dewan rakyat

Sunday, March 24, 2013

Jimat..

Bismillahirrahmanirrahim..

Mula-mula sekali aku dah agak entri yang lepas mesti org ingat aku yang bertunang. Kalau aku betul-betul tunang aku takkan heboh punya. =P Sebab itu kakak aku dan korang bukan kenal pun kakak aku, jadi takpelah aku cerita kan. Siap komplot dengan cikna suruh dia jangan upload gambar coklat cikna buat untuk aku. Kejam kan.. Hahahaa.. Mesti cikna tahan sabar je masa main tweet2 dengan ciknur haritu..


Nampak tak coklat cikna buat untuk aku je tuh.. Ada lah yang lain jugak. Cuma nak fokus tang atil comel je. Disebabkan atil comel sayang giler nak makan. Rasa macam menghapuskan kecomelan diri sendiri. =P Nampak nya muka bajet comel dah merebak ke blog. Selalunya bajet comel dekat twitter je. Coklat ni aku simpan tak bagi budak kecik makan tau. Mak, kakak2 aku je dapat makan dengan anak sedare yang besar. Anak sedara kecik buat muka simpati memang aku tak bagi lah. Sebab tu jugak aku terpaksa makan "ATIL COMEL" sebelum aku menyesal kot2 balik keje tengok-tengok dah habis. Bukan boleh caya budak kecik yang suka selongkar peti ais tuh.

Sebenarnya, aku nak cerita pasal lain. Macam-macam nak cerita tapi kesempatan waktu dan kemalasan membuatkan aku macam takda masa nak bercerita kan. Nak kata kerja penat sangat, taklah jugak. Tapi, dalam kata tak penat tuh, balik rumah lepas isyak terbongkang jugak aku tidur. Memang awal giler ah. Aku wish nite pun dalam separuh sedar. So, rasa-rasa nya aku penat ke tak keja tuh??

Kerja sekarang ok lah. Untuk first job mana boleh demand sangat. Kawan-kawan kerja pun ok. Cerita pasal dorang nih. Dorang sangat suka belanja makan. Siap cakap lagi,

"Dzatil, nanti lagi 2, 3 tahun kat sini, mesti naik gemuk punya." Macam lah aku kurus sangat. Huh!

Aku baru kerja tak sampai 3 bulan tapi rasa-rasanya semua pernah belanja aku. Pizza, kfc, mcd, nasi paprik, rendang ayam, nasi himpit. Semua nyalah. Mula-mula dulu lagi lah ada nak belanja mcd. Siap tanya nak burger mana. Malu weyh nak pilih masa tuh. Adoyai..

Yang best semalam, saja mesej dengan akak yang kira nya aku paling rapat masa kerja. Dia cakap dia masak nasi goreng dan bla..bla..bla..bla.. Aku saja main-main,

"Kalau nasi goreng planta lagi sedap kan. Kak su masak lah."
"Kejap lagi kak su masak nasi."
"Yeay, kak su bawak pergi ofis esok yea."

Siyez nya aku main-main je cakap dan aku ingat akak tu tu main-main je balas. Jadi, semalam hari sabtu aku pergi kerja dan dengan harapan masa rehat nak pergi beli makanan, dia dah warning awal-awal.

"Kak su dah bawak nasi goreng jangan tak makan pulak."

Dengan itu save bajet aku. Kiranya seminggu lah aku tak beli lunch sebab hari Jumaat sebelum tuh, Asst. Manager belanja makan. Lalalala~~

Company tempat aku kerja sekarang ni, hari-hari ada breakfast. Pukul 10 makan. Isnin, nasi lemak. Selasa, bihun/ mee goreng. Rabu, kuih-muih. Khamis, nasi goreng. Jumaat, nasi lemak. Sabtu, roti canai. Kakak aku kata macam budak tadika. Tapi, aku cakap JIMATTTTT... Boleh kira dengan jari barapa banyak aku guna duit untuk makan. Kadang-kadang makan megi je. Giler jimat kan aku. Jimat-jimat pun megi sampai 2 bungkus aku telan. Erkkk..

p/s:: ofismate cakap aku kuat makan. Tang mana aku kuat makan pun tak tahulah. Mungkin keupayaan aku makan banyak dalam satu masa dan kerap kali nampak aku mengunyap membuatkan aku dilabel macam tu. -__-"

Wednesday, March 20, 2013

Bertunang..

Bismillahirrahmanirrahim...



Amacam cantik tak??? Baik angguk kepala semuanya. Hasil tempahan aku daripada cikna tersayang kan. Nampak best, menarik lagi tertarik... Kan... Kan.. Kan.. Dah lah nama sweet sangat macam tuh. Hafiz dan Hani... =)

Terima kasih lah kat cikna melayan kerenah pelanggan nya yang ini, dah lah jarang on9 kan. Mujur aku order awal2. Tup..tup.. tempahan dah tutup weyh untuk bulan 3.. Syukur sangat-sangat..

Dan dengan itu, pada 17hb Mac 2013, berlangsung lah hari yang tertera di atas. Mang sweet harinya. Hari yang aku kelam-kabut, tak tentu hala lagi, sibuk dan segalanya. 

Bawang ungu pun datang ok. Siap kami pakai baju corak sama lagi. Dah ada chemistry tu mang tak boleh nak buat apa lah. Tima kacih yea datang bawang ungu. Sayang ko lelebih.. Walaupun sesat bukan main lagi cik kak ni. Siap aku pergi jemput k. Lepas tu, kata aku bawak laju. Erkkk.. Saya memandu dengan sangat berhemah tau..

Sedara-mara yang jarang jumpa pun datang jugak. Sampai kan kami macam tak percaya je dorang datang. Yelah, muka yang susah sangat nak jumpa tiba-tiba muncul kan. Syukur lah. Meriah dengan sendirinya. 

Eh, aku tak cakap lagi yea kenduri tuh buat kat mana. Buat kat rumah kak aku je. Bukan kat kampung sebab kalau kat kampung takda sesiapa kat kampung yang boleh tolong mak. Alang-alang kami tiga beradik ada kat sini. Buat di sini jelah. Bagusnya, keluarga abang ipar aku tungkus-lumus tolong jugak tau.

Opssss, cakap bukan main.. Macam aku yang bertunang kan. Of course lah bukan. Kak aku yea. Yang aku ucap besday dia tahun lepas hope termakbul tu, macam menuju ke jalannya. ^_^ 

Untuk cik nur yang kena tipu tanpa sengaja.. Ampun cik nur!! Ingat kan nak senyap jugak sampai sudah tapi apakan daya, diri ini tak pandai menipu lama-lama. heeee~~ terima lah peace kabur ni yea.. Apalah kakak aku ni nervous sangat sampai blurr gambar aku.. Ceitt..



p/s:: walaupun banyak kali aku tulis p/s cenggini. Nak tulis jugak. Mintak maaf tak bw sangat ei. mampu update je ni dulu. lepastu yang drop komen tapi aku tak terjah-terjah lagi pun maaf. Kena updated bloglists lagi ni sebab aku rajin bw bloglists dulu. Pastu, nak terjah org lain mula mengantuk dah. heee~~ kena buat list panjaaaaaangggggggggg... confirm aku boleh sampai lepas tuh. Itupun dengan izin Allah.. =)

p/s/s:: tima kasih cikna buat coklat ATIL COMEL (letak caps lock sikit). walaupun family aku macam protes ada atil comel kat situ.. hahaha

Saturday, March 16, 2013

Bawang ungu

Bismillahirrahmanirrahim...

Bawang ungu..
Dena...
Kak Long...
Diya (opsss)...

Kalau bawang ungu tu aku rasa dah banyak kot nama tuh menghiasi cerita2 dalam blog aku. Dena nama yang diberi oleh safi rania. Kak long ikut suka hati je aku nak panggil sebab dia memang persis seorang kakak untuk aku sebab sikit-sikit, aku buat aksi kebudak-budakan mesti dia akan marah,

"Atil jangan buat macam tuh." "Atil jangan macam ni."

Kalau diya, hmmm malas nak ulas.. Kang tak pasal-pasal aku kena pelangkung.. =P

Apapun semua nama tuh untuk orang yang sama yang nama nya............................ 

Bawang ungu ni aku kenal daripada Form 1. Kami satu dorm, bertentangan katil, satu geng kecik (aku kan dulu2 lagi kecik dari dia). tapi sekarang @_@. Kiranya masa Form 1 kami memang segeng lah. Masa Form 2 dah tukar dorm sebelah- menyebelah, tapi kami sekelas pulak. Masa Form 2 macam aku dah tukar geng cuma aku kan baik dengan semua orang. =P Naik Form 3 entah macam mana kami dapat satu dorm sekali lagi. Cuma dah lain kelas. Masa ni jadi rapatlah sebab masa Form 3 dorm campur, jadi kami yang sama tingkatan mestilah ngam sesangat kan. Tapi, masa Form 4 bawang ungu tukar sekolah. Jadi, berpisah lah kami. Lagi-lagi dia ni jenis bukan nak contact orang. Ceittt..

Lepas daripada tu, kami macam berpisah (ayat macam apa dah) sehinggalah tetiba aku dapat mesej masa tahu dapat uni mana dapat daripada no tak kenal rupa-rupanya daripada bawang ungu. Tanya punya tanya dapat sama uni lepas tu sama kos pulak. Dan kemdian kami jadilah course mate, classmate,  housemate, roomate dan segala mate kat belakang. 

Dia sahabat yang baik untuk aku. Pinjam kan aku kereta walaupun hakikatnya dia tak bagi orang lain drive kereta dia kalau dia takda. Tapi, masa dia balik kg aku sesuka hati boleh drive selama seminggu kot. Terima kasih untuk dia sebab tu jugak aku dapat ulang alik pergi uni siapkan final year project. Belum lagi segala kebaikan dia buat.

Aku pulak sebagai sahabat nya, rasa-rasa nya aku selalu ada bila dia perlukan aku. Aku ada masa dia menangis sedu-sedan. Aku ada kalau dia ceritakan masalah dia. Aku ada untuk marah-marah dan ingatkan dia benda yang patut dia buat dan tidak. Tapi, dia akan pelik kalau tetibe aku cerita masalah aku. Nampak sengat jenis yang suka pendam perasaan kan aku ni. =P

Sebab apa aku buat entri ni?? Sebab 15hb Mac hari lahir dia. Aku buat entri khas untuk dia sebab ini dia sahabat real life aku. Berapa lama dah aku bersama dia kan. Sampai kan dia sendiri perasan perubahan dalan diri aku daripada bukan seorang penyabar daripada yang sekarang penyabar sikit. Berbeza kata nya. Dan aku rasa dialah orang yang paling banyak tahu rahsia aku. Terima kasih sahabat sebab selalu ada untuk aku!! Pesanan aku untuk dia,

'Hargai apa yang ko ada hari ni sebelum ko hilang lagi yea. Jangan nak kejar sangat masa lalu yang entah ada ke tidak. Apa yang ko ada hari ni lagi baik daripada yang dulu aku rasa. Lagi, cari goal dalam hidup. Jangan buat sebab orang lain, buat sebab ko dan masa depan. Think about ur future dear. Aku sayang ko sangat-sangat sahabat!' ^_^


Thursday, March 7, 2013

Benda dah jadi..

Bismillahirrahmanirrahim....

"Pagi tadi masa datang sini saya dengan Sawin kena rompak. Tapi, saya dapat lari. Sawin yang kena."

Pagi-pagi lagi aku datang kerja dihidangkan cerita cenggini oleh salah seorang pekerja lelaki Myanmar yang sama keja dengan aku. Dia pandai cakap melayu. Jadi, syok sikit sembang. Dia cerita macam mana dia hampir kena rompak tapi selamat sebab dia kayuh basikal lelaju. Cuma kawan dia lagi sorang Sawin yang aku tak kenal lagi sebab kerja bahagian belakang yang kena rompak. Mujur Sawin bawak RM 16. Itu jelah yang dapat. 

Menurut citer Payson (ikut suka hati aku je eja nama dorang), dorang datang naik basikal dan jalan tu sunyi. Datang kerja pun hari gelap lagi kan. Tiga motor enam lelaki. Kali kedua kot dorang ni ni kena. Sebelum ni kawan lagi sorang. 

Payson bagitahu company yang dia takut nak tinggal tempat lama dia. Jadi, company pun cari lah dorang rumah baru kot nanti. Company sayang dia. Rajin sesangat dia ni kerja. =)

Bila Payson cerita pasal tu teringat pulak..........

2005
Masa ni keluarga aku masih lagi menetap tempat lain tapi mak dan ayah aku dah bina rumah kat tempat tinggal sekarang. Memang dorang berazam dah pencen nak balik situ. Sayang sangat dengan dengan tempat tu. Tahun 2005 pun rumah dah siap. Barang pun dah banyak angkut balik. Memang macam dah lengkap lah rumah masa tu.

Mak dan ayah aku selalunya balik dua bulan sekali takpun tengok bila ada kelapangan. Jarang lah aku dapat ikut sebab aku kat duduk asrama. Disebabkan mak aku rasa tempat tu selamat sangat sebab dulu-dulu bertahun-tahun duduk takda apa jadi. Mak aku dengan beraninya tinggalkan barang berharga dekat rumah yang tak berpenghuni lagi tu.

Satu hari, kami balik dan kebetulan aku cuti. Mak aku ajak sekali anak-anak murid kursus dia ikut sekali. Sesampai saja rumah, bukak lampu ruang tamu, mak aku dah rasa semacam. Tengok karpet macam beralih sikit. Bila masuk je bilik dia, apa lagi. Menjerit lah bila tengok almari dah kena selongkar habis. 

Masa tu bilik aku belum macam bilik tidur lagi. Barang-barang simpan dalam bilik aku, jadi takda lah kena selongkar sangat. Masuk bilik kak aku, memang tunggang terbalik lak. Mak aku dah menangis bagai nak rak. Barang kemas pusaka, syiling-syiling luar negara yang sepupu-sepupu aku bagi, tv habis semua kena kebas. Paling mak aku sedih bila pingat yang sultan Perak bagi dia pun hilang. Tinggal gambar semata-mata.

Polis datang lah rumah kami nak check. Tapi, mang tak dapat apalah sebab dah lama sangat benda tu jadi rasanya sebab dah dua minggu tak balik.. Dah lama sangat polis tu kat rumah, mak aku nak buat lah air panas. Tengok-tengok, dua tong gas kena angkut sekali. Nak buat sejuk. Sunquick pun tak da. Mang bergembira betul yang masuk rumah tu kan.

Kami cari punca macam mana orang boleh pecah masuh. Rupa-rupanya, ayah aku lupa kunci sliding door. Kiranya dorang umpil gril jelah. Tapi, yang best apa yang ayah aku cakap.

"Takpelah tak kunci sliding door. Nanti kalau deme pecahkan sliding door tu kan lagi rugi kita." Cakap dengan gaya selamba sambil gelak. Encik Polis tu tengok je ayah aku semacam. Siap boleh lagi ayah aku cakap,

"Benda dah nak jadi, nak buat macam mana. Terima jelah."

Mak aku tengok jeling je ayah aku. Sebab memang dari awal ayah aku buat macam bukan hal besar je jadi. Gelak je dia tahu. Mak aku yang risau lelebih tapi ayah buat rileks. Aku pun geleng kepala tengok. Ish2...

2008
Lain kali aku sambung. Lalalala~~

Cikna dah approve cuti aku daripada blogging selama sebulan. Boleh kan. Heee~~