dewan rakyat

Tuesday, October 9, 2012

Kami tak sama

Bismillahirrahmanirrahim..

Orang selalu samakan muka dengan sesiapa.. Nampak sangat muka aku universal.. Ada je kembar nak samakan dengan aku.. Tapi selalunya orang akan cakap muka aku sama dengan orang lain kalau aku pakai spek.. Sebab tulah aku malas pakai spek dan menyebabkan power naik sesuka hati..

Walaupun macam tu, dalam banyak orang kata muka aku sama sana-sini tak pernah lagi orang tersalah panggil aku.. Tapi, dengan muka sorang kawan ni 100% lain dari aku ada pulak yang tersalah antara kami.. Muka kami memang berbeza antara satu sama lain.. Kawan aku tuh putih melepak, mata lain, hidung lain, mulut lain, bentuk muka pun lain.. Kalau kami sama-sama pakai spek pun lain.. Berbeza lah muka dia cun-melecun (sah-sah perasan budak ni jap lagi kalau baca) dengan aku yang biasa-biasa saja.. Mungkin kami tinggi lebih kurang sama.. Kurus pun lebih kurang (ni aku yang perasan) membuatkan orang tersalah antara kami.. Lagi-lagi kalau yang tak berapa kenal dan kenal melalui fb je..

Situasi 1 (aku)

Aku pergi bilik pegawai sains dan minta sign untuk guna lab lebih masa.. Selalunya aku jumpa pegawai perempuan tapi dia cuti hari tu.. aku pun jumpa lah pegawai lelaki lain.. Pegawai lelaki ni pulak ada main fb dengan kawan aku tuh.. Tapi pegawai tu tak kenal lah sangat kawan aku tu.. Selalu kawan aku mengelak nak pergi pejabat sebab segan.. Aku tak kisah lah kan sebab tak ada kena-mengena dengan aku.. So, dengan confident aku pergi jumpa.. Belum sempat cakap apa-apa

"Ye, ....... (nama kawan aku) ada apa-apa hal??" tanya pegawai tu..

Aku ni mang nak tergelak kat situ.. Tapi buat-buat tak perasan jelah.. Aku tengok kawan aku yang teman sekali.. Tersengih-sengih kami.. Aku pun bagi borang tuh.. Mungkin dia dah perasan nama lain dekat borang baru sebut,

"Guna sorang je ke lab Hani??"

Cover lah tuh..

Situasi 2 (aku)

Hari tu hari nak pulangkan semua brang pinjam dari lab.. Bersemangat waja aku hantar, konon-konon dah siaplah kan projek aku.. Dengan lab assistant yang aku panggil kak tie ni baik dengan kami.. Kadang-kadang selalu bersembang.. memang macam kakak lah.. Cuma aku jarang habiskan kat lab tu so tak selalu sangat lah.. Aku pun hantar barang lepas tu kak tie tu cakap.

"Ada lagi barang nak hantar ...... (nama kawan aku)"

Disebabkan aku dah biasa dengan kak tie ni.. Aku pun selamba jelah cakap balik,

"Kak tie saya zatil lah bukan ....... suka tak ingat nama saya kan."

Situasi 3 (kawan aku)

Kawan aku tu pergi berjalan sakan tinggalkan aku.. Dia pergi air terjun Sekayu (Terengganu sana tuh) tolong kawan aky yang lain sampling.. Tapi, ada yang pergi tuh ada budak kos lain yang tak berapa kenal kami.. Kawan aku cerita lah tengah dia main tu ada sorang tegur,

"Ko aiskrim atil kan?" (nama fb aku dulu-dulu)

Kawan aku buat tak tahu jer..

Situasi 3 (kawan aku)

Aku pernah tulis kat fb yang aku dulu duduk tempat lain.. Kebetulan ramai lah jugak budak kos lagi satu duduk tempat tu dan jadi kawan fb aku.. Lepas tu, ada satu masa kawan aku pergi lab dan masa tu ramai pulak budak kos lain tuh.. Macam biasa dorang tersilap,

"Ko lah kan tinggal dekat ...... dulu?"
"Bukan aku lah.. Tu atil." kawan aku yang lain kebetulan ada kat situ jawab..

Tapi, dorang tak percaya pun..

Dah banyak dah situasi aku bagi.. memang lain lah muka aku dengan kawan aku tu.. Kawan aku tu orang kelantan.. Boleh agak kan muka orang kelantan macam mana.. memang lain sangat lah muka nya.. Siapa kawan aku tuh?? Dia ialah cik oren... Antara kawan paling banyak aku sebut dalam blog aka safi rania.. Rasa-rasa nak tengok sama tak muka try lah tengok blog dia yang bersawang tapi suka stalker aku senyap-senyap.. =P







25 comments:

reenapple said...

orang kata, muka sama ada jodoh.. eheheh. Eh.. =P

aku HaniAsyira said...

reenapple- ada jodoh apanya.. perempua lah.. kot2 aku dpt abg dia lah kot kan..

.::: Princess MOMOY :::. said...

kembar mak lain bapak lain la tu =)

Edy Fee said...

hahahha muke photostat ke.hehe kidding.best la ade sama

Masz Sidek said...

mesti ada aura antara awk berdua sampai byk org tersilap... hehehe

Jna marcello said...

wahhh banyk sama tu..nkk tgk pix awk dan kawan awk bole????

CekbOlat-bOlat said...

kehkeh . nak tgokk muka dua dua

Shasha Yacob said...

di dunia 7 sama rupa *tak sure, tapi jauh jauh lah. kali dekat akak ni semua yang sma rupa berdekatan dengan akka kot. haha

hainom OKje said...

Selagi tak ada bukti OKje tak puas hati...he.... he... tangkap gambau sebelah menyebelah... biar OKje tolong jurikan he..

Kesuma Angsana said...

betul tu kata orng dalm dunia ada 7 yg dekat2 sama wajah dgn kita tau

kay_are said...

muka ko pun aku tak pernah tengok live so taktau r aku nak komen cane.. huu tapi ok r tu.. ape kate sesekali iye kan je.. baru r best..

kiera'sakura said...

bab muka sama nie org ramai kata saya ngn tunang sy muka sama, sama ntah mana tatau la pulak kan hihihi..

tp kdang risau gak klu muka sama kan. klu org tue baik kira Alhamdulilah la tp klu org tue pangai terok jenuh klu org tersilap ingt yg terok tue kita huuu

Chic Na said...

pelanduk dua serupa la tu. eh tp bukan dua, cam banyak je. huhu..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

dalam dunia ni kan org kata ada 7 org yg mukanya mirip kita :)

Cik Nur said...

di mata atil je nampak lain..tapi di mata org lain, tentulah sama...

aimaniman said...

ye ke.. untunglah sbb boleh menyamar.. org pun x perasan kalau kita pura2 jd org tu.. bertuahlah..

Detective Fiqa said...

ohh yeke? ==" boleh pulak gitu nye hahaha. mcm kawan saya yg dua org tu. memang lebih kurang jee

Aishah Jahirah said...

mungkin sebab kwn baik...org selalu tukar2...muka pulak ada iras2 kot...

Domu-kon said...

mungkin bab mata kot sama..tgok fb beliau la.. kita yg sama muka mana perasan tapi org lain yg perasann..terima je la..dah nasib badan.. kalau shirah.. nak gak orang samakan dengan erra fazira ke..fazura ke..hehehe..dah sewel ase diri ini

Syaifuddin Alias said...

watchill watlek ..haha..
apa-apa boleh terjadi :]

Si Matatajam said...

Kes pelanduk dua serupa la ni..

izzah said...

Xpela...kdg2 bkn sbb muka sama yg buat irg trtukar tu,tp sbb keserasian antara 2 org...xpe,sy pn slalu kena gitu jgk...tp layankn je lah diorg...hehe...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hehehe faham situasi sebegitu..

masa moon zmn sekolah dulu.. ramai yg ckp moon n bestfren ni.. kembar..

dah la sama2 pengawas, sampai ada cikgu pon ramai tegur.. twin ke?

mama aryan said...

sama tapi tak serupa..

Yana Libra said...

pelanduk serupa? hehe~