dewan rakyat

Thursday, January 24, 2013

Dua minggu..

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam Maulidur Rasul semua. Banyakkanlah selawat ke atas junjungan kita Nabi Muhammad (peringatan untuk diri sendiri). Hari ni aku cuti. Oh yeah!! Selamat aku bukan bawah production department, kalau tak, sah-sah aku kerja kan. Selama 2 minggu aku kerja, aku guna kereta kancil kak sulung aku. Masa interview pun dengan confident aku jawab nanti guna kereta kak aku padahal aku tak pernah tanya pun. =P

Tapi, mungkin aku ganas sangat guna kereta tu ataupun aku ni mang teruk kalau guna kereta. 

Kejadian Pertama,

Masa first day kerja, aku drive kereta sorang-sorang tapi mak dan ayah aku ikut belakang takut aku sesat. Yelah, mana pernah aku drive dalam bandar dan tempat banyak lori macam gitu. Kereta kancil tu pulak berembun tak beratap, jadi pagi tu memang kabur lah kereta. Walaupun aku dah lap, masih lagi samar-samar je nampak. 

Mungkin sudah suratan, masa kat traffic light aku nak belok kanan. Aku depan sekali. Masa tu depan sekolah pulak tuh. Sah-sah sesak kan pagi-pagi. Bila hijau, aku tunggu lah motor habis jalan semua. Aku ingatkan dah habis, jadi aku jalan lah. Entah macam mana ada motor dari belakang laju je meluncur depan kereta aku buat U-turn. Dan apa lagi. Aku langgar lah montot motor dia. Budak sekolah perempuan pulak tuh. 

Tapi, taklah sampai jatuh motor tu, masih elok dan dia berlalu pergi sambil melemparkan pandangan tajam. Erkk.. Aku pun tak tahu nak buat macam mana, jalan jelah. Dengar bunyi something fishy je kat kereta tuh. Mak dan ayah aku jauh ke belakang kena block dengan kereta lain. Aku drive dan berenti bahu jalan, call mak aku. Aku tak kuar dari dalam kereta. Rupa-rupanya. mak ayah aku dah lepas nak masuk highway. 

Aku pun drive jelah walaupun rasa macam ada tak kena sangat dengan kereta tu. Bila nampak kereta mak ayah, dan macam ok je nak berenti aku pun berenti lah tepi highway. Turun je dari kereta, tengok-tengok. Abis bumper depan jatuh teruk. Lagi sikit nak cabut. Dah aku seret bermeter-meter jauhnya mang lagi teruklah. Tak tahu buat macam mana, ayah aku amik tali rafia ikat dan teruskan ke tempat kerja. Sampai tempat kerja tukar kereta dengan ayah aku. 

Dah macam karma, anak sedare aku petang tu kena langgar dengar motor. Erkk. Selamat luka sikit je dekat siku dia. 

Kejadian kedua,

Pagi tu, dengan happy aku pergi kerja. Entah apa yang fikir aku tak tahu. Sampai tempat kerja, aku keluar kereta dan dengan confident kunci kereta pakai tangan (kereta kunci manual kan). Lepas dah kunci, baru perasan, kunci kereta masih ada kat dalam. Sudah!!

Buat muka tak reti walaupun takda kunci spare dalam tangan aku terus punch card, pergi toilet buang yang patut (dah macam rutin harian pepagi sampai ofis), call kak aku. Kak aku kata nanti dia hantar tapi nada dia dalam mood tak puas hati. Jauh weyh, tempat kerja kak aku. Bertentangan arah.

Aku masuk lab, buat kerja macam biasa. Tak cerita pun kat siapa-siapa. Taknak lah jadi bahan ketawa pepagi tuh dengan ofis mate. Dah lama sikit, sambil buat kerja, baru aku cerita kat sorang dalam gelak-gelak. Lepas tu, baru cerita kat manager aku. Mang kena gelak lah. Walaupun dia cakap nanti minta tolong siapa-siapa bukak kan. 

Petang sikit baru kak aku sampai masih lagi dalam mood tak puas hati, tapi sebab sayang adik, hantarkan jugak kan. Manager aku yang tak tahu kak aku dah datang dengan seronok nya cakap,

"Ada orang tak boleh balik ni."

Aku sengih-sengih sambil tunjuk kunci spare yang aku dah dapat. =P

Kejadian ketiga,

Hari yang paling awal aku balik. Selalulanya, lambat sikit baru keluar. Tapi, kali ni dah siap kerja, terus amik beg punch card keluar. Kononnya nak sampai rumah awal. Tapi, masa tu jugak lah tak pernah-pernah aku balik highway kesas tu jammed. Rupa-rupanya ada accident. Macam biasa accident bukan lorong belah aku tapi belah sana, jammed nya mengalahkan tempat accident. Memang macam tu kan kita ni kat Malaysia.

Nak pergi isi minyak, sebelum balik kg, entah macam mana sebelum sampai stesen minyak tuh, aku dengar something bawah kereta. Dalam hati, takkan aku langgar apa-apa sampai bumper jatuh lagi. Aku paksa jugak kereta tu sampai pam minyak. Bila turun kereta, aku tengok tayar belah kiri dah kempis. Sabor jelahhh.

Macam biasa, buat macam takda pape berlaku, aku isi minyak penuh. Drive kereta kat parking isi angin. Senget sikit tak masuk parking betul sebab dah senget sebelah kereta tuh. Aku call kak aku. Pergi surau sebab tak asar lagi. Duduk depan kereta call bawang ungu dan safi rania saja menggedik nak cerita. Baru nak bukak mee goreng lunch tengahari tadi tak habis, kak aku sampai, suruh biar je kereta kat situ nanti abang ipar aku amik. Mujur lah pam minyak tu dekat dengan rumah.

Baru dua minggu aku bawa kereta tuh, tapi dah macam-macam jadi. Tapi, aku syukur mujur semua yang jadi mesti tempat aku ramai orang. Aku fikir sebab hari first day keja aku cakap kat parents takyah ikut, tapi dorang follow jugak. Syukurlah dorang ikut. Aku tertinggal kunci kereta masa dah sampai ofis. Kalau masa lain, entahlah. Tayar kereta pancit memang betul kat ramai orang. Lepas tu, dekat dengan rumah dah. Syukurlah. Allah tu mang perancang terbaik kan.

Mak pesan baca ni, mudah-mudahn kalau kita ditimpa musibah pun, mudah dapat pertolongan. 


Doa ni pengelak sihir jugak kan. Ada dalam Al-Mathurat juga. ^_^

26 comments:

Emma said...

banyak kejadian eh berlaku..tu tndanya kna beli keta baru.. hehe... doa tu jugak bleh digunakan time makan, mencegah keracunan makanan.. :) best x keja?

Cik Nur said...

Salam Maulidur Rasul Atil...!

lepas ni hati2 ye bawa kete...
jgn langgar org lagi...
bahaya....

pastu ingat lepas ni, jgn tggalkan kunci dah..hihihi..

apapun, atil, jaga diri okeh..!

Hanamiko Sakura said...

Allah itu sebaik-baik perancang.. so sweet kan Allah :D salam maulidur rasul kak hani :)

Liyaa Mf said...

Ya Allah! Banyaknya insiden? Memang menguji kesabaran jugak kan? Kalau bukan kesabaran Hani, kesabaran parents & kakak Hani. Hehehe.

Takpe. Dugaan sume tu. Lepas ni hati2. Even benda yg berlaku tu bukan la silap kita & kita memang taktau pun. Tapi hati2 ya! Naseb baek takde pape :D

Syazana Nazri said...

takpeee. ini semua dugaaan. baca doa2 bebanyak taw sebelum naik kereta tu.

Encik H said...

hahahahhaa..aku gelak weh masa baca cerita yg kedua tu..boleh imagine la kau kunci secara manual, pastu tengok2 kunci kereta ada kat dalam..hahaha..lawak jugak kau ni..selamba jer buat macam takde apa2..

boni kacak said...

hahahaha.. kisah ke dua tu lawak.. boleh pulak buat macam tak ada apa-apa yang berlaku kan?hahahaha

Khai faiz said...

aku pun rajin terkena gak.. akhirnya balik tumpang kawan..

cweet pinky said...

CP pown suke cuai cmtuh jugak tapi buat mase nih selama CP bawak keta mak , paling dahsyat pown rosak kat gearbox :P hehehe ~

Cik Aini said...

hahahaha Atil2..

yg 1st story tu mmg hangen gak la kan cemana budak tu leh mau uturn sesuka hati camtu..haishh bahaya kan.

yg 2nd lak kahkahkah mmg nk tegelak lah..payah gak kalo pakai kunci tekan camtu ekk,kalo ada alam mesti cari kunci nk tekan alam kan.hehehe tp nk gelak lah...

no 3 tu..dah suratan tu Atil ooii dia nk pancit.hehehe nasib ada kak Atil yg sygkan adiknya tu kan.hahaha

mama aryan said...

salam atil..lama akak tak jenguk atil, kesihatan kurang memuaskan la,atil dok jln kebun skrg ye,keje kat mana?akak nak msg pun hp buat hal skrg, bole whatsapp je..hei nak kena tukar enpon gamaknye tu..

hahaha..gelak akak baca citer atil nih.

shar90 said...

alamak ai... byknye musibah yg brunsur nakal pon ade xD

kay_are said...

kancil tu tak suka ko drive die kot.. insiden pertama, memang ko bukan dalam state untuk beli kete baru lagi ye.. bahaye betul nasib motor je.. ish ish.. second.. cane leh jadi camtu.. nasib akak ko baik ati datang dalam keterpaksaan, tiga, aku pun pernah alami tapi ni kne paku.. memang sabar je r.. +__+

iAmCekbolat said...

:) ada hikmah sebalik kejadian kan .

cik nana said...

aduiii macam2. hehe. nasib jenis selamber je kalau kalaut payah. hihi

Zehan Ilyana said...

:)
dugaan dugaan..:)

Domu-kon said...

dah banyk saya terlpas sal atil..dah kerja yer.. elok2 drive..kerja area mana tu.. nampk nya kat selangor..welcome sis.. le la dating selalu nanti..apa pun..sila memandu dengan cermat..

Cendol said...

haha atil ganaih nye guna keta smpai bumper pun luruh haha..ada2 saje halnye dgn kereta.haha.mcm mane first day keje?okayy?harap atil enjoyy..eh,lupaa..i misss uuuuuuu :P
ehehe lame tak menjengah ke mariii.sila bentang karpet merah :P
apa kabar atil?nmpknye mcm sehat wal afiat walaupun bnyk kes dgn kereta hahahaddoooiii..btw,Allah mmg sebaik-baik perancang.naseb baik lah atil :D

Ejam Ejam said...

tu lah til... bawak macam pelesit lg. dulu mase naik skali.huihh takut benor kalu til yg bawak... sup sap sup sap!
hehehe...


hati2 ye next time... tc urself then... :)

محمد رازيق said...

part yg second tu buat kami tergelak. hehe, takpe dugaan mendewasakan kita. ye dak?

Chic Na said...

dah keja ye atil. pasni kena lebih aware benda2 camtu. mmg kadang2 kita tak sedar. ;)

MizzTina said...

pengalaman tu...

kiera'sakura said...

Alhamdulilah walaupun diuji tapi masih diberi kemudahan kan dik. nasib kak sulung tue tak bebai xmau kasi pinjam dah hihihii

TiranaAduka said...

ada makna yg tersirat jika direnungkan.

Lawatan pg disini.

Clive Einstein said...

bawa kete elok elok...jangan cuai...lagipun,ramai kat luar tu,"binatang binatang" yang cari mangsar female driver.

beg jangan letak atas kerusi sebelah.letak kat bawah tu.

mm...

take care cik hani! :)

onlinejobmalaysia said...

mtk izin buat iklan ye. nk buat duit seminggu rm400-rm800? modal hanya rm30. senang je. sesuai utk surirumah dan pelajar.