macam popular pulak kan. Tapi, masa dia dorang request tu cakap fully  mandarin. Ternganga kami tak paham.. =D

Cakap kat bawang ungu,

"Dulu masa kita Form 2 pergi lawatan kita berebut-rebut cari omputih nak tangkap gambar. Sekarang kita lak ada orang yang request."

Oh, bawang ungu kan classmate aku masa sekolah dulu. Tapi, dia tak demam yea. Berseronok je jalan sambil menjaga aku yang demam ni dulu. So sweet.. Hahaha..

XOXO.. Gedik tetibe..

p/s:: Izzue Islam berlakon dalam Sebenarnya Saya Isteri Dia kan. Best novel tuh. Sweet. Nak pinjam boleh. Mintak kat anak sedara aku.

p/s/s:: kira berapa sweet aku tulis.. 

Sunday, April 14, 2013

Mereka berdua...

Bismillahirrahmanirrahim..

Ayah seorang pendiam dan banyak cakap bila mula becerita. Kecik-kecik dulu, sebelum aku tidur mesti ayah akan ceritakan kisah-kisah nabi, ajar aku surah-surah pendek, cerita sang kancil takpun bacakan buku cerita. Ada jugak kadang-kadang ceritakan zaman kakak-kakak dan abang aku masa dorang kecik. Bergantunglah benda apa yang aku suruh ayah cerita. Kalau baring depan tv masa tu ayah akan mendepangkan lengan dia. Aku dan kakak aku mulalah berebut-rebut nak baring. Kadang-kadang mak pun nyibuk sama.

Sekarang ayah tetap sama cuma dia buat pada cucu-cucu nya pulak. Suka pulak tengok cucu-cucunya bercakap,

"Atok, atok nak dengar atok cerita ni pulak," sambil menghulurkan buku cerita. Kadang-kadang ada jugak yang cakap,

"Atok, atok dan baring kat atok." Masa tu mengimbau giler kenangan lalu. 

Ayah seorang yang penyayang walaupun biasalah seorang ayah tak tunjuk yang dia sayang. Setiap kali kami berpisah nak balik rumah masing-masing. Ayah akan peluk kami dan cium kepala kami. Sampai bergegar lah kepala dibuatnya. Bukan kami adik-beradik je menantu pun sama dia buat. Lagi buat aku terharu ialah setiap kali jumpa adik-adik perempuan ayah (mak-mak sedara aku) ayah akan buat macam tu. Nampaknya sayang seorang abang kepada adik-adik. ^_^

Hari tu, aku hanta wish nite kat ayah, ayah reply cenggini,

Mohon maaf blurr.. =)
Emak pulak seorang yang mesra, banyak cakap dan akan jadi pendiam kalau merajuk. Aku suka cari gaduh dengan sampai mak akan merajuk. Dan mulalah adegan sesi memujuk lepas tu. Nak buat macam mana aku ni bukan anak yang mendengar kata sangat. Erkkk..

Jangan bercerita masalah atau mengadu dengan mak sebab dia akan berusaha untuk masuk dalam masalah tu. Nama pun mak kan. Kadang-kadang bukan masalah pun tapi dia akan berusaha jugak nak memenuhi. Contoh, hari tu aku praktikal di ladang tanaman koko. Dan mak tanpa disuruh selongkar almari fail dia semata-mata nak cari buku pasal koko. Masa final year, aku cerita pasal projek aku. Dan mak selongkar lagi untuk cari nota dia. Oh, mak!! Ada sekali tu aku saja cerita kat mak,

"Mak, dinner nanti atil kena cari aksesori yang ada bintang." Pastu, dapat call daripada mak,

"Atil, mak tak jumpa lah. Mak dah pusing-pusing kedai area sini tak da pun."

Tujuan sebenar aku nak bercerita je tak sangka pulak mak cari. Belum lagi pasal hal besar kan. Hal masuk asrama, hal belajar, hal kerja banyak mak yang uruskan. Bukan aku je tapi semua adik-beradik. Semua benda dia nak uruskan. Kakak aku nak kahwin ni pun semuanya dia nak uruskan walapun kakak aku kata tak pe dia boleh buat. Tapi mak aku cakap,

"Dulu masa along dengan angah mak susah-susah buat. Masa kakchik pun mak kena buatlah jugak. Baru adil." Dulu lain mak.  @_@ 

Dan jangan bagi harapan dekat mak. Masa aku nak beli handset untuk dia aritu, dia tolak mentah-mentah sebab kononnya dulu-kala kami pernah belikan dia handset kena curik jugak. Tapi, dalam masa bersembang dalam beberapa minit kemudian,

"Kalau atil nak belikan mak fon baru jangan yang touch screen ke, slide ke mak tak pandai lah." Erkkk.. Nampak tak kat situ?? Heee~~  Belum lagi dia ingat kereta apa aku nak beli dulu-dulu. Asyik ungkit je. Pengsan aku gini.

Dua-dua orang tu walaupun berlainan karektor tapi tetap mak dan ayah aku. Tetap menjadi satu dalam hati aku. Kadang-kadang aku selalu terfikir nak duduk-duduk jauh daripada mak dan ayah. Bukan sebab tak sayang cuma bila dekat-dekat mesti nak gaduh. Mungkin jugak dosa besar lawan mak dan ayah, masa tu jugak syaitan lagi syok kacau. Jadi, aku suka duduk jauh sikit sebab bila call rumah mesti aku tanya macam ni,

"Mak rindu atil tak?"
"Napa ayah tak sihat? Rindu atil ei?"

Dan untuk mak dan ayah HAPPY WEDDING ANNIVERSARY!!! Sayang mak dan ayah sangat-sangat!!

0104- birthday ayah
1304- wedding anniversary mak, ayah
3004- birtday mak
^_^

*nanti-nanti bagi mak dan ayah baca.. mesti terharu. tapi, nantilah. Tak pasal- pasal je nanti kan. Nantilah sangat. Ayah aku celik it k.. Erkkk..

Wednesday, April 3, 2013

Kena curi

Bismillahirrahmanirrahim...

Subuh itu rasa seperti ada yang tidak kena. Tidak tahu mengapa. Aku toleh ke kiri dan ke kanan sama saja. Masih sama jemaah yang hadir subuh itu. Aku usir jauh-jauh perasaan itu. Baris saf masih satu sama seperti selalu. Lagi-lagi saf perempuan bukan, subuh-subuh begini. Ketika yang lain merapatkan saf, aku turut serta, di tempat yang sama seperti hari-hari yang sebelum ini. Cuma kali ini perasaan yang lain. 

Kabiasaannya, apabila merapatkan saf aku turut sama menarik beg yang berisi kitab-kitab, Al- Quran dan juga handphone untuk berada di hadapan ku ketika solat. Tetapi tidak pada subuh itu. Aku biarkan saja di situ, di hadapan jemaah yang lain, kawan ku juga. Kami meneruskan solat subuh berjemaah. Entah macam mana perasaan yang kurang enak itu makin menebal masuk ke rakaat kedua. Aku tepis laju-laju gangguan syaitan itu. Ish2.

Sesudah memberi salam, B yang solat sebelah menegur aku,

"Eh, mana beg Kak S?"

Ketika itu baru perasan yang beg aku sudah tiada.


****

Fuh, penat nak reka cerita dalam keadaan malas nak menaip. =P tapi cerita kat atas memang betul pun. Mak aku lah. Dia hilang beg dia masa solat subuh kat masjid bulan lepas. Habis  enpon dia kena sekali sebab ada dalam beg. Memang teruk perangai pencuri tu, boleh mencuri tengah orang solat. Mungkin masa sujud kan. Dua orang makcik yang beg mak aku depan dorang terasa macam ada yang berlanggar tangan dorang masa sujud. Hmmm.. Dalam ramai-ramai tuh, mak aku yang kena amik beg depan saf. Ada jugak beberapa makcik lain yang kena tapi bak kata mak aku,

"Beg yang lain yang kena curi macam menyerah diri sebab letak kat belakang lah. Tepi pintu masuk. Tempat solat perempuan (kalau solat berjemaah dorang solat terbuka sikit)."

Aku ingat lagi masa mak aku call bagitahu enpon dia kena curi aku tengah dalam toilet (memang rutin harian apabila sampai tempat kerja). Masa tulah mak aku punya risau, macam nak nangis cerita. Hmmm...

Dan haritu, mak kata ada makcik yang suka bagi kami durian kena pulak time maghrib. Tapi, makcik ni perasan dan stop solat pergi kejar pencuri tu dengan telekung2 dia. Tak sempat kejar tapi nampak macam lelaki. Entah lah..

Teruk betul perangai dorang ni kan. Terang-terang pun berani. Moga-moga berubah lagi-lagi kebanyakan yang beg dia curi tu semua nya pasal kitab-kitab iman, surah Yassin dan Al-Quran. Duit?? Nan hado lah..

Tapi, yang best nya mak aku dapat lah enpon baru aku dan kakak bagi. =)

p/s:: entri lepas apa pasal komen-komen cakap pasal kek?? kan Atil Comel tu coklat?? Aishh.. Agak-agak tak baca entri pun haruslah betul komen nya.. =P (saja nak letak besar-besar kali ni)