dewan rakyat

Wednesday, February 20, 2013

Salah panggil..

Bismillahirrahmanirrahim...

Disebabkan dah banyak kali buat entri serius, kali ni buat entri pasal diri sendiri pulak. Tapi, banyak ke entri serius aku buat?? =P Selalunya nya pun entri serius aku buat pun tersirat je banyak. Cuma yang hari tu lah tak da langsung unsur-unsur humor... Humor sangat lah kan.. Perasan!! Macam mana aku selalu perasan comel dengan cikna dan cik nur. Sampai suara sendiri pun dok perasan comel. =P

Nama aku kan tiga perkataan. Nama aku biasa-biasa saja. Nama panggilan pun kebanyakannya sama je orang panggil. Dua perkaatan pertama je guna. Yang akhir memang tak dalah. Kalau ada yang panggil. Sah-sah aku takkan toleh sebab tak biasa kot. Yang menjadi masalah nya, bila orang salah sebut nama aku. Nak geram ada, nak tergelak pun ada.

Hani
Ni nama universal. Semua orang boleh panggil. Selalunya kalau aku kenalkan diri pun guna nama ni. Lagi-lagi, kalau urusan formal dan untuk pertemuan jangka pendek. Kalau aku rasa aku kenal dengan orang tuh sekejap je, mesti aku kenalkan nama ni. Lagipun, nama ni semua orang boleh sebut kebiasaanya. Taklah susah-susah nak ulang banyak kali. Cuma, sebab nama hani macam "honey" membuatkan aku segan kot dengan nama ni. Walaupun nak diikutkan memang tujuan ayah aku bagi nama ni sebab nak semua orang panggil anak-anak perempuan dia "sayang".. Erkkk..

Tapi, punya senang nak sebut HANI tuh. Ada jugak panggil macam lain. Tak boleh nak salahkan pun sebab yang salah panggil selalunya orang-orang tua. Secara automatik nya mereka akan pangil,

"ANI."

Grrrrr...  Terasa macam cerita Pendekar Bujang Lapok masa Sudin ulang cakap Pendekar Mustar tapi salah,

"Aniiiiiiiiiiii!! Angkat kain hujan, jemuran dah turun!" Sila baca ikut macam dalam cerita tu yea...

Dzatil
Nama ni mang sangaaaaattttt selalu lah. Kalau diringkas aku rasa macam dah salu tulis kot dalam blog ni. Sila sebut nama aku yang ni tanpa bunyi "D" di depan ei. Kang jadi lain pulak. Nama ni selalu buat orang salah sebut. Susah sangat ke ei?? Tapi, salu nya aku redha je. Asalkan tak membawa makna yang merepek, merapu mahupun memburukkan lagi nama aku. Kata-kata itu kan doa.

Jiran sebelah rumah aku, panggil aku Fatin. Aku pun mengiyakan jelah kalau bertembung masa nak sidai kain. Kalau atil, tupun jadi atin. Pernah aku kenalkan diri dulu-dulu, orang salah dengar dan sebut "Zalim". ~_~'

Kadang-kadang, aku jadi "Datin". Orang doakan aku kawin dengan Dato' lah kot kan. Yang terbaru ialah, manager chinese tempat kerja aku sekarang panggil aku.....

BENDI!!!

Jauh sangat dah kot bunyi tu. -___-" 




Ni kawan aku tempah nama aku masa dia melawat tempat percetakan Al-Quran. Walaupun ada salah dalam ejaan nama aku, tapi aku hargai sangat-sangat. Plus, dia hadiahkan aku sekali dengan teddy bear. Cuma sedih teddy tu warna pink. =(

19 comments:

Cik Aini said...

bendi?
hahahhahaha jauhnya bendi!

erkk napa kalo wana pink?xmo eh..bak kasi kat ai meh..ai suka wana pink.heheehe

Cik Nur said...

dengar tak nur panggil apa??
Nur panggil Atil..
tak apakan..?

hihihi

Pstt..terasa mcm nak bagi nama ank 'Hani' nanti... <--kahkahkah verangan..!

Chic Na said...

atil selalu bahasakan diri dgn nama atil. so cikna panggil atil la.

cantik nama atil. selalu kan mak atau ayah je yang panggil nama penuh. :)

Domu-kon said...

so..kita singkatkan nama atil sekrg adlah.. " Datin Atil honey"

Ejam zam said...

baik Honey.

gonna call u honey right then?

MizzTina said...

nape jauh menyimpang tu jd bendi.. hurmm..

dh biasa pggl Atil..

Ain Norainsyah said...

ain panggil akak jelah. hehe :)

mama aryan said...

salam atil..

hehe..akak suka panggil atil jugak.

kalu akak kat kg dulu org panggil "pak dollah sayang" diorg pggl akak lah je,tp dulukan ada citer marah2 sayang kot,ada watak nama pak dollah..tetiba terus akak jd pak dollah sayang..kih3

kiera'sakura said...

pehal yang jauh beno sampai ke bendi tue? hihihihihi mcm2 la

نورعيم said...

dua je nama tu. nama ketiga apa?

url blog ni nama penuh awk eh?

Chipsmore said...

Hahaha.. jauh giler bendi.. haha.. Hani.. nama sweet je lah.. Ok, set! sy panggil Kak Hani eh~

misz aisya said...

hikhikhik bendi eh?? awat jauh ngat bunyi nye?

kite pon kureng suke ngan teddy bear pink. kite suka wrne coklat sbb nmpk real. huhu

Shahril Nasir said...

Nak menhirup udara disini dlu..errmmmm masih segar,apa kabar??hehe

cweet pinky said...

assalamualaikum (rajen lak CP bagi salam pepanang nih)

nama susa ek tapi bagi CP memg cam susa jer name dzatil tuh , macam mana nak sebut tuh ?

tapi bendi meme tak masuk akal , macam takde kena mengena je ?? hehehe ~

teddy pink ?? i like:P

TiranaAduka said...

salam
Pekabr datin?> hehe

kay_are said...

bendi?? aku tak gelak weh.. serius! ok r tu, name aku yang sedap tu pun selalu disalah panggil.. cikgu math sekolah rendah siap panggil aku kari lagi tau.. sukati die je.. +__+

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

panggil atil la kiut nama atil tu hikss

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

hehe..bendi tu yg lwak:P dila nk panggil hani la..sedap nama tu ha..:)

Encik H said...

aku panggil kau apa yer sebelum ni? atil ea?