dewan rakyat

Monday, December 10, 2012

J.W.W Birch dibunuh..

Bismillahirrahmanirrahim...

Tajuk aku macam apa daaa...

Aku dah banyak cerita jalan negeri orang lain. Tempat orang lain cerita tapi tak pernah cerita jalan negeri sendiri kan. Ecece.. Konon-konon nak promote tahun melawat negeri Perak lah ni padahal nak habis pun tahun 2012. Erkk..

Hai Sabtu hari tu, 8hb ada kenduri kahwin anak kawan mak ayah aku. Ada dua kenduri tapi jauh-jauh antara satu sama lain. Tapi, mak ayah aku ni kalau orang dah ajak memang akan pergi walaupun jauh nun di Johor, mereka akan tetap cuba memenuhi jemputan.

Kebetulan, kenduri kedua tu area Pasir Salak. Tahu tak Kompleks Sejarah Pasir Salak. Yang sibuk-sibuk dalam buku sejarah tentang pembunuhan J.W.W Birch tu kan. Rumah kenduri tu dalam beberapa meter dah sampai depan gerbang pintu masuk kompleks ni. Menapak beberapa langkah memang sampai lah. Kalau tak, takkan pengantin pergi photoshoot situ kan.

Jadi, aku, mak dan ayah mengambil keputusan (macam besar sangat je) nak masuk kompleks ni. Yelah, entah bila punya zaman pernah masuk. Seingat aku, aku pernah masuk masa rombongan sekolah rendah. Berapa tahun lama dah tak jejak. Memori pun kosong. Kosonggg.. Kosongggg.. (nyanyi sikit)

Gerbang pintu masuk
Sekali masuk untuk dewasa RM 4. Kanak-kanak tak tahulah. Nak menyamar jadi budak tapi tak lepas. Ingatkan warga emas dapat kurang tak da jugak. Kepingin nak masuk, ayah bayor saja lah. Bajet besar kawasan dia dan berbaloi untuk bayar.. Tapi.....

Sungai Perak. Agak2 ada buaya tak??

Susur jalan
Bangunan yang mula-mula kami masuk yang ini,



Terowong sejarah Pasir Salak. Dalam tak boleh ambil gambar. Memang macam terowong pun. Gelap-gelita yang amat. Ada patung-patung menunjukkan kronologi sejarah di Malaysia dan juga Perak am-nya. Ada masa dia patung konon-konon J.W.W Birch nak kena bunuh, sekali ada sound daa.. Terkejut aku. Dahlah gelap. Tetiba ada bunyi. Tak jadi nak jalan sensorang tinggalkan mak dan ayah menikmati sejarah satu-satu. Patah balik. =P

Tingkat bawah ada muzium keris. Aku pun tak paham keris-keris ni. Kalau orang buat research elok sangat lah kan.


Abaikan muka berkerut-kerut tahan panas tu. Belakang aku tu, nama dia jam suria. Macam mana nak guna aku tahu lah. Tak sempat baca. Hahaha..

Jalan kedepan lagi nampak ni, sejarah jugak kot,

Erkk, mintak maap pengatin
Lepas tu ada rumah kutai, ataupun nama lainnya rumah lama.

rumai kutai 2
Tapi, rumah kutai ni tak boleh masuk. Kiranya RM 4 itu sajalah yang masuk pun. Hmmm.....

Kepada sesiapa nak datang sini takpa aku alu-alukan. ^_^


Sekian saja laporan saya.

Yang merepot dan kaki repot,

Hani Atil..


31 comments:

CekbOlat-bOlat said...

kahkah . pngntin lending2 tu oihh .

bestnya pi tempat2 sjarah ni . suka suka suka :D

cik nana said...

terus teringat JWW Birch masa belajar sejarah kat skolah dulu..kihkih

Chic Na said...

ni sejarah tingkatan berapa ntah dah lupa. hikhik.. cantik jugak tempat ni siap ada pengantin berphotoshoot lagi.

Orkid Edyliyne said...

hehe malu pengantin tu tetibe je ade orang lain yang ambik gambar die... hehe... ^^

Rara Nasiha said...

bangga orang perak yoppp! hehe :)

TiranaAduka said...

salam
Menginbau sejarah perak.
Salam rimdu dr ta

TiranaAduka said...

salam
Jalam jalan jejak j.w.w brich

Amanina said...

tak pernah sampai lagi Perak :( huuu teringat Sejarah form 2! hihi. uit, pengantin tengah guling guling tu.. hihi

mama aryan said...

Tak penah sampai pun kat sini..
Bertuah pengantin tu dapat masuk blog atil kan

Cik Nur said...

xpernah pergilah...
teringin pula nak pergi cuti2 sekolah ni kan...

cweet pinky said...

bes kowt g kat mzium tuh , CP paling las pegi mase drjah5 kowt , bes3 ~ :P

CP pernah masuk rumah kutai tuh ... yeke takleyh tgkap gmba , mak CP relax je , hahahaha !

Emma said...

woww.. pngntin pnya style.... hahaa

sukaaa sgt la g tpt sejarah cmni.. insyaallah, kalo diiznkn ...

kiera'sakura said...

akak pun ntah taun ble masuknya lupa dah masa tue xkena byar pun xsilap. eh syangnya xdapat tgk struktur rumah kutai tue kan. apsal dorg xbg masuk tkt runtuh leteewww :p

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

blom pernah jejakkan kaki ke situ...

tak pa.. baca kat blog ni pon okay je kan..kan...

shar90 said...

bestnye g tempat2 sejarah nih.. bile lew blh g jgk... huhuu

Mimie said...

kureng sejarah2 nih mse skola...huhuhu

Nasuha said...

bnyk bnda2 sejarah kt sanakn..

-meeSUPERGIRL- said...

pengantin tgh syok fotoshoot tu . haha . kejam . tajuk mmg takde kena mngena eh? haha

Si Matatajam said...

Part pengantin baik punya landing tu mmg x menahan akak tengok ha ha ha..teringin nk jejalan sana..

kay_are said...

aku pernah masuk sane dulu tapi lame dah.. abah aku cakap area kat sane dah tak terjaga macam dulu2 lagi.. ye ke? baru2 ni je dorang nak hidupkan balik tempat tu.. hmm

akuamir said...

mak ai, camne ade pengantin ber romantik kan diri kat situ pulakk

shasha yacob said...

memang bersejarah nampaknya. hihi

Nurul Faiz said...

tak pernah pegi lagi.
kena terjah ni. hehehe.

Teenager Housemaid said...

terasa macam nak bercuti di perak pulakkk... sambil mengumpul maklumat sejarah.
hahaha...:)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

tak penah sampai lg sana atil...haha pemes sat pengantin tu kt blog atil ni hikhikhik

Dayana Bahar said...

Dang lagi snap gambo pengantin... terbaring kat situ haha

boni kacak said...

saya rasa sungai perak tu tak ada buaya..hahaha. macam susah nak percaya kalau tak ada buaya..hehehe

Domu-kon said...

tak dpt nak tgok gmbr atil..sebab tenet nie slow.. apa pun.. kenapa masa dengar bunyi dlm terowong tu..atil xbuat bunyi gak..? dia tkutkan atil..atil takut kan dia balik..hehehe..

Domu-kon said...

tak dpt nak tgok gmbr atil..sebab tenet nie slow.. apa pun.. kenapa masa dengar bunyi dlm terowong tu..atil xbuat bunyi gak..? dia tkutkan atil..atil takut kan dia balik..hehehe..

Yana Libra said...

cam menarik je terwong tu..huhu..mesti cantikkan tmpt tu sbb siap ade pengantin amik gambar lagi~~

TiranaAduka said...

ok
Adzan subuh dah bkumandang dikala komen ini tertulis.out dulu..
Jdmpt singgah