dewan rakyat

Monday, August 13, 2012

panjanggggg..

Bismillahirrahmanirrahim...

Teringat tiba-tiba iklan beras basmathi..

"Panjanggggggg."

Panjang maksud aku kali ni ialah waktu berpuasa yang panjang bagi sesetengah negara di dunia ni.. Terdetik nak share sebab aku baca news paper semalam buat aku kagum siapa yang berpuasa dalam jangka masa yang lama untuk tahun ni yang kebetulan Ramadhan jatuh dalam musim panas.. Kita memang tak ada kena mengena dengan musim panas kan sebab sama jer sepanjang tahun..

Ada sesetengah tempat yang ada penduduk Islam berbuka selepas 20 jam seperti di Reykjavik, Iceland.. Aiyooo.. Selama 4 jam jelah kiranya diaorang tak berpuasa.. Manakala bandaraya berjiran macam Finland dan lain-lain tempoh berpuasa lebih 19 jam.. Holland dan London pulak lebih kurang 17 dan 18 jam.. Lama kan..

Yang lagi menarik kota Murmansk, barat laut Russia siangnya 24 jam.. So, maknanya tak ada malam.. Jadi, Imam Besar Dubai, Dr Ali Mashael cakap, penduduk kawasan berkenaan perlulah berpuasa mengikut waktu yang sama dengan negara yang paling hampir dengannya yang jelas malam dan siangnya.. Termasuklah waktu Imsak, Subuh dan Maghrib..

Kita yang kat Malaysia yang tak pernah berubah siang dan malamnya.. Sama sahaja sepanjang tahun jangan gatai-gatai tak nak puasa pulak padahal cuaca sama jer.. Kalau tak panas, hujan.. Tak susah-susah nak biasakan diri macam tempat lain dalam dunia ni.. =)

Sumber info daripada Berita Harian Ahad..(^.^)

google

22 comments:

MizzTina said...

20jam?? wuwuwu

Hami Asraff said...

Kita yang 12 jam ni pun terkial-kial berpuasa :D

kay_are said...

lame betul.. tambah yang 24 jam die nye siang tu.. ish ish.. ingat kat sini kire lame dah..

Cik Aini said...

kan...
bersyukur sgt dpt hidup di msia ni kan..xde perubahan jam cuma perubahan cuaca je =)

iklan panjangggg tu yg uncle india cakap tu kan :)

salam penghujung ramadhan Atil..
dah xde cite mekah ke?best lah :)

Ejam said...

sib baik kat sana tu boleh puase juga. kalu 24jam. xde malam. fiewww....

air... air.... :)

Hanamiko Sakura said...

alhamdulillah.. bersyukurlah kita..

Cendol said...

wuhhh mmg ad steng2 tmpt tu pose lame.ape nak buat , sabo je la.dugaan panas pun.mmg puase mngajar kite bersabar :)

Detective Fiqa said...

huhuhu :D Alhamdulillah. selamat kite

yoon da-hyun said...

hello :) im new here . follow you done , hit me back :) thanks !

zera eira said...

uihh. kita beruntung lagi lahhh yeee. :)

Domu-kon said...

alhamdulilah...beruntunglah kita.. macam kwn blogger misz domu..dalca..dia pun lama gak puasa..hehehe

boni kacak said...

dah.. kalau tak silap, tahun 2015, ada antara negara2 di atas tersebut yang tiada langsung malam selama sebulan.. dalam masa sebulan, mereka hanya akan melalui siang sahaja.. tak tau lah macam mana agaknya dorang berpuasa nanti tu

~ cik matahari ~ said...

subhanallah! Allahu Akbar.. Dialah Tuhan Yang Menciptakan Segala Sesuatu :)

ZiErWa zAiNaL said...

tu la.. zz thu tntg tu pun sbb tgok berita dkt tv7 mse awl2 puasa hr tu.. msia yg puasa kejap ni pun ada yg nk ponteng puasa..

Yana Libra said...

bersyukurlah kita duk di Malaysia kan~ :)

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

lama sungguh waktu siang negara sana kan.. beruntung laa kita kat malaysia nie...

zulhilmi tempoyak said...

g london dlm mimpi ritu...

terasa posa sana panjang jugak..

Izzah Norlizah said...

Wah,,,lmanya.tQ,p'kongsian yg b'gunaa

Edy Fee said...

kat perlis dh cukup panas asenye ciap jerebu lagi 3 hr ni.tertekan giler pose

anamizu kaito said...

yg dok Mesia ni pon jenuh nk posa.. ada tu LELAKI siap dok skip posa kalah pompuan.. hehe






slm kenai,
cik ana

Cik Nur said...

seharusnya kita bersyukurkan...:)

Mr.Clive said...

ha,sapa kata tempat lain lagi best...cuba pergi dulu baru komen...ni xkenal...xmerasa..da buat kesimpulan...@_@