dewan rakyat

Friday, September 14, 2012

"Bagus, kerja kamu."

Bismillahirrahmanirrahim...

Siapa yang tak suka dipuji?? Aku rasa semua orang suka.. Walaupun luar nya kata tak suka tapi mesti terselit juga perasaan NAK dipuji dalam diri.. Aku pun suka kena puji tapi terselit juga dalam hati tak suka dipuji sebab pujian tu kadang-kadang boleh melalaikan.. Dan sebab itu juga lah aku tak percaya pada pujian orang lain kecuali mak aku.. ;P

Hari tu aku tengok kartun ni.. Beberapa bulan lepas kot.. Dan aku memang minat kartun.. Nak diikutkan semua jenis cerita kartun or anime aku suka.. Lalalala~~

Google
Episod dia tentang macam mana kita handle pujian yang diberi pada kita.. aku suka episod (aku suka semua episod atashinchi) ni dan aku rasa aku pun macam Mikan.. =)

Macam mana korang handle pujian??

Situasi yang selalu aku lihat ialah:

Menidakkan pujian yang dberi

Ini memang selalu.. Contoh:

"Cantiklah hari ini ko pakai."
"Eh, mana da.. Biasa-biasa ja."

"Ko takpelah memang pandai."
"Ko pun pandailah.. Sama je kita ni."

Selalu sangatlah kan.. Aku rasa rata-rata pernah guna skema jawapan ni.. Aku pun selalu juga sama macam Mikan..

Terima sambil bergurau

"Cantiklah hari ni ko pakai."
"Lah, memang lah hari-hari aku cantikkan.." (Sambil ketawa)

"Ko takpelah memang pandai."
"Baru tahu ke aku pandai.. Ish2.. (sambil gelak main-main)

Aku agak selalu juga buat macam ni..

Terima saja

"Cantiklah hari ni ko pakai."
"Haah, memang cantik."

"Ko takpelah memang pandai."
(aku tak tahu nak bagi contoh)

Diam saja atau lari ke topik lain

"Cantiklah hari ni ko pakai."
"............."

"Ko takpelah memang pandai."
"Assignment hari tu dah siap?"

Dan banyak lagi contoh lain lagi macam mana orang handle pujian.. Tapi bagi aku kalau orang puji terima saja tanpa memikirkan sangat.. Syukur lah ada yang puji tapi jangan nak naik lemak dengan pujian orang sebab kadang-kadang orang puji nak sedapkan hati kita je.. Macam mana aku tahu?? Sebab aku pun kadang-kadang buat orang macam tu.. heee~~

Dan lagi kalau tak ada yang puji tak bermakna kita tak bagus.. duduk depan cermin puji diri sendiri.. Lagipun mulut orang apalah sangat kan.. =)

Kadang-kadang pujian tu boleh buat kita meniggi diri.. Betul tak??

Orang yang nak memuji pun janganlah puji melambung.. Tak pasal-pasal dua-dua berdosa nanti.. (^.^)

*untuk safi rania aka kotak hati @ cik oren sorilah aku tak dapat nak cerita pasal tu.. Kalau tak ada benda nak citer baru aku update kat blog k.. Takpun aku cerita secara esklusif untuk ko.. Hahaha.. (sila kilk link... dia kawan aku yang selalu aku citer..heee~~)
**aku bengang betul dengan no yang tidak dikenali kacau aku tengah-tengah malam lepas tu sms bukan-bukan.. memang kena sound lah.. Grrrrrrr.. Moga si penghantar tu insaf.. Jangan risau aku tak layan pun lepas aku sound.. 
***Terima kasih yang sudi komen sampai 2x sebab aku dah beberapa hari tak update.. Yang sentiasa komen pun aku tima kasih juga.. Sorry, I'm busy doing nothing.. Ahaks!!
****Tajuk adalah pujian yang tak ada dalam entry
*****Cukup-cukuplah selingan tu oi!!


25 comments:

dEdEQ dE wIshEs said...

HEHEHE .. BETOL3 .. PERNAH GAK LA GITU .. TP LEBIH BYAK ALEHKAN TOPIK .. WAHAHA

Chic Na said...

cik na cuma suka bila bos yg puji 'bagus'.
rasa motivated je nak keja. ;)

shar90 said...

byk jgk moral dr atashinchi ni kan... hehee xD

Detective Fiqa said...

"KOnnichiwaa arigatou ~~ sayonara "
hehehe
yepp cite dia memang kadang2 masuk akal jugak hahaha

Cik Nur said...

rasa di puji ek..?
errmmm..... urrmmm...erkkk...

kadang2 suka, kadang2 macam tak..hihih...

tapi cara nak handle ni, rasanya secara spontan wujudkan..!

dan katun atashinchi ni, nur pun suka tgkkk..!

cik Oren said...

pehh..dye mention name aku lh, nampak tak dunia?? haha..kecoh je kann..hurm,makhluk mane pulak kacau ko til

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

rindu nk jenguk sni! slmt hr ry! hihi...ahah,srronok dpt g sana..br rasa rmainya org sjud dan beriman kpd Allah..sebak:( nk prgi lg je rasa.huhu..atasinchi pkul brapa ek siarannya? nk tgk,lama xtgk..
dila slalu guna ayat senda gurah tu bila org puji..xpun ckp je trima ksih smbil trsengih.haha

~Cik Sweety~ said...

betol2..kdg2 pujian tu melalaikan..bole jdi juga nk mnyedapkan ati..moga tak riak la yea..(^__^)

boni kacak said...

kalau kena puji, cuba kembang kempiskan hidung banyak kali depan orang yang puji tu.. apa perasaan dia agaknya?hahaha

Ejam Ejam said...

"saya rasa saya cantik" itu perasaan, "saya memang lahir2 cantik" itu perasan. ;)


hello atil... miss me? :D

Isabel Diaz said...

bestnye tgk cite tu.. kdg2 lwk :)

cweet pinky said...

hahaha , entry bes , betul la jenis2 terima pujian tuh , hehehe ~ CP pown buat jgk , hahaha !

-meeSUPERGIRL- said...

kdg2 knfius . puji ke sindir ? haha

Cik Aini said...

kan..
kdg2 kita x tahu pun pujian tu ikhlas ke nk amik hati je?
haish
kdg2 lg senang x di puji..tp kalo fmly yg puji rs mcm wahh best lah,ni mmg betul ni..fmly xkan nk tipu kan :)

kay_are said...

aku lagi suka puji diri sendiri, tapi bile orang puji aku time je =P waahh.. sudah ade peminat rahsia nampaknye.. kecoh r satu slim tak lame lagi =P

Nurul ain said...

kalau dipuji, saya lebih suka senyum... ahaaaaa... :p

KorN said...

Sebenar nya, untuk handle pujian ni kena tgk jgk sipa yang memuji kita ni... sbg contoh kalo bos kita yang puji, mesti la kita jwb malu2... tapi kalo mmber rapat kita puji,, memang la kita jwb memain, kalo family puji, lain lak jnis nya.. kan kan kan.. stuju tak? =)

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

kata pujian ni...mmg boleh melalaikan kita... tp.. kita kena laaa control diri..jgn terlalu kembang dengan pujian.. hehehe

Dezee said...

Huh! Dezee xsuka kena puji..<--Tipuu niii..XD

Everything's Everythings said...

hahah selalu jenis kembang hidung bila dipuji xD
menolak kadang2 terima sambil buat lawak ;P

MizzTina said...

akak klu org puji, terus kembang idung.. hahahaha

mama aryan said...

akak selalu gak kalu jwb,kalu org kata cantik..ai kan hari2 mmg cantik..kih3..amik ko nak sgt..hehe
tp org ni kalu puji2 kdg ikhlas kdg tak,jd akak jwb ikut sedap mulut je

Yana Libra said...

oi last skali tu ade kena mengena ngan tajuk entri baru tu ke? huhu~

Teenager Housemaid said...

dulu kadang2 saya pun xreti nak terima pujian..
but right now, i will say, Alhamdulillah, terima kasih..
and akan puji orang tu balik..hihi..:)
saya rasa dengan ucap Alhamdulillah then cakap terima kasih, is more proper kot..:)

Teenager Housemaid said...

dulu kadang2 saya pun xreti nak terima pujian..
but right now, i will say, Alhamdulillah, terima kasih..
and akan puji orang tu balik..hihi..:)
saya rasa dengan ucap Alhamdulillah then cakap terima kasih, is more proper kot..:)