dewan rakyat

Saturday, August 4, 2012

kota bercahaya..

Bismillahirrahmanirrahim...

Aku asyik citer aku pergi Makkah jer kan tak citer pun tanah haram lagi satu iaitu Madinah yang dikatakan tanah haram Rasulullah.. Disitu jugaklah terletaknya makam Rasulullah dan makam kebanyakan sahabat-sahabat lain..

Sebenarnya tak ada feel nak update hari ni memandang ada seseorang tanya pasal ni.. So, aku buat keputusan buat entry terus menjawab pertanyaannya.. senang aku share terus dengan semua.. Sharing is caring kan.. =)

Aku kat madinah tak lama mana pun.. Tiga hari jer.. Lagipun memang peraturan Arab Saudi kena ziarah madinah untuk jemaah nak buat umrah.. TAPI ziarah madinah tak termasuk dalam rukun or syarat umrah.. Tak ada niat lah kalau nak masuk madinah macam makkah.. Masuk Makkah wajib niat umrah.. Tak kiralah apapun jadi korang datang bulan kena juga niat ihram dan umrah.. Jangan nak gatai-gatai tak niat.. Aku terjebak dalam hal ini.. Aiyok..

Dekat Madinah macam aku cakap ada makam Rasulullah cuma sekarang ni perempuan dah tak boleh masuk.. Tengok dari luar jer.. Walaupun aku ada memori jalan-jalan tepi jaring-jaring besi makam nabi dulu-kala.. Tapi sekarang tak ada dah.. Perempuan duduk luar jer dekat kubah hijau hanya lelaki je boleh.. So, kepada lelaki tolonglah amik peluang yang ada.. Dahlah boleh masuk Raudhah selalu.. =)

Berbalik pada soalan boleh tak masuk masa bulan Ramadhan aku tak sure tapi yang pasti aku tengok lepas solat ada jer lelaki keluar masuk pintu tu.. Aku tak ingat lah pintu tu apa nama..


Kecomelan mak saya terserlah.. Ekekeke.. Walaupun gambar kabur disebabkan handset tak canggih kakak.. Yang penting mak I comel yea.. Yang kubah hijau tu lah makam nabi.. bukan kubah nya bawah kubah yea..

Kalau masuk Masjid Nabawi ni tak boleh bawak handset apatah lagi kamera.. Sebab ada guard.. Tapi ramai je bawak.. Dia check beg kita.. Lelaki aku tak tahulah sebab Masjid Nabawi tak macam Masjidil Haram.. Masuk lain-lain pintu.. Perempuan mang check sungguh cuma check beg jelah.. Badan tak.. So, seluduplah dalam poket baju, seluar korang.. Hahaha.. Tak macam airport Jeddah.. Aiyok.. Raba-raba badan sungguh-sungguh.. Aishhh..

Kalau dah masuk dalam Masjid Nabawi ramai orang berebut nak masuk Raudhah.. Believe me.. Raudhah sangat sesak.. Lagi hebat perebutannya daripada Hajarul Aswad kot sebab yang berebut semata-mata perempuan.. Tolak kedepan.. Tolak kebelakang.. Tolak ketepi.. Dah macam lautan apa entah.. Tahu kan Raudhah adalah salah satu taman syurga nabi cakap.. Sebab tu orang brebut-rebut..

Berbeza dengan lelaki anytime boleh masuk Raudhah.. Berebut ke tak aku tak tahu lah pulak.. Tapi ayah aku relaks jer selalu solat situ.. Kalau perempuan ikut time.. Bukan selalu sangat.. Kadang-kadang dia panggil ikut negara tapi tak mahu nya.. semua main pakai serbu jer.. Lagi-lagi orang kita ni kecil-molek jer.. Sah-sah kena tolak tu amboih bukan main.. Aku tak solat pun dalam Raudhah.. Takut jugak kena pijak.. Doa mana yang sempat.. Lagipun nak diikutkan tak masuk Raudhah pun.. Sampai dinding plastik putih... Sipi pun tak kena.. Just nampak tiang jer.. Jangan pulak yea nak merintih ataupun melekat dekat dinding tu.. Tak baik.. Ish2..

Lepas tu kebiasaannya, kalau pergi madinah silalah solat sunat dalam Masjid Quba.. Sebab,


Aku rasa dah cukup besar kot boleh baca.. =)

Kalau balik masjid Nabawi tu nak shopping boleh sebab banyak jer jual tepi jalan tapi dalam tempoh sekejap jelah.. Dorang jual secara illegal.. So, polis datang halau dorang tak lama lepas tu.. Sila buat pilihan dan shopping dengan pantas sekali yea.. Tapi mang murahhhhh.. Aku tak banyak beli pun.. =)

so, kepada dila nilah jelah story dapat disampaikan.. mana tahu nanti dila pergi lain pulak kan.. untung dapat pergi 10 Ramdhan terakhir.. Selamat beribadah!! (^.^)

*adoi!! kak aku tahu lah pulak pasal blog ni.. siapa bagitahu?? korang ei.. dia tahu pulak tu aku ngutuk dia.. arghh, hidup tak ada privacy.. ekekeke..

22 comments:

elyna mirsada said...

sronok je bl kaki da smpi sna..he2,hrp ak berpeluang g sna gk

~Sweet Honesty~ said...

ohh atil dah penah pegi ke dulu kala tu?? dah brapa kali pegi mekah ne?? seronoknya kann..

reenapple said...

ah... makin lama rasa nk p.. huhuhu.

Cik Nur said...

byk info yg dapat bila atil berkogsi disini.. rasa tak sabar pula nak ke sana..

tapi mana yg dah ke sana, tak amik kesempatan, mmg rugilahkan...

ayuniesa said...

subahanallah.....seronoknyerr...
nak pergi sangat2..=')

Domu-kon said...

nak sangt p sana.. tapi my mum kata dia xsedia lagi..ayookkk...

mama aryan said...

insyaallah ada rezeki nanti akak pun teringin nak kesana..

Rara Nasiha said...

tak sabar menantu waktu nak ke sana jugak :)

Shahril Nasir said...

ya!! raudah..slh 1 taman syurga...ramai yg kata tenang jer disana..thanks atil...

Detective Fiqa said...

wahhh utnunglaah kaka. dapat g sana :( nak itot :( huhuhuhu

shar90 said...

bilelah blh jejak sane jgk... huhuu :D

inche hlovate said...

wah dah pernah jejak sampai sana..

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

ala,mmg xblh msuk ek mkam nabi..sbb ada jgk dgr2 hr tu xleh msuk..kwn yg g sblum puasa blh msuk,xaci..huhu..teringin nk tgk dkat makam nabi..insyaAllah smoga dipermudahkn urusan dila nk g sana..brdebar cmpur xsabar nk g ada blaka..hihi..thanks hani..trjawab sudah persoalan sy;)

Ejam said...

untung ler bekesempatan g sana.. urmmm

Azlan Strider said...

alhamdulillah..untungnya dapat menjejakkan kaki kat sana..insyallah satu hari nanti giliran saya pula..insyallah..

Regards,
-Strider-

Mishter Izwän said...

untunglah sis da pegi sane. org kate kalau da pegi skali msti nk pegi lg kan :)

Mr.Clive said...

wahh festime baca pasal first person experience..hehehe... :)

Cik Aini said...

bestnya Atil..
even x berpeluang lg nk pergi tp at least bila Atil dh kongsi serba sedikit rs indah sgt :)

kay_are said...

bace cite ko rase macam memang best pergi sane.. memang kne tanam niat nak ke sane gak satu ari nanti.. amin

aku tau madinah ngah mekah je.. tampat2 lain yang ko sebut tu.. er.. jarang sangat aku dengar..

Edy Fee said...

hehehe bestnye..hehehe bila la dpt ke sana

Cendol said...

best nye bace cerite kamu.teringiinn nk ke sane jgk.asyik dngr org cerite je.diri sndiri x pnh smpai.

Yana Libra said...

seronok je baca pengalaman g sana..akak ni ntah bila lah agaknya ada rezeki nak ke sana~~