dewan rakyat

Wednesday, October 24, 2012

Amali untuk itu..

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari Raya Aidiladha nak dekat dah.. Esok pun dah hari Arafah kan.. Sunat bepuasa.. Hari Jumaat raya.. Nanti bagi kaum adam dua kali lah dengar khutbah.. Bagus lah peringatan jugak tuh kan.. Bila raya haji ni teringat masa sekolah dulu.. Aku ingat masa Form 4 belajar sembelihan.. Masa Form 5 belajar bab haji.. Macam mana aku boleh ingat sebab sekolah aku dulu ada amali untuk dua-dua bab tu.. So, masa Form 4 kami ada sembelih haiwan dan masa Form 5 ada amali haji +sembelih sekali..

Haiwan terpilih untuk dijadikan bahan sembelihan ialah .............. puyuh... Takkan nak sembelih kambing ke lembu.. Mahu besar bajet.. Ayam pun jenuh jugak.. Kalau puyuh semua orang wajib kena sembelih sorang seekor.. Dan aku tak terkira berapa banyak aku sembelih sebab aku suka walaupun puyuh tu comel je.. =P

Masa Form 4 buat goreng kot kalau tak silap.. Kami yang Form 4 lah kena bersihkan puyuh tu dan goreng dan yang makannya kami jugak sekali dengan Form 5.. Kiranya kami menumpang sembelih masa dorang amali haji..

Bila Form 5 pulak, still buat sembelih dan macam tahun sebelum nya aku sangat seronok nak sembelih puyuh-puyuh tu kan.. Tapi kali ni macam tahun sebelumnya jugak Form 4 lah pulak masak untuk kami.. Masa tu buat sup dan dijadikan bahan untuk buat bihun sup..

Macam aku cakap tadi Form 5 amali haji.. So, kami buat semua rukun dalam haji tu.. Bermalam di Mina (bilik prep), lontar jamrah (depan hostel lelaki), tawaf (ada replika kaabah), saie (area depan dewan) dan lain-lain lagi.. Aku pun tak berapa nak ingat tapi yang pasti berlepas daripada Malaysia konon-konon pun ada buat.. Padahal berlepas dari dewan je pun..  Dan masa tu kami jadi tontonan lah warga asrama kan.. Dah bertelekung kemana je.. Yang lelaki aku tak ingat dorang pakai ihram macam mana.. Gambar dorang pun takda.. Macam ada yang tibai selimut je aku rasa..

Tidur dalam bilik prep tu macam-macam cara ada.. Ada yang tidur atas meja lah.. Ada kat bawah lah.. Sangkut baju keliling bilik tuh.. Mujur bilik prep berkarpet.. Ok lah sikit..

Bila ingat-ingat sekarang macam seronok je.. Ingat lagi ustaz suruh ulang tawaf balik sebab kami tak buat betul-betul.. Yelah tawaf kena khusyuk.. Ini semua nya tengok kamera.. Apa daaa..

Tapi sekarang entah mana hilang ilmu bab haji.. Tak ingat apa-apa pun.. Aishhh..

Tak tahulah gambar ni sebab apa..

p/s:: Semoga kita sama-sama bermuhasabah diri peristiwa yang berlaku dalam setiap rukun haji tuh.. Semua nya berlaku ada sebab kan.. Disitulah ada pengorbanan..

38 comments:

cik nana said...

Kalau kt johor masa skolah agama djh 6 kitorang ad kursus sembelih jgak.mase tu kte sembelih ayammm. haaaa. skali tu jelah sembelih ayam. lepastu tak dah. hikhik

Hanamiko Sakura said...

masa sekolah dulu, time birthday diri sendiri pulak tu buat sembelihan.. ayam ye, bukan puyu tau :P hehehe..

adakah ini amali untuk matapelajaran syariah islam?

Cik Nur said...

Rindukan zaman sekolah dulu..!

Mmg ade ke yg tibai selimut..? mentang2lah selimut tu putih..!

Sabo je lah.! tak henti ketawa nur tau, baca bab tibai tu..!

tgk pic, semua senyum meleret, mcm mana ustaz kata tak kusyukkk..hihih

aku HaniAsyira said...

cik nana:: ayam tu xdpt lah..

hanamiko:: entah.. xigt.. konfius antara 2 subjek tuh.. ye kot.. huuu~~

TiranaAduka said...

salam asyirah

Ada terselit info yg bgus dlm entry tu.
Thanks sudi kongsikan.

Terima kasih sudi singgah blog TA

Domu-kon said...

thanks for sharing info Atil..

saya pun ada gak aktvti camtu..tapi dah lupa..biasalah memori 2 gb memg cmnie..hehehe.. slmt menyambut hari raya haji..

ikhlas,
shirah,hubby n kids..

littledolphin said...

dulu saya masa sekolah tak de praktikal macam tu,ada tu ada,tp just tgk budak laki tolong cikgu sembelih lembu dan ayam.

amali haji pun tak ada.

tak de kenangan. T_T

Detective Fiqa said...

sy ppulakk takde practical ni :P hehehe
tapi pening kan kalau masuk bab2 ni hahaha :D sy jd pening T_T

hainom OKje said...

Dahsyat jugak sekolah sekarang ni siap ada amali sembelih menyembelih....

Berani juga Hani rupanya... kalau OKje tak berani kesian!!!he..he... Ada tak sampai terputus terus kepala dia...he...he...

boni kacak said...

wah..bestnya.saya tak pernah belajar tentang tu dulu..

Aishah Jahirah said...

belajar teori je,pratik xpun dulu... salam aidiladha...:)

Azlan Strider said...

hmm..cerita pasal aidiladha nie teringat time keje masjid potong lembu time raya..hehe..

Regards,
-Strider-

mama aryan said...

tak penah sembelih apa2 haiwan pun..sebab nanti akak kesian kat diorang ( eh..diorg ke utk haiwan hihi..hantam je la)

Emma said...

:( xpenah pn alami tu dlu.. sis sangat2 beruntung laaa... huhu.. dlu pnah pgang ayam je.. tp yg smbelih tu org len..

-meeSUPERGIRL- said...

wah bagus lah kalau ad amali mcm tu ..

Chic Na said...

bestnya siap ada latihan amali lagi. mcm betul2 lalui benda tu. kami dulu belajar teori je. dekat exam hafal, lepas exam lupa terus. huhu..

man said...

Behnya sekolah ada amali ms 2..sy sembelih xpndi tp klu tlng pgng blh je..sila dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

Si Matatajam said...

Zaman akak sekolah dulu takda amali camtu..tapi adik akak yg bongsu ni dah join amali haji camtu..

kiera'sakura said...

bestnya ktorang takde semua tue huuu sebenarnya dari amali tue kita akan ingt kn. klu baca je kdang masuk mata kiri kuar mata kanan =.=

Jna marcello said...

wahh untung laa awk ade belajar sembelih..saya ade jugak e;ajar tp xpernah laa dibuat nye..berani jugak awk SALUTE ;))

anyway ^^SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA ^^

Cendol said...

best je bace pengalaman atil ni.teringat jugak masa belajar psl rukun2 haji sume tu.mase tu punye la malas bebeno nak blajo.sbnrnye ilmu haji tu pentingggg sgt.haisshhh rugiiii..atil ape kabar?selamat mnyambut hari raya aidladha ye.moga ceria dan bahagia selalu :)

Evagurl Izma said...

oh good ada practical siap :)

p/s: salam aidiladha ^^

Edy Fee said...

hye blogger
kunjungan malam aya
SELaMAT HARI RAYA AIDILADHA
---------------------------
edy tak sampai hati tengok lembu kene sembelih.sedih

Shasha Yacob said...

perempuan bole nengok orang sembelih ke?

ALS said...

Selamat Hari Raya :)

Eiqa Almond said...

Selamat hari raya adidiladha Hani Asyira :)

Syaifuddin Alias said...

saya tak ada g kursus ke apa ..saya takut menyembelih apa2 :D

CekbOlat-bOlat said...

pngalaman hji bolat tawaf dalam surau je la . ade replika kaabah kat situu . tak sronok mcm awkk . hihiii =D

Hans said...

selamat hari raya aidiladha

Sue PeLik said...

huhuhuhu tak der kursus sembelih neh ler. huhuhuhu. sdeh betoiii

shar90 said...

untunglaa ade amali... bab nie agak blur skit dlu sbb teori je... klu ade amali mcm ni kan bgos :D

Jna marcello said...

^^selamat hari raya^^

haz said...

slmt hr ry aidiladha =)

kay_are said...

macam menarik je amali yang sekolah ko wat tu.. tapi motif lontar jamrah kat asrama lelaki? nape kne asrama laki, umah warden r baru betul.. lol

Dezee said...

Salam aidil adha dari Dezee juga yar..sorry lambat.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

salam aidiladha n salam isnin dik :)

QA's ~ mamapapa said...

yg amali haji tu igt sangat2..bebudak laki time tu berihramkn kain cadar,ahahah!!!

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Bagus dapat belajar amali macam ni.