dewan rakyat

Wednesday, February 29, 2012

Kenapa aku lambat nampak ni??

Bismillahirrahmanirrahimm..

Aku nak wat entri lain sebenarnya tapi tadi online fb jumpa gambar ni... Adusss, lambat giler aku detect gambar baby dalam ni.. Aishhhh...

Comel kan..
Siapa-siapa yang tak nampak sila telengkan kepala anda ke kanan atau ke kiri sehingga nampak gambar baby tersebut.. Takpun aku sorang jer yang blurr lambat detect gambar ni.. Hahaha...

p/s:: megi.. nokhtah..

Tuesday, February 28, 2012

Hobi paling best tapi paling sadis..

Bismillahirrahmanirrahim...

Sandal aku suka-suka ati jer cabut masa pergi kelas!! Oh, tidak.. Dahlah sebelah jer pulak tu.. Jadinya, aku buat iklan ala-ala mentos dulu kala yang cabut tapak dua-dua belah kasut... Amik kau terus tinggal atas jer tapi puas aku jalan pergi giant + mydin + pesta buku + pasarayaku = pokai... Konon-konon aim nak beli sandal cabut jer tapi......... ish2...

Hasil iklan mentos
Yup,, hobi aku shopping... Shopping pun boleh jadi hobi kan... Tapi shopping lah hobi paling sadis bila balik-balik umah bukak purse tengok-tengok duit aku... Sekali lagi.. Oh,tidakkk!!!

Dan harap maklum semua aku shopping barang-barang murah jer... So, kalau korang nak shopping murah boleh tanya aku... Aku ni mementingkan kuantiti dari kualiti.. Ahaks!! Asalkan aku boleh dapat banyak so kira ok lah murah kan..

Sebab shopping jugak macam-macam pengalaman aku dapat... Hahahaha... Tempat shopping paling teruk aku pergi ialah masa aku pergi............. Beijing... Memang paling worst lah... Aku tak pernah shopping orang tarik-tarik aku... Marah aku macam aku buat dosa besar sampai aku jadi fobia lak.. Tapi yg best harga dia sangat ohsem... Pandai tawar bestlah harga korang dapat... Kalo tak pandai hidup-hidup korang kena tipu... Dan lagi itu jelah tempat shoping luar negara yg penah aku pegi pun.. Heee~~ Tapi mak aku kata indon pun ok gak harganya dan thailand apetah lagi kan..

Ni kedai baik.. Siyez napelah mackik2 ni suka beli alas meja??

Kalau dalam malaysia lak.. Sape2 suka shoping tudung tuh boleh2 lah datang ganu ni...  Suma jenis tudung murah dan berkualiti.. Aku tak tipu.. Sungguh!! Dah aku kata murah memang murah lah,, Kalau yang suka beli inner yang pakai kat tudung syria tu takpun masa pakai selendang boleh lah sangat.. Yang harga RM 2.90 pun ader.. Nak aku tolong beli?? Hahaha... Tudung lah paling banyak aku shopping sepanjang ader kat sini.. Yang kene reject pun banyak sebab aku beli2 singkat lak... Sah-sah aku reject takkan pakai takpun kalau bagi kat mak aku akan jahit satu layer lagi bagi labuh.. Puas hati tapi mak aku jahit untuk dia jer... Tang tu aku tak puas ati...

Kalau baju lak, aku tak tahulah nak cakap macam mana... Spesis aku bila cantik dan murah aku rembat jer.. Kalau beli kat rantau panjang or padang besar yang barang nya dari siam memang lah murah tapi aku stress sebab turun warna... Tapi aku beli jugak takpun dah orang bagi... Kita terima jelah kan... Baju pun banyak reject bila pakai2 pendek lah, kecik lah... Dan akhiranya bawang ungu yang dapat takpun anak-anak sedare aku yg terchenta.. Saper2 yg lagi kecik or agak kurang ketinggian dari aku boleh claim baju dengan aku.. Banyak gak singkat kalau pakai.. Sob2x.. Paksa dalam rela aku bagi... :(

Yang rasa nak borong barang sangat tapi bukan pergi kilang terus silalah pergi GM Klang yang terletak di Bukit Tinggi, Klang depan Jusco... Aku taw sebab mak aku suka sangat pergi sana... Nak beli kat sana silalah beli banyak-banyak baru untung... Rasa-rasa nak berniaga baguslah sangat... Niaga kecil-kecilan lah..

Ni dia GM nyer

Mintak maaf kalau yang branded aku tak tahulah sebab sedari kecik aku pakai barang-barang biasa jer.. Dan mostly kalau baju aku pergi Sakan + Pasarayaku +Hari- Hari dan sebagainya.. Takpun rajin gak jalan ke masjid india (walaupun sesat) takpun Jalan TAR kan... Shopping la korang puas-puas..

Tapi jangan sadis sangat bilaaaaa.... poket kering tak cukup makan.. Tak pasal-pasal aku makan sayur hari-hari...

Barang-barang runcit aku akan pastikan ader less or barang percuma... Yupp,, aku gilakan free gift!!!!

p/s:: selalu bermimpi duit aku berkepul-kepul bila shopping tak pernah mengeluh... Eh, mana duit aku pergi??

Sunday, February 26, 2012

akhirnya.. akhirnya.. akhirnya..

Bismillahirrahmanirrahim...

Aku dah banyak hari nak citer pasal ni.. Tapi apekan daya.. Daya tarikan ke blog-blog korang lagi tinggi dari post pasal diri sendiri.. Dan lagi apesal teka aku yang jadi mangsa dalam jayen tu?? ish2.. tak patut2... heee~~~

Nah aku tempek something..

Sila abaikan background yang buruk

Banyak tak buku aku?? banyak tak?? banyak tak?? hasil membeli-belah masa pesta buku di kuala terengganu tercinta ni (tercinta ke?).. Nilah hasil RM 500 yea... Jumlah semua sekali.. Bagus kan aku beli menggunakan duit banyak-banyak beli buku lagi... Hee~~ Ni lah pecinta ilmu dan pecinta buku...


Okay, sebenarnya buku aku RM100 jer.. Itupun guna baki baucer buku.. Dan akhirnya.. Huk.. huk.. huk abis dah baucer tu... Betapa sedih jiwa dan raga untuk habiskan kepingan terakhir.. Baki lagi RM 400 tu adalah housemate aku punya, si cun dan juga safi rania... Bawang ungu macam mana lah boleh tahan tak beli apa-apa.. Dia ader baki RM100 lagi yea.. Bagi kat aku jela kalau tak nak guna...

Dan hasil RM200 total baucer buku aku dapat beli... Jeng.. jeng... jeng.. jeng..



Amik.. aku taruk gambar besar-besar buku aku beli... Lalalalala~~ Yang baki baucer ader aku belanja mak aku beli diari, pemadam, buku latihan.. Macam ape dah aku belanja mak aku kan.. Tapi itu yg mak aku nak.. Yang tak boleh tahan dengan pemadam pun mak nak rembat... Aish... Baru aku nak tukar pemadam baru.. Selamatlah jugak mak taknak kotak pensel sekali... =)

Mostly, buku aku beli pasal sejarah ataupun biografi tokoh-tokoh islam.. Nak buat macam mana.. I love histrory very much!!!! Aku sendiri tak tahu macam mana diri terjebak dengan biologi lak.. Dan lagi buku citer aku beli sumer dari PTS publication.. Bukan buku citer jer.. Semua buku lah.. Nampak tak lambang tu??

Semua buku citer tu citer sal kehidupan.. Maksud aku real life.. Tak macam buku cinta yang banyak propa dan tak masuk akal.. Walaupun buku citer jer tapi dalam tu ader tips macam-macam yea.. Cover pun comey.. Dan bacaan ringan jer tak meleret-leret.. Aku mang tak suka citer yg kompleks lagi membebankan otak.. Dan lagi zaman buku cintan-cintun dah lama aku tinggalkan.. Kalau baca buku daripada PTS ni tak macam dibuat-buat.. Macam real jer.. Itu bagi aku lah.. Memang taste aku pun...

Wahhh,, dah meleret aku citer.. Fuhhhh,, aku agak excited citer bila citer sal buku.. Sebelum aku membebel lagi panjang.. aku angkat tangan dari keyboard dulu lah yea.. Bacalah buku untuk menjana minda anda.. Cewahhh.. Lagi satu kalau nak pinjam buku-buku ni boleh tapi kena upah pinjam lah yea... Hohohoho..

p/s:: arini aku sangat gumbira, hepy dan semuanya bila madamme france aku kenal aku dengan nama sekali.. Kembang semangkukk sampai nak terkoyak baju dah.. Nampak sangat madamme dah bangga ngan aku.. Wakaka.. Kepada safi rania (boleh klik nama tu kalau nak) jangan bising bila aku post kat blog pasal ni eik.. Hahaha..

p/s??  aku tak jadi wat spek baru.. mampu tukar cermin spek jer.. (padahal jimat) dan tetibe aku der power silau.. oh, tidakkkk!!

sekian panjang lebar kali ni...

Friday, February 24, 2012

Jayen..

Bismillahirrahmanirrahim..

Esok cuti yea.. Iye, cuti bagi kawasan terengganu dan negeri sewaktu dengannya.. Tapi... aku macam tak cuti jer sok.. Masih ader keje yang perlu dibereskan.. Fuhhh,,, satu-satu kerja yang kena buat.. Nama pun nak dewasa dah kan.. Lalalalalala~~

Kali ni aku nak citer sorang budak yang waktu kejadian lebih kurang awal tahun 2000 macam tuh.. Sorang budak yang sangat suka baca komik sebab terpengaruh dengan kakak dan abangnya.. Seorang budak yang baca komik doraemon lebih daripada tengok katun doraemon kat tv sebab umah dia tak dapat siaran sangat.. Almaklumlah duduk dalam kampung sikit tapi still enjoy..

Kisah bermula masa kakak dia menetap kat shah alam bersama anak dan suami tercinta.. Dan budak ni still budak lah kan dalam darjah gitu.. Suatu hari ketika dia berkunjung ke rumah kakak nya dan mengajaknya jalan-jalan..

"Jom, along bawak jenjalan nak? Sekali dengan mak ayah.. Along bawak pergi pasaraya baru.. Kita pegi Giant."

Dan dengan konfem lah si budak ni nak ikut.. Dalam fikiran dia nak bawak pergi manalah kan.. So, sekali dengan mak, ayah, abg ipar, anak2 sedare termasuklah kakaknya pergi sekali..

"Kita nak pergi mana Along?" tanya budak tu lagi.

"Kita nak pergi Giant la."

Budak ni fikir.. Wahh,, nama macam hebat je kan.. Macam mana lah nanti.. Biasalah budak dari kampung pegi jenjalan kan.. Bila dah sampai jer...

"Lah, ni bukan jayen tapi giant (sila baca dalam bahasa melayu ejaan nye).."  budak ni cakap dengan konfiden..

"Mana datang giant nyer (baca lagi datang ejaan melayu yea).. GIANT (jayen) lah.." Kali ni mak dia dah nyampuk.

"Dahtu selama ni orang baca komik doraemon tu salah lah yea?" tanya si budak ni lagi..

"Adik baca apa?"

"Jayen tu giant (ejaan melayu lagi) lah."

Dan akhirnya semua terdiam sebelum gelak berdekah-dekah..

Kisah di atas tak tahulah ada kene mengena dengan penulis ke tak.. Lalalalala~~ Yang pasti pasaraya Giant masa tu taklah sefemes sekarang siap memang der gambar giant (gergasi) lagi masa tu... 







p/s:: sok nak pergi pesta buku.. nak ikut??

Wednesday, February 22, 2012

Fuhh,, Alhamdulillah...

Bismillahirrahmanirrahim..

Dah beberapa hari aku tinggal kan blog tanpa jejak.. Tapi semua komen-komen aku baca.. Dan untuk post aku yang menyesal lagi lah kan... Jangan risau sahabat-sahabat semua.. Menyesal aku, mngeluh aku hanya salah satu aku mengurangkan dan meluahkan perasaan aku.. Tak bermakna aku tak terima apa yang terjadikan.. =)
Lagipun aku menyesal untuk aku tak ulangi perkara yang sama akan datang... Cewahhhhh... Aku sangat suka menulis dan kadang-kadang aku ter over menulis... Heeee~~

Tapi..... Finally, aku dah abis presentation yang konon-konon menakutkan aku sangat-sangat... (memang aku takut pun).. Dan sekali lagi aku nak jerit kat gunung kinabalu la pulak bahawasanya satu lagi present dah tamat.. Rasa-rasa tak ada orang kan kat gunung kinabalu masa aku jerit tuh... Aku syukur sangat-sangat.. Dan lagi aku syukur semua apa yang aku dapat tak kiralah baik dan buruk dalam hidup ni kan.. Sebab aku tahu semua tu memang ada hikmahnya..

Dulu-dulu aku penah tak syukur apa yang Allah bagi... Yupp,, aku pernah menangis teruk suatu ketika dulu masa Allah tak bagi apa yang aku nak... Mungkin masa tu aku terlalu yakin bahawa aku akan dapat jadi aku sangat sedih.. Tak pernah-pernah aku menangis teruk-teruk depan mak siap depan ramai orang lagi... Tak pernah aku nangis sambil aku mandi selebat air pancut rumah aku... Dan akhirnya, aku dapat kegagalan lagi teruk daripada apa yang Allah yang amik sikit je tuh..

Cuma tersungkur untuk kali kedua aku terima sepenuh hati.. Tak ada lagi keluhan.. Tak ada lagi tangisan.. Sebab masa tu aku tahu apa yang aku terima sebab apa aku tak syukur apa yang Allah kasi ketika masa dulu.. Yupp,,, betul aku pernah salah dalam perkiraan dulu.. Tapi sejak kalah buat pertama kali aku bangkit sehingga sekarang.. Tanyalah siapa rapat dengan aku sekarang yang aku memang dah lain...=)

p/s:: aku cakap nak makan sedap aritu tapi tak dapat pun... tapi aku dapat makan kat mcfly... hahaha.. apekah mcfly??

Sunday, February 19, 2012

Menyesal..

Bismillahirrahmanirrahim..

Ketika ini, saat ini aku tengok syok2 tengok citer merlin... tapi yang kat tv3 ni ulang yg ader kat DIVA.. tapi tak aper.. dah tak benda nak tengok aku nonton juga..

Ketika ini, aku menyesal sangat-sangat sebab add orang yang tak sepatutnya kat fb.. Buat luluh jantung, liver, perut, pancreas dan apa sahaja dalam badan aku..

Ketika ini, aku dah hide diri aku dari orang yang sepatutnya aku hide kan..

Ketika ini lagi, aku menyesal sebab aku senang sangat jadi mangsa..

Ketika ini, kalau ader tempat sembunyi atau tempat yang boleh aku jerit... dah lama aku pergi.. sekalipun gunung everest..

Ketika ini, aku mengenang diri yang tak sedar-sedar diri..

Ketika ini, aku sibuk buat slide presentation!!!!!

Ketika ini, aku tak menangis lagi!!! Tepuk tangan untuk diri sendiri..

Sekian saja, entri luahan hati bukan liver yea saya yang tulus ikhlas.. Sedang mencari sesuatu dalam diri yang tidak ketemui lagi...

p/s:: nak makan sedap-sedap lah esok...

Friday, February 17, 2012

Kejar-kejar pulak..

Bimillahirrahmanirrahim..

Dah beberapa hari aku tak update blog.. (aku rasa lah kan).. sebab sebok baca blog orang.. sebok mengabiskan cuti yang dah nak abis... sedih la pulok... padahal dah mang ader kat ganu pun kan..

Ikut citer pasal kejar-kejar ni sebenarnya dah lama pun citer nyer tapi aku tak kira aku nak citer gak kan..

Ceritanya bermula pada suatu ketika, ketika aku masih lagi tingkatan... Aku keluar dengan mak dan ayah aku pergi ipoh.. Ayah nak repair komputer kalau tak silap.. Selalunya kalau nak repair tu bawak pergi Yik Fong.. Saper dok area ipoh or area-area situ tahulah kan... Yik Fong (aku tak reti nak eja main pakai sebut jer selalu) kalau korang pergi memang lah tempat komputer sumer, adelah shoping2 sikit.. Tingkat bawah ader kelab-kelab macam tuh.. Dan suasana kat saner aku rasa macam menyeramkan dan gelap.. Bagi aku kalau perempuan kalau nak pergi sorang tak payah lah.. Jauh beza dengan jusco tuh.. Takpun jauh beza daripada mydin (sebab aku dok area ganu ader mydin je plg besar).

Kak aku masa tu keje kat ipoh... So, dia pun datang sekali lah tapi naik motor dia.. Aku dengan mak, ayah aku naik kete.. Lambat sikit dia sampai.. Aku pun bosan dengar tuan kedai citer problem komputer kat ayah aku.. Jadinya aku pegi lah jalan sensorang area situ jer.. Tengok kedai komputer lain.. Taklah aku jalan jauh sangat.. Setakat sebelah kedai jer.. Tetiba aku rasa macam ader orang ikut aku... Aishhh...

Aku dah rasa pelik dah... Dah lah yang ikut aku laki.. Rambut punk gitu... Tangan pakai gelang yang duri-duri lagi... Aku tak tahulah spesis gelang apa kan.. Aku pun lari masuk kedai yang mak ayah aku ader.. dia ikut masuk jugak.. Lepas tu kak aku datang.. Aku pun ikut akak aku jalan.. Dia ikut jugak rapat-rapat..

Kak aku ni garang dan ganas sikit.. Aku dok himpit-himpit dia.. Dia marah lah aku.. Padahal dia perasan jer orang ikut kan.. Dia buat bodoh jer.. Aku lak dah rasa rimas.. Lagi-lagi aku ni xbiasa sangat macam ni.. Sampai ke bawah dia ikut.. Adelah dia cakap dengan kak aku..

"Ni adik akak yea??"

Tapi kak aku buat tak layan jer..

Sampai kat ground floor kak aku nak g parking dia ikut lagi sambil cakap macam-macam.. Kak aku cakap kat aku..

"Saper suruh gatai-gatai jalan sensorang.. Kan dah kena." Marah kak aku.. Aku ni dah memang berdebar sangat-sangat campur takut..

Dekat ngan parking motor kak aku  pun cakap kat mamat yang asyik follow tuh,

"Nampak tak polis tuh.. Nanti aku panggil polis baru kau tahu.. Dah pergi sana."

"Janganlah kak.. Saya nak kenal adik akak jer."

"Kau nak pergi ke tak?? Kang aku jerit panggil polis tu kang." kak aku marah lagi..

"Okay2.. Saya duduk sini." lastly, mamat tu mengalah..

Kami pun naik motor tuh.. Waktu kitaorang nak pergi.. Dia still duduk dekat tangga area parking situ..

Sejak hari tu, aku memang fobia dengan Yik Fong sampai sekarang.. Tak pernah-pernah seumur hidup kena ikut macam tuh.. Dia ingat aku nyanyi lagu digi ker?? I follow you.. Aku tak pakai baju kuning pun masa tu..

Pengajarannya:: Jangan nak mengada jalan sensorang!! (Okay, aku tipu. Sampai sekarang aku suker jalan sensorang tapiiiiiiiiii tempat yang ramai orang lah)


p/s:: budak u aku tak sabar-sabar tunggu duit ptptn masuk.. asyik update status.. "Duit tak masuk agy"!! kesiannn...

Wednesday, February 15, 2012

Kekuatan!!!

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari ni result kuar.. Okay lah dari sem lepas.. Dan ofcourse aku ucapkan alhamdulillah sangat-sangat.. Result ini saya dedikasi kan kepada mak ayah yang support sangat-sangat..

Dan minggu depan aku ada presentation progress untuk final year project aku... Doakan aku yea.. Aku kalau present benda ilmiah yang sah-sah tak boleh goreng depan lecturer yang bijak pandai ni sangat nervous, takut, gemuruh dan seangkatan dengannya.. Dan lagi aku sedang bertungkus-lumus nak siapkan slide presentation ni tapi aku sempat gak nak bukak blog kan.. Konon time recess la ni.. Cewahhh..

anyway, terimalah entri aku yang tak bermakna tapi amat bermakna kalau korang yang aku sayang doakan aku yea!!!

p/s:: duit ptptn akan masuk lah tu esok lusa... Yezz,, nak spek baru!! Wakaka..

Monday, February 13, 2012

mataku...

Bismillahirrahmanirrahim..

Aku dah post benda ni dulu.. tapi lantaklah aku nak post lagi kan.. sebab tu aku taw korang bukan rajen sangat nak belek post aku kan.. Wahahaha.. Opss,, sori... Kepada cik yah time kacih daun keladi komen kat situ.. Aku taw ko mang ingat aku sokmo kan...




Kalau korang lah kalau tengok seseorang tu, apa yang korang tengok dulu. Aku antara dua, tak mata or mulut. Aku tengok mulut saja nak tahu dia merokok ke tak. Law pompuan mang suke lah aku tengok kat mata. Cam lagu dah la pulak.

Cerita sal mata ni, aku asyik teringat la kecik-kecik dulu orang dok ngata aku. Aish.. Saba jelah. Waktu dulu-dulu aku ni kurang lah dapat menerima apa yang tuhan ber ni kan. Mata aku yang agak besar (besar ke?? Orang cakaplah tapi aku rasa biasa je) asyik kena kutuk je. Aku tiap-tiap hari balik sekolah tengok cermin. Besar sangat ke sampai hari-hari orang kutuk. Aku bengang jugak lah. Daripada tadika, sekolah rendah sampai sekolah menengah orang kata benda yang sama. Selamat lah tidak men’down’kan diri aku ni. Ish2
Yang tak tahan nya sampai kawan-kawan mak aku jugak sibuk je kata aku. 

Besar ker???

Mak aku dulu ni kerja dekat pusat latihan pertanian. Setiap bulan mesti ada aktiviti kursus dijalankan untuk menghasilkan produk pertanian. Kadang-kadang menjahit pun ada. Aku pun tak paham pe kene-mengena jahitan dengan pertanian. Lepas ni mak aku ni kira tenaga pengajar lah. Malam-malam mak aku kena mengajar kat dewan. Disebabkan kuaters yang aku tinggal tu agak seram, gelam dan menakutkan, aku sebagai jawatankuasa peneman terpaksa teman mak aku tiap-tiap malam. Memang lah sangat bosan kan. Aku asyik tengok je orang sambil wat aktiviti mewarna or homework (kanak-kanak berhingus lagi). Ada seorang makcik peserta ni aku tengok khusyuk la h dengar mak aku kat depan sambil tulis ke lukis ke aku tak tahulah sambil terjeling-jeling kat aku. Aku wat tak kisah jelah. Abis jer kelas malam tu (malam terakhir) makcik tu dating kat sambil menghulur kan kertsa saiz A4. Aku pun amik lah tanpa perasaan. Sekali tengok kertas tu ada lukisan ikan emas sambil ader arrow kat mata ikan tu cakap:

“Ini mata adik!”


Cissss.. Ada ke patut dia kata mata aku mata ikan. Mak aku pun terkejut tengok. Mak aku kata ader patut kata anak aku macam tu. Sabor jelah. Perasaan tak puas ati menyelubungi. Takpelah aku pun simpan je gambar tu kat bawah meja. Beberapa bulan kemudian, makcik tu dating lagi. Waktu tu aku dah cam ar muka dia. Masa tu time makan. Aku mang suka menyibuk pun time mak aku kerja. Aku pun tarik mak aku dengan selambanya depan makcik tu aku cakap dengan lantangya:

“ Mak, makcik nilah kata mata Atil mata ikan!”

Memang puas gila la ati aku time tu. Ha. Daya ingatan budak-budak jangan main-main ya. Amik kau. Tapi aku rasa dia bukan makcik time kakak kot. Tapi disebabkan dia kata aku dapat dah pangkat makcik., Sorry yea..

Cerita tu tamat disitu lah. Lepas tu tak jumpa dah makcik ni. Entah-entah dia dah segan kot. Tetapi kisah mata ku tak terhenti disini. Banyak lak cite aku. Aku ngan mak aku pergi kedai seorang auntie india ni. Tengah dok belek-belek barang dia cakap kat mak:

“Eh, anak awak ar udang punyer mata macam la,” kata si untie tanpa segan-silu nya.

Dushhhh.. Aku kena lagi. Udang pulak. Adoi berapa banyak binatang nak sama ngan aku ni. Saborrrrrrrrrrrrrr jelah.. Selamat masa aku kecik-kecik law tak memang tarik muka aku kat situ. Aish... Nak bagi perumpamaan bagi la elok-elok sikit. Adoi!

Tapi kan mata aku yang macam ni telah member identiti kepada keluarga aku. Ada satu hari aku g beraya. Aku tak tahulah dia ni kawan kak aku. Tiba-tiba dia tanya,

“Adik, adik Hani ye?” tanya abang kawan aku ni.


“Yup, adik Hani. Macam mana tau?”


“Sebab mata sama lah.” Ops, ok, orang boleh kenal aku ni sapa. Mang baguslah mata adik-beradik semua sama. Menunjukkan kami semua adalah anak mak n ayah aku lah kan.

Aku n kakchik (sama ke??)

Hmm.. Setelah aku meningkat umur ni. Aku sudah menerima apa yang Allah kurniakan ni. Yelah, bukan ramai ada mata cam aku kan. So, aku ni insan istimewa lah kan. Alamak, aku dah perasan sendiri. Setiap ciptaan tuhan ada sebab dan musabab nya. Tapi aku yang tak pandai jaga mata sendiri. Tengok sekarang dah rabun. Lesson nya, hargailah apa sahaja yang Allah beri kerana itu yang terbaik untuk kita. Bagi aku mata inilah identiti aku. Aku mungkin lain kalau lain nya mata ini kan. Orang pun ingat n kenal aku sebab mata lah. Cewahhh...  Teringat lak ustaz bahasa arab aku kat sekolah menengah dulu,

“Cuba kamu tengok kat Hani ni (nama aku kat sekolah) sebab apa orang boleh ingat dan kenal dia?” tanya ustaz aku dekat beberapa orang senior aku. Dan diorang confident jawab depan aku n depan ramai orang.


“Sebab mata dia besar ustaz!”

Ok, aku tak tahu nak cakap pe dah.. Sabor jelah..


Aku bukan tak ada idea nak tulis entri baru tapi saja suker2 repost... (aku memang suker cari alasan kan)


p/s:: banyak betul aku mengimbau zaman silam aku kan... tapi aku suker sebab rasa diri cam dah tak berapa tua.. wakaka..

Sunday, February 12, 2012

cakap biar teranggggg...

Bismillahirrahmanirrahim..

Di waktu ini hampir pukul 3 pagi aku masih cari idea nak buat result project aku.. Tapi apekan daya idea tak kuar-kuar jugak.. Cuma dapat buat 3 graph jer buat masa ni.. Sekurang-kurangnya aku ader graph.. Ye dakkk??

Jadi aku mengambil keputusan menggunakan masa aku yang tak tidur lagi dengan menulis secebis ataupun bercebis-cebis perkataan di entri ini... Konon-konon idea tulis entry lagi ader daripada result aku tuh... Ish2..

Nak dimulakan citer nyer, kecik-kecik dulu mak dan ayah aku adalah cakap bahasa bercampur-campur antara english dengan melayu.. Tapi sampai sekarang aku tak terror gak english nyer.. Wakakaka.. Disebabkan mak aku cakap bi tanpa meaning dalam melayu jadi aku salah sangka.. Lagi-lagi budak kan.. apa yang selalu sebut itulah dia ingat..

Aku tak ingat masa umur berapa yang pasti masa tu satu family muat dalam kete (memandangkan adik beradik aku 4 orang jer).. Aku yang paling kecik dan ofcourse manja terlebey cket (dulu je yea).. Masa tu kami satu family pergi KL kot... Pastu ayah aku tanya aku..

"Atil nak ikut jalan mana?"

Dengan confident tanpa ragu-ragu..

"Atil nak ikut highway lah ayah.. Jalan highway cantik.. Banyak lampu-lampu."

Aku pun suggest lah dengan penuh perasaan dan gaya.. Abang aku menyampuk,

"Ala kita ikut lebuh raya jer ayah.. Buat apa ikut highway."


"Betul-betul kakchik sokong." Kakak aku pun nyebok sama..

Habis satu kete termasuk mak, ayah, along aku kata nak ikut lebuh raya.. aku ni memang kuat merajuk masa kecik dicampurkan dengan suka nangis (PERHATIAN:: MASA KECIK JE YEA).. Habis lah aku memberontak nak jugak ikut highway..

"Atil tak kira atil nak ikut highwaya gak."

 Dengan air mata dah berjurai sambil hentak-hentak kaki.. Yang buat aku geram tu sampai satu kereta dengan maintain gelakkan aku... Tak consider langusng lah..

Last-last sekali diaorang cakap,

"Atil, lebuh raya tu highway lah."

Ok,fine... Dalam hati aku dah sumpah seranah... Buat malu aku jer.. Disebabkan hari tu sampai aku tak berapa besar ni family aku asyik ungkit sal highway aka lebuh raya ni..

Atil, ingat highway tu jalan lama lah... Huh!!

p/s:: banyak benda mak ayah aku tak jelas dengan terang.. adehhhh...

Tapi waktu kejadian adalah malam yea.. Hee~~



Wednesday, February 8, 2012

Buruk dan huduh...

Bismillahirrahmanirrahim...

Walaupun header aku buruk dan huduh tapi tape aku nak tunjukkan kat sini tak semestinya kita kat luar buruk tapi dalam nya huduh kan...

Motif ??

Nak cover sikit header aku yang buruk tu...

Monday, February 6, 2012

kenduri kawen junior ku... hee~~

Bismillahirrahmanirrahim.....

Tajuk macam apa ntah.. Macam lah tak pernah pergi kenduri kawen kan.. Tapi inilah kenduri kawen pertama kawan aku yang dapat aku pergi.. Yang lain semua buat jauh-jauh takpun masa aku tak cuti.. Lagipun nilah kenduri pertama aku pergi kat resort dan pertama jugak kenduri junior ku yang sebenarnya tua bertahun-tahun dari aku.. Heee~~

Aku pergi dengan senior aku yang sambung master kat u aku jugak dan jugak housemate aku merangkap senior jugaklah kepada kepada junior aku kan.. Ayat berbelit-belit dah aku kasi.. Hohoho.. Kenduri kawen ni kat Kuala Terengganu Golf Resort.. Ni aku kasi tengok junior aku yang cun melecun ni..


So sorry sebab gambar sangat blurr sebab kamera i tak canggih mana dan juga terpaksa berebut dengan ramai orang... Ni aku nak kasi nama si ayu itu... Nama nya Puan Eti Mounissa Mohd Mardzi.. Oh, beliau sudah menukar title cik kepada puan.. Aku bila lagi?? Hik..hik..hik.. (sejak bila aku tukar gelak ni?)

Dan lagi menarik nya kenduri kawen ni ader..


Ader orang kenal tak gambar di atas?? Hahahaha.. Sian ally gambar makanan penuh lam mulut... Sorry sekali lagi sebab dah nama pun snap gambar masa makan..

Si Puan Eti Mounissa ni merangkap adik Ally Iskandar dan kenduri kawen pun buat sekali kan... Merasa aku tengok Ally dekat-dekat..  Nak tengok Ally suap wife dia kek??


Malas aku bagi gambar besor-besor dah... Dah jelas dan nyata kan.. Ni pun punya susah lah aku nak snap.. Punya ramai orang.. Aku berjingkit-jingkit sampai tak terjingkit dah... Ni yang terbaik aku dapat...


Aku kan kata ramai sangat amik... Aku terpaksa zoom okay..

Aku pergi ni dengan ikhlas hati memang nak pergi tengok puan eti kawen.. Abang dia sampingan jer.. Betul aku tak tipu. Gambar snap pun tak bapa banyak dan menjadi so aku simpan je lah eik.. Kepada Puan Eti Mounissa semoga berbahagia disamping suami mu... Jangan luperkan i yea dah kawen... Hee~~

Selamat menempuh alam baru dear!!

p/s:: kene balik awal so tak sempat tangkap gambar dengan pengantin.. Nasiblah tumpang orang kan.. :-(

Sunday, February 5, 2012

Cuti pada hari yang memang cuti...

Bismillahirrahmanirrahim...

Aku dah cakap kan aku dah balik ganu.. Yup, aku sekarang dah ada kat ganu balik... Walaupun cuti masih berbaki dua minggu tapi nak buat macam mana final year project punya hal terpaksa aku balik..

Walau macam mana pun tetiba aku digemparkan makmal u aku terbakar sehari sebelum aku balik.. Aku tak tahulah korang tahu ke tak... Dan aku tak tahu pun kalau ada keluar dalam paper or tv pasal ni.. Aku pun cuaklah mana tahu makmal aku terlibat sama habis usaha aku selama satu sem ni walaupun kajian aku taklah seberapa mana tapi value dia tinggi nak bagi lepas grade kan... Dan alhamdulillah selamat... Yezzzz...

Aku pun tak tengok lagi sebenarnya (sumber sinar harian online)

Nak dijadikan citer hari yang aku balik pulak tiba-tiba berita lagi gempar aku dapat ialah makmal boleh guna masa waktu pejabat sahaja... Uwaaaaa,,, timeline aku lari... Maka lagi lambat aku siap keje.. Dan bagi kawan-kawan aku yang dapat sama nasib dengan aku mula memprotes,

"Okay kita dapat cuti hari jumaat dan sabtu setelah sekiah lama tak cuti."

"Yeah, nak pegi holiday mana cuti-cuti ni?"

"Jom,pergi main bowling kawan-kawan."

Padahal semua tak ikhlas nak buat statement.. Kalau orang lain seronok dapat cuti tapi bagi kami tahun akhir tidak sebab present progress lagi 2 minggu dan waktu cuti termasuk cuti umum dan waktu lepas pejabat sangat diperlukan bagi mendapat result.. Betapa complicated nyer hidup kami ketika ni kan..

Tapii..... statement last sekali pergi main bowling dapat direalisasikan dengan sempurna (walaupun aku kalah teruk sangat-sangat).. Tak pernah-pernah girls course aku beramai-ramai kuar sesama melainkan ada event.. Inilah dinamakan girls' day out babeyh!!!

Aku malas citer panjang-panjang.. Jom, usha gambar nak?? Aku kan jarang tempek gambar kat sini lagi-lagi ader muka aku... =)

muka bahagia naik bas

Semua nak ketepi

Peace to rumput!!

Aksi terjunan dari profesional

Tempat korang ader bas ni?? Best wooo!!


Menunggu bowling dibuka


Gembira bersama bowling

Okay, setakat ni jelah gambar yang dapat aku tunjuk untuk tontonan umum.. Korang taw tak yang mana aku?? Kalau tak tahu.. Tak dapat den nak nolong...

p/s:: aku ranking second okay dari semua kalau dikira dari belakang.. wakaka..

Salam maulidur rasul...

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam maulidur rasul semua!!!!

Aku pun tak tahu nak cakap apa dah pasal maulidur rasul ni sebab aku tahu dah ramai orang ulas kan pasal ni.. Cukuplah aku kata aku sangat rindukan kekasih Allah ni... Iye,, aku sangat rindukan nya..

Tapi,
Apa yang aku buat sekarang tak menggambarkan aku rindukannya..

Tapi,
Berapa kali dalam sehari aku selawat kepadanya setiap hari kalau tak kira yang dalam solat..

Tapi,
Macam mana aku tahu aku rindukannya??

Malam tadi aku baca sejarah khalifah Abu Bakar As-Siddiq (elok-elok hari ni maulidur rasul kan)... Walaupun aku tahu dah ending macam mana aku tetap sedih dan takut nak baca sampai habis. Aku takut nak baca masa wafatnya Rasullullah... Sampai mengalir juga air mata setitis dua tanpa disedari housemate aku sebab aku lindung dengan buku... So, aku percaya walau macam mana pun keras nya aku dilihat tapi aku tetap admit bahawa aku cintakan Rasullullah.. Aku akan cuba amalkan suruhan nya.. Eh, bukan cuba tapi mesti lakukannya kan.. =)

Ini saja entri ringkas aku pada hari yang baik ni... Btw, aku memang pecinta sejarah... Sangat-sangat suka sejarah dan aku tak tahu macam mana aku boleh terjebak dengan biologi.. Heh..heh..

p/s:: Tengah pikir pakai baju apa, kasut apa, tudung apa untuk malam ni... =)

Thursday, February 2, 2012

ganu lag.. :(

Bismillahirrahmanirrahim..

Betapa sedihnya rasa bila kena balik ganu awal.. Perasaan yang tak pernah sesedih ni.. Macam kehilangan makanan nak dimakan.. Oh, pedihnya,, Terpaksa tinggalkan katil yang empuk, tv yang da citer best2, bantal bucuk ku yang penawar tika duka.. Ish2... Dan lagi duduk rumah sangat menjimatkan... Huk2... Aku sedih ni taw..

Walau macam mana pun ku gagahkan diriku yang sememangya gagah ini.. Naik bas yang buat pertama kalinya datang tepat waktunya dan tepat jugak tempat duduk yang diberi.. Sambil melambai-lambai tangan ke arah mak,ayah n kakchik dengan pandangan sedih.. Huk.. huk.. huk..

Okay... setakat ni jelah cerita sedih aku.. Sebab aku tak dapat tulis ayat sedih bebanyak sebab buat aku makin tergelak lagi adalah.. Hahaha.. Kalau suruh buat ayat marah, for sure lancar jer aku tulis..

Sambung balik citer aku ni.. Aku naik bas yang aku rasa laju giler dan dipenuhi laki.. Lagi-lagi aku jer pompuan yang pakai tudung... Sampai kuantan.. Aku jelah pompuan yang tinggal dalam bas... Bayangkan jarak dari kuantan ke kuala terengganu bukanlah dekat sangat dengan perjalanan di awal pagi lagi... Ada sedikit cuak dalam hati tapi aku buat-buat selubung diri dengan kain mafla mak bagi.. (macam pantun lak aku rasa)

Sampai dungun (aku rasa), memang aku jelah penumpang yang tinggal dengan driver bus, co-driver yang tido dan juga penumpang laki sorang yang duduk sebelah punya sebelah aku... Masinlah kata mak aku yang aku kuasai bas tu nanti.. Lagi panjanglah zikir aku sepanjang jalan nak sampai main stesen.. Tido pun tido-tido kambing jer sampai kepala asyik terhantuk kat cermin termasuk aksi tudung aku asyik senget nyer, rambut terkeluar dan macam-macam lagi.. Sampai jer k.terengganu.. Aku dengan semangat turun sensorang dari bas... Hebat kan, bas kosong jer... Aishhhh... Dan lagi aiskrim atil dengan berani naik kete sapu yang ofcourse dipandu oleh laki di subuh hari untuk sampai ke rumah sewa tanpa perasaan cuak di hati kerna nak cepat sampai umah.. Dan lagi,dan lagi terbanglah duit RM20 di pagi hari.. Sob2x... Sob2x.. Sob2x...

p/s:: citer yang tak berapa sedih dan menarik asalkan aku bahagia jer nak tulis.. dan lagi ader aku kesah?? =)