dewan rakyat

Sunday, December 23, 2012

mencari jalan..

Bismillahirrahmanirrahim..

Bila ada kat rumah kak ni mood nak online merudum bukan main. Bukan setakat blog, online benda lain pun malas sesangat. Mungkin sebab tak dapat posisi yang best untuk online jadi bila nak menulis entah kemana mood nya. Sebab tu aku macam senyap je seminggu ni. ada yang pasan tak?? =P

Entri yang 'terkurung' tu pun aku tulis macam tu je. tak baca balik pun lepas siap taip. Terus tekan publish.  Kalau salah eja atau aku merapu lelebih (selama ni memang entri merapu pun), ayat tunggang terbalik, ampun banyak-banyak ei. Terasa macam assignment last minute. tak sempat nak check. Bukan takda masa tapi malas yang melampau. Itu pun paksa diri nak taip kan. Kalau tak paksa makin lama lah aku duduk diam-diam.

Pasal macam mana boleh terkunci, siapa yang kunci tu, sebenarnya pintu toilet tu memang stuck sikit. Kalau tertutup rapat, memang susah nak buka balik. Tapi, tak pernah lah pulak langsung tak boleh bukak macam hari kejadian. Memang dah takdir pintu tu jadi macam tu masa aku pergi toilet kot. Ke toilet tu boikot aku??

Sepanjang seminggu duduk rumah kak aku, aku jadi survivor. Macam power sangat ayat kan. Saja nak tunjuk diri hebat kononnya. Padahal?? Hebat tang mana entah.  Aku pergi redah sorang-sorang KL tu tak da teman. Aku ni duduk kampung, lepastu belajar pun tak pernah tengah-tengah bandar lagi-lagi ibu negara tercinta ni kan. Sah-sah lah aku tak tahu jalan apatah lagi bukan selalu aku jalan kat KL ni. Ada lah jugak beberapa kali kuar berdua dengan bawang ungu. Sebenarnya, dua kali je. yang lain dengan family itupun aku rasa takda jalan KL sangat. Jadi, berpandukan jenjalan aku yang beberapa tahun lepas, dengan jaya nya aku meredah kota besar ni sorang diri. ^_^

Syukurlah, semua tempat aku nak tuju semuanya dekat dengan lrt. Kalau tak, mahu aku sesat sesuka-hati kan. itupun tersesat jugak. erkkk. Tengok dah guna token sekarang ni lagi buat aku blurr. Tengok bangunan tinggi-tinggi mula pening, mana satu bangunan yang aku dah check dalam internet tadi. Macam sama je semua. 

Destinasi pertama aku pergi, aku dalam rush. bajet citer rush hour memang macam lipas kudung aku berkejaran nak ketempat dituju. Dahlah tak tahu bangunan mana satu. Dengan panas nya.. Sesatnya. Grrr.. mujur sempat sampai pada waktunya. Destinasi kedua hari yang lain, kali ni aku terlebih awal, sangat awal. Orang lain berkejaran sana-sini sebab nak cepat pergi kerja tapi aku rileks je jalan kan. tengok kiri-kanan. Tengok orang jalan-jalan dengan cepatnya. Dan aku tak sesat kali ni. Selamat yang kali tu, besar-besar papan tanda kat bangunan tu. Taklah aku terintai-intai cari. Dan juga tak jenuh tanya orang. Sempat beli sarapan. Yang mula-mula tu? Dari tengahari sampai ke petang seteguk air pun tak sempat.

Mak aku pulak, sibuk-sibuk call aku. Risau aku ni sesat tak tentu hala. Takpun risau jadi apa-apa. Mak aku sendiri tak yakin aku tau jalan. 

"Mak, atil ni navigator lah." (dah lepas boleh lah berlagak)

p/s:; mak suruh beli luggage dalam 22 inch. Dah beli pun. Macam mana aku nak bawak balik ni?? naik bas or tren?? 3 beg besar kena angkut gini. *berfikir

kakak mama aryan, kedai ni kan.. 




24 comments:

Chic Na said...

atil buat ape kat kl tu? kalau jenis survivor mcm atil ni senang, campak je kat mana2 boleh cari jalan sendiri. hihi..

cweet pinky said...

wah , beraninya kan , teringin lak CP nak jadik berani macam tuh , em , CP pown dah 5 hari tak hupdate2 nih , bz je , pdahal dah hujung sem , sok dah start study week , study kerr ?? hehehe

Emma said...

berani oo jalan sorg2... nsb la ad pengalaman sbblm nih kn.. kalo xd, mmg sesat r.. hehe

Domu-kon said...

bwa balik dgn bas agi seng kot..tren, nanti kena puggah sesor org..bus..ada lag yg tolong angkt..

Wak Gelas™ said...

wahhh, tiada kete wak leh bawa ko jalan jalan key ELl yee.. ehhhee

mama aryan said...

ye atil..kedai tu la,dah singgah ke? jom pg makan..

Cik Nur said...

wahhh..akhirnya..berjaya juga atil gerak sesorg..
tahniahhhhh

-meeSUPERGIRL- said...

bahyee ... lain kali bwk teman ye?

boni kacak said...

amboih.beraninya dia pergi jalan2 kat kl sorang2.. bahaya tau.. lain kali biar berteman... ini adalah arahan! hehehe

Ejam Ejam said...

dtg kl tak bgtau pun. cheh.. :(

Jna marcello said...

jom jumpaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Cik Aini said...

heheehe
Atil dah smp kl...larat ke tu nk usung 3 beg skali?
kang beg ke mana tuan ke mana lak..hahahaha

Chic Na said...

of cos la sayang, lagi2 kat Atil. :*

Sue said...

betul betul perasaan malas jdi mudah jeee..keep on writing ye...jgn mls update pulak tk sabor nk baca

MizzTina said...

kdg² sesat ni bagus gak.. dri situ kite leh tau jalan..

kay_are said...

boleh faham cane boring nye ko tapi ok r tu berani nak jalan sorang2.. aku pun selalu gak wat camtu time blaja dulu sebab jalan sorang2 ni lagi bebas aku nak pergi tempat aku suke..

kiera'sakura said...

klu akak nie dah terperap kt umah mmg sungguh malas nk berjalan ke sana sini. hihihihi... tp sekali dh dapat kuar dkt nk petang baru nk balik.

jalan sorg2 mmg bagus blh berdikari tp make sure jaga diri ok!!!

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wah atil g sensorang yer...tahniah berani tu hehehe

Azlan Strider said...

hidup kat KL memang boleh survive..kat KL banyak signboard..hehehe..anyway nape tak cal kengkawan kat KL??hehhe

Regards,
-Strider-

Detective Fiqa said...

err. akak. saya yang seram >.< huhuhu be careful

Iffah Afeefah said...

tahniah hahaha

mmg letih nk cr jalan kl kalo tatau

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

wahhh main redah ye..

bagus tu sebenarnya... at least..lepas ni dah tau tempat tu.. hehe

Yana Libra said...

g kl ke atil..huhu..kalau sy jadi atil mau nangis bila sesat.. :p

hari tu sesat kat putrajaya pun nak nagis dah..hehe :p

Dayana Bahar said...

junjung beg beg tu.. hehe