dewan rakyat

Tuesday, July 10, 2012

aku tak suka dia!!

Bismillahirrahmanirrahim...

Aku ada ramai kawan tapi aku nak cerita tentang seorang kawan yang biarlah aku gelar nama nya Putih.. Aku kenal Putih sejak tadika lagi.. Dan kami belajar di sekolah rendah yang sama.. Dia comel, bijak dan menarik.. Ramai orang suka dia.. Dia ibarat taiko masa sekolah rendah dulu.. Sebelum korang tanya dia laki ke perempuan, dia seorang perempuan.. 

Kalau nak dibandingkan dengan aku?? Aku pendatang baru, kurang comel dari dia dan selalu no 2 belakang dia.. Aku memang sakit hatilah dengan dia.. Sehinggakan aku pernah bergaduh sebab nak berebut kawan.. Dan of course pemenang nya tidak lain dan tidak bukan Putih.. Tak ada siapa berani lawan dia.. Kalau korang rajin layan cerita Disney, movie pasal prom Queen bagai.. Macam tulah cerita aku.. Yang membezakan adalah tak ada prom night dan kami bukan bersaing sebab populariti tapi kepandaian..

Aku paling sakit hati bila mak dan ayah suka membandingkan aku dengan dia.. Cikgu-cikgu suka pilih dia.. Orang lain suka dengar cakap dia.. Dan aku selalu di belakang dia cuma aku ada kelebihan bila aku ada bakat lebih sikit dari dia..

Pernah suatu kali ada pertandingan hafazan masa sekolah.. Ustazah tak suruh aku hafal pun.. Aku tak kisah lah.. Ustazah suruh Putih dan beberapa kawan lain sebagai calon untuk masuk pertandingan tu.. Tapi masa hari kejadian dia taknak masuk.. Disebabkan ayah aku cikgu kat sekolah rendah aku, aku dipaksa masuk.. aku sampai duduk atas lantai koridor menangis-nangis taknak pergi.. Apakan daya aku tak dapat lawan.. Then, aku kalah.. Tapi aku happy jugak akhirnya sebab aku dapat sijil lebih dari dia.. Padan muka kau walaupun malu satu surah pun tak lepas sebab tak ready punya pasal..

Kalau tulis dalam biodata dulu-dulu masa sekolah.. Ada part tanya kawan baik, kawan sejati, kawan dibenci.. Sah-sah aku tulis nama Putih.. Aku takut orang lain baca, aku padam balik.. Takpun aku hitamkan sehitamnya.. Ahaks!!

Tapi,

Semua itu dah berlalu.. Itu zaman kanak-kanak.. Zaman aku tak matang.. Zaman dimana aku senang cemburu kat orang yang ada sesuatu lebih daripada aku padahal aku pun ada something yang orang lain tak ada.. (^.^)

Sekarang dia lah satu-satu nya kawan sekolah rendah yang tak pernah terputus contact.. Lepas sekolah rendah, kami dah tak sama sekolah menengah walaupun aku hampir masuk sekolah sama dia.. Dia sekolah di tengah-tengah Perak manakala aku sekolah di utara Perak.. Kami still jumpa each other masa cuti sekolah walaupun tak selalu..

Apa yang lagi best, kami matrik sama, masuk u pun sama walaupun course lain-lain.. Kami tak pernah decide pun nak masuk sama-sama tapi takdir macam tu.. Tiba-tiba bila tanya dapat mana dapat tempat sama.. Yelah, contact pun jarang-jarang.. Hal-hal penting jer lagi-lagi aku pindah ke selatan Perak pulak..

Bila kawan u tanya ko tegur siapa tu atil?

"Kawan aku dari tadika." (^.^)

Tak payah nak benci orang lain sangat.. Mana tahu dia jadi seseorang yang penting dalam hidup kita nanti.. Kita tak tahu masa depan so hargai orang disekeliling kita walaupun dia tu musuh kita.. ;P


*penat jugak nak taip entri serius ni ei.. serius ke?? Hahaha..

23 comments:

Yana Libra said...

haha..dulu tak matang~ :p

akak masa tadika dulu, tak tau nape ade orang benci akak..selalu buli akak, sorok beg skolah akak belakang pintu..

sedih je dulu..nak kata akak ni pandai, cantik, tak pulak..huhu~

~Sweet Honesty~ said...

hani penat taip..sweety penat baca..hehe.. lawak adalah..manada serius... tu la.. part hitamkan nama tu paling best..sweety pun mcm tu juga dulu2..xde pemadam, hitamkan jela sehitam2nya..awkekeke..

eiii..teringat pula zaman skola rendah dulu2..(^_^)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Betul lah org katakan..org yg kita benci tu lah nnt akan jd kwn rapat kita..^^

Cik Nur said...

zaman bebudak dulu mmg mcm ni kan..!
nur dulu pun macam atil gak, gemo beno cemburukan org..hihi

bila kenang2kan kembali, nak tgelak pun adoo..heheheh

part biodata tu, time skolah2 dulu mmg famess..!

Rara Nasiha said...

time kecik-kecik masing2 tak matang. orang yg dibenci tu la yg paling rapat kan. :)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

hihi..tu zman kcik2 la hani..tp zman kcik la yg slalu kita ingtkan?hihi..dila pun cmburu kalu org tu lg pndai..huhu..adei..takde kwn tadika la..sbb xmsuk tadika..:)

reenapple said...

dowh.. aku agree.. jangan terlampau benci nanti dia jadi seomeone important dalam hidup.. ah.. aku pernah alami.. huhu.

Cik Aini said...

biasa lah time bebudak kan =p
iri hati tu x bleh larik lah,kira dah sebati.muahahaha

part yg biodata tu mmg ingt smp skrg lah.siap beli diari bg kwn2 tulis.siap mknan kgmaran,mnuman kgmeran bagai,hahaha lucu bila ingt2 kmbali :)

KorN said...

ok lah tu bersaing secara sihat.. tapi awk mcm dengki je dengan die.. hehe... xpe lah, cter lepas biarkan berlalu... Puteh oh putehh

kay_are said...

aku ingat ko cite pasal haiwan peliharaan tadi.. putih ko bagi name? -_- tak sangka aku ade gak jeles dalam diri ko ye.. ingat suci murni =P tapi time budak2 bese r.. dah beso jangan camtu lagi ye

serius r sangat~ =P

Elysa Sofia said...

wahh tak pernah terputus contact tu..tak sangke kan dari kecik cmtu pastu dah besar jadi rapat cmtu =)

Edy Fee said...

wah hebat gak la masuk pertandingan hafazan..haha aku smp gaduh2 ngan ustazh kes tanak bace surah kafa..hehehehe

Teenager Housemaid said...

kehkehkeh..
atil, biasalah zaman budak2...

saya teringin nak cari kawan tadika saya tapi susahnya nak jumpa sekarang hoho...:)

nasib baik saya tak ada kawan yg saya benci..,kekeke..

nn lylyn said...

ayat jgn benci org tu nnti die la yg kite sayang/perlukan/membantu kite.. tu betul..

Hidayah Maznan said...

aduh.. ko penat taip aku penat baca..huhu..

tak payah nak benci orang lain sangat.. Mana tahu dia jadi seseorang yang penting dalam hidup kita nanti.. Kita tak tahu masa depan so hargai orang disekeliling kita walaupun dia tu musuh kita.. ;P

setuju sangat!

Mishter Izwän said...

alah, time budak2 mmg cm tuh. kadg2 cemburunye melampau . even tak suke dia pun smpai skrng masih tak putus2 kan .

Mr.Clive said...

relax...relax...jangan sakitkan hati tu sgt...xbaik tau... :)

apa khabarrr cik hani???? ada baik kah bos??? hehehe

Ejam said...

cik putih single lg tak? nak kenai la.. ehhh? ehehe

hello ck hani.. ;) * wink2 *

Ejam said...
This comment has been removed by the author.
Ejam said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

aku ramai kawan...semua kawan2 aku sangat rapat dgn aku selepas aku atau mereka jadi mangsa buli dan pergaduhan(bertumbuk) diantara satu sama lain.

dan kini still lagi rapat walaupun dgn haluan masing2.



*ini kisah benar dari aku

Anonymous said...

opsss... lupa nak letak nama

Anon diatas adalah aku TelorPower!



malas nak log in ler hehehe

cendol said...

wowww nice entry lah..suke cerite kamu ni ^^ mcm sweet je