dewan rakyat

Sunday, September 9, 2012

Alahai, si kecik..

Bismillahirrahmanirrahim..

Dah 2 minggu berturut-turut menghabiskan hujung minggu di rumah kakak disamping bebudak yang dikatakan sebaya dengan aku.. Aku pakai macam bebudak ke sekarang?? Musykil.. Takpun keanak-anakan ke muka aku?? Nampak sangat sekarang ni aku pakai ala kadar je kan.. Tak apa aku terima dengan senang hati .. (^.^)

Bila dah hujung minggu kat sini, sah-sah lah melayan si kecik yang suka membuli aku.. Buat-buat rindu aku konon.. Ceitt.. Pandai lawan cakap aku walaupun aku tak pernah ngaku kalah..

Bulan puasa hari tu, ibu dia (kak aku) cerita kat kami..

Ibu : Nape Qisya tak puasa?
Qisya : Qisya kecik lagi lagipun budak kecik mana tahu puasa tu apa..

Bila dengan aku..

Aku: Qisya budak kecik kan maknanya Qisya baby lah kan..
Qisya: Qisya bukan baby lah.. Qisya budak besar tapi kecik sikit..
Aku: Maknanya Qisya budak besar bolehlah puasa..
Qisya: Qisya budak kecik tapi bukan baby lah..

Sampai ke sudah bergaduh tu je.. Lepas tu, tak ingat gaduh apa dah..

Qisya: Maksu tak baik tipu nanti masuk api melaka..
Aku: Api neraka lah..
Qisya: Api melaka lah
Aku: Api NERAKA..
Qisya: Yelah, api melaka..

Pergi beraya rumah saudara yang dah lama tak jumpa.. Jumpa lah ada nenek sekali..

Kami: Qisya pergi salam nenek tuh..
Qisya: Taknak. Orang tua tak ada duit (amboih, budak kecik yang demand)

Dia pergi salam jugak.. Lepas tu dapat RM2.. Kiranya ada 2 keping RM1

Qisya: Eh2.. Banyak pulak dapat.. (dia bukan tahu berapa pun)

Dia sibuk bercerita tadi.. Aku dengar jelah walaupun selalunya cerita dia tak bersambung.. Mula-mula cerita lain lepas tu sambung entah part mana aku pun tak tahu..

Qisya: Hari tu Qisya naik kapal terbang dengan ibu, ayah, ayong, kak ngah, nana pergi ........sia..
Aku: Pergi mana Qisya?
Qisya: Indo-Malaysia..
Aku: Ooooo..

Umur dia belum sampai 4 tahun lagi.. Cakap memang dah pandai walaupun ada perkataan tak paham jugak.. Tapi mengingatkan kita, dulu-dulu pun macam tu jugak kan.. Korang ada memori umur bawah 6??  (^.^)

Duduk sini sampai si sulung UPSR kot.. Phewwww.. Jom jalan-jalan.. lalalala~~

17 comments:

yoon da-hyun said...

budak2 sekarang dia punya pemikiran memang cepat kan ~~~ impresss :)

~Cik Sweety~ said...

anak buah sweety pun sama jugak tau..umur baru 3 tahun, dah petah cakap..dah tu pelatnya ssh nak paham..heee

Yana Libra said...

saye xde lah memori umur bawah 6 tahun..tak ingat..huhu~ :p

Cik Nur said...

eeiii..geramnya dak qisya tu..! byk mulut..!
memori bwh 6 tahun..? ingat..tapi xbyk..hihihihi

Detective Fiqa said...

hahah ade ade. Df dulu masa kecik2 masa arwah nenek df ada dulu. time nenek df nak g toilet jee of coz df tolong nenek df. sampai nenek df basah satu badan. padahal arwah tu hanye buang air kecil jee ==" hahaha

trah zain said...

amboi...haha.. tapi syok kan cakap ngn budak2 camni, kalau kena gaya, dorang mesti jadi super duper excellent nanti ^^

Chic Na said...

seronok kan layan budak yg pandai bercakap. silap cakap kita yg terkena. huhu..

Hanamiko Sakura said...

kenangan 6 tahun ke bawah? ermm.. dulu saya degil, hehe...

CekbOlat-bOlat said...

mmg pelat,bolat pnye assgnment kne ngajor bdak2 tdika kn..mmg penat,tetambah sebut tak betul =..="

Cendol said...

hahaha naseb lah atil gaduh ngan bebudak.ape melaka.hahahamemori bwh 6 tahun?ade bnykkk!!haha

Cik Aini said...

kehkehkeh
indo-malaysia ye Qisya?
pandai Qisya nih...

mmg budak2 zmn skrg byk mulut kan..ada sj smp kdg2 kita lak terdiam.hahaha

**kirim salam peluk cium kat Qisya ye..bgtau anti Aini geram nk cubit2 =)

Dezee said...

Yer..api melaka..heihei.

Pink Lavender said...

alahai budak kecik..
mcm anak buah makneng umur 4tahun..
tp berak dlm pampers..soh pakai spender xmo sbb dia kata spender tuh pampers...adess..

makneng follow sini
jemput follow makneng..=)

Ejam Ejam said...

ahaha... api melaka lak makshuu~~

xde gambar die? hurmmm nak tgk sikit budak nakal tu.. :(

Edy Fee said...

haha klau edy ngan budak kecik pon teteap taknak kalah.haha teruk kan..terasa masih baby lg ni.ehhee

kay_are said...

comel gile gelagat anak buah ko tu.. memang leh wat orang gelak.. hee

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

api melaka tu api neraka.. dia kan pelat..ngeeeeeee~