dewan rakyat

Thursday, December 27, 2012

The Hobbit

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari Sabtu hari tu, pergi lah jenjalan dengan kakak aku sorang lagi. Balik je dia dari kerja terus pergi dengan kawan dia. Sebab aku dah cakap awal-awal. 

"Wajib bawa atil keluar."

Sebab aku kata kalau dia bawa aku keluar aku tak pergi lah kenduri dengan kakak aku sorang lagi. Jadi, nak tak nak dia memang kena keluar lah dengan aku walaupun dia kata gaji dia tak masuk lagi. Dengan bongkaknya aku jawab,

"Takpe, atil ada duit." Padahal, dia jugak belanja aku kan. Nasib lah, dapat adik cenggini.

Disebabkan tak tahu nak pergi mana dah, kak aku ajak tengok wayang. Tengok citer macam tak berapa nak ada dan ramai orang. Kami amik keputusan tengok cerita The Hobbit. Sekali dapat kerusi depan daaa.. Lenguh kepala mendongak sambil makan pop corn. 

Aku ni tak pernah pun tahu pe benda Hobbit tuh. Segala makhluk atau creatures dalam bahasa omputih nya yang ada dalam citer Inggeris ni tak tahu sangat pun. Tapi, dalam movie ni ada dwarves, wizard, goblins, elf dan pe benda ntah lagi. Manusia biasa macam tak nampak pulak. Yang jadi dwarves masih lagi manusia biasa. Tak macam cerita lain yang kita nampak memang orang kerdil kan. Cuma konon-konon rendah lah. Yang jadi wizard sebijik macam Albus Dumbledore citer Harry Potter aku tengok. Goblin dia, perkataan yang mampu aku tulis ialah.. Ewwwww..... Tak pernah aku tengok goblin macam tuh. Geli lah.. Makhluk elf pulak, aku confuse. Tak macam elf pun. Tinggi manusia biasa pulak. Cuma telinga dia lain. Hobbit pulak, tinggi sama dwarf tapi kaki dia besarrrr. Tak payah pakai kasut dah. Satu lagi makhluk aku tak tahu nama nya tapi watak dia macam tak betul. Erkk..  

Tak sangka movie ni lama. Tengok jam dah pukul berapa tapi tak habis jugak. Lepas tu, dah dua jam tapi masih banyak persoalan belum terjawab. Rupa-rupanya, movie ni bersambung. Itu pun nak dekat tiga jam baru habis. 

Aku tak pernah baca novel dia. Sebab tu aku tak tahu. Tapi menurut wikipedia, cerita ni kiranya 60 tahun sebelum kisah The Lord of the Rings. Kiranya ada kaitan lah cerita ni dengan LOTR kan. Penulis novel pun sama.

Movie ni boleh tahan. Seronok jugak. Lagipun cerita fantasi kita tak jangka apa yang berlaku macam cerita-cerita biasa. Dah nama pun fantasi. Apa-apa saja boleh berlaku kan. Cantik gambar dia. Kalau tengok 3D mesti best. 

Tunggu sambungan dia, yang movie sekarang aku dah lupa jalan cerita nanti. 

26 comments:

shar90 said...

waaah... mcm best plak... nk dwload laa... hehee xD

Cik Nur said...

mmg ade kaitan dengan LOTR...

tpi dalam the hobbit ni xde elijah wood kan...

Cik Tia said...

kawan saya dah tengok tapi kegeraman sebab rupanya to be continue .. haha :D

mama aryan said...

akak tau hobbit tu sbb tgk citer lotr la.. mesti best citer nikan

shasha yacob said...

wohh best sakan nampak. hiihihi

Wak Gelas™ said...

nntila tungu wak donload dulu.. ekKKkee

Chic Na said...

tak tengok lagi movie hobbit ni. tp hobbit meal burger king dah makan. hihi..

Yana Libra said...

best ye? sy pun tak pernah tgk LOTR..hehe~

Azlan Strider said...

citer nie best KALAU orang yang tengok tu peminat cerita LOTR..kalau tak minat LOTR mesti akan cakap citer nie tak best jugak..hehehe

Regards,
-Strider-

Encik H said...

haaa betul komen strider kat atas ni..sape2 yg suka LOTR memang akan suka citer ni..aku salah sorang kot..cuma masalahnya aku belum pi tengok..hahaha

Domu-kon said...

dah tak tahu perkataan wayang skerg.. xsempat nak jenguk wayang..hehehe.. tapi kalau kita tgok citer tu..confirm tidur le jwbnya..

dya bunga said...

dya xtgk lgi..haha

Aishah Jahirah said...

BERTUAHNYA ADA AKAK YG LAYAN JE...HEE LAMA XTGK WAYANG...

cweet pinky said...

mule2 cbaca entry nih , macam nak cerita betapa boringnye citer nih , alih2 ending entry nih , buat CP nak tgk jgk , huhuhu

reply dari entry CP :

betul tuh , CP pown ade terpikir macam tuh , kite bole jangka emosi anak luar nikah tuh stabil ke tak , kuat ke tak kan ?? macam mana kalaw dye buat benda yang tak elok , ye larr , alang2 dye dah terasa orang tak leyh trime kehadiran dye , haish ! bahaya !

deqjamucuxx said...

dah tengok crita ni.... tengok 3D siokk gilos..
tapo endingnya cam ada sambungan jerrr

-meeSUPERGIRL- said...

tak tgk lg movie tu .. tgk "makhluk" tu mcm cte ala2 cte perang dgn mkhluk asing hahahha

Hans said...

yups
movie nih memang best :-)

kay_are said...

untung jadi adik.. boleh pau kakak.. ish ish.. aku lotr pun tak layan, pernah tengok tapi tak faham last2 aku tutup.. so rase nye hobbit ni pun aku tak kan tengok kot.. 60 tahun sebelum lotr? lame tu sela mase.. ish ish..

Teenager Housemaid said...

uish lama gak cerita the hobbit ni..huhu.. dah lama gak tak tgk wayang...
atilll! belanja kite tgk wayang...hahahaha!

shasha yacob said...

singgaah petang ahaks :D

Emma said...

kalo ad kaitan dgn LOTR mst best kan? hehehe.. xtw la bila dpt tgk, sjak dua mnjak ni mls skit lyn cite omputeh nih.. hohoho

littledolphin said...

masa mula2 keluar,excited nak gi tgk.

tapi ada kawan kpd kawan saya ni kata tak best.so macam tak de smgt pulak.

pastu ada sorang kawan lain ni pulak kata best giler.

confused saya jadinya.hahaha

lepas tu skrg kawan kata best,saya percaya ckp kawan je lah .haha!

tapi lama gila sampai nak masuk 3 jam. rasa cam mls lah pulak.lol


p.s duk kerusi depan memang seksa.pernah experience sekali.serik dah.

inche hlovate said...

org kata cite ni best tapi hari tu nk tengok tapi tengah kering..duit takde

Dayana Bahar said...

ramai yang kata nak tgk cerita ni kat wayang.... akak lak,, tunggu kat tv je laa

MizzTina said...

Akak kurang minat citer2 mcm ni..hehehe

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

mmg best akak pun dh tgk hehehe