dewan rakyat

Monday, June 4, 2012

story teller

Bismillahirrahmanirrahim..

Sekarang musim exam.. Dan hari ni aku baru abis satu paper.. English for Occupational Purposes.. Paper seterusnya 9hb.. Lama lagi tak rasa-rasa nya??? Aku amik empat paper yang ada exam jer untuk last sem ni.. So, jangan tanya aku asyik pergi blog korang tapi tak buat entry pun yea.. Sebab.. sebab.. sebab.. aku penat perah otak nak buat entry.. Hahahaha....

Nak buat entry yang penuh feel, catchy dan sampai kepada readers tak lah senang.. Nak buat entry tangkap muat memang senang macam aku buat sekarang ni.. Sebab tu kot entry aku memakan masa berhari-hari nak update sebab nak bagi korang faham apa yang aku sampaikan.. Adakah penyampaian aku bagus setakat ni?? Dengan penuh elemen aku letak dalam setiap entry aku.. Tak kisah lah citer pasal peribadi aku, pasal melalut aku, pasal opinon aku.. Aku harap sangat korang dapat rasa macam mana perasaan aku masa tulis entry.. Aku harap sangat korang dapat rasa kesedihan, kegilaan, kebudak-budakan, kegembiraan dan macam-macam feeling dalam setiap apa yang aku tulis.. Dan tak lupa ketakutan yang ada.. Keh..keh..keh..

Nak diikutkan aku ni memang story teller dalam dunia sebenar.. Mulut aku kalau bercerita memang banyak.. Bukanlah maksud aku ni banyak mulut, mulut tak diam (ada lah sikit), murai tercabut ekor (aku mulut murai) sehingga orang tak larat layan aku.. Okay, ni aku tipu.. Sampaikan bawang ungu dan safi rania tak larat nak dengar aku citer.. Ceitttt...

Aku kalau bercerita penuh expression.. Penah masa kat sekolah dulu,

"Atil, hang toksah lah nak buat gaya pejam-pejam mata nak tunjuk hang tu tido."

Aku cerita dengan gaya sekali selalunya.. Kadang-kadang aku buat review citer sampaikan orang rasa macam best padahal citer tu bukan best sangat pun.. Aku tak tipu!! Betul!! Ada masa aku pergi kenyir hari tu aku cerita movie anaconda dengan kawan-kawan aku satu van ni.. Diaorang ni tak lah rapat sangat dengan aku tapi aku bercerita jugak.. Last sekali, ada yang mintak movie tu dengan aku.. Yang sorang lagi siap cakap,

"Atil, aku nak duduk sebilik dengan ko sebab ko pandai bercerita." 

Jangan bagi aku duduk seat belakang dengan korang.. Kalau tak sepanjang jalan korang kena dengar celoteh aku.. Serius!!

Tapi, kelemahan aku tak pandai sesuaikan diri dengan kawan baru sangat.. Hmmm.. Perempuan boleh tapi kalau laki fail.. Sehingga kan masa practical hari tu sebab situ penuh dengan lelaki aku diisytihar seorang yang pendiam.. Tak pernah aku dapat anugerah macam tu.. Nampak macam aku hebat cakap kat sini dengan korang tapi depan-depan sure fail.. Pijak semut tak mati.. hahahaha..

Macam mana aku boleh jadi story teller?? Sebab dari tadika sampai sekolah rendah memang aku masuk pertandingan bercerita.. Masuk sekolah menengah kalau aku present something orang asyik tergelak jer.. Sampai aku tak tahu kenapa.. Mungkin intonasi aku guna berbeza.. Rendah, tinggi, ada stress words sikit..

Hmmm,, masuk u ni aku presents dah tak best macam dulu sebab aku presents benda ilmiah yang aku tak tahu nak deliver speech macam mana.. Sehinggalah present business proposal aritu macam aku lepaskan apa yang aku simpan selama ni... Aku akan jadi good speaker bila aku deliver benda yang aku suka.. ;P

Jangan tanya pasal debate.. Aku tak bagus dalam tu.. (^.^)

Sekian saja entri mengarut aku.. Siapa yang baca sampai sini.. Tahniah!!

*aku seorang yang pemalu.. :P

Saya pemalu!!!

23 comments:

Cik Nur said...

bila baca ni, xsabar lak nak jumpa atil..! hihihih..boleh potpetpotpet sama2..hahahah

eenie minniey said...

hahahaha kebetulan ek..xd exam eop kat ne ?ida kt dsm :D

FARHAN said...

waaa xpenah masuk pertndingan bercerita.. hebat la! bkn sng nk jdi good speaker! he3..

eh kita pon pemalu jgk la.. haha ;P

Telor Power said...

ko kuat bersembang eh sis.....
jom borak

~Sweet Honesty~ said...

kite geng la.. kalo jmpe harus potpet smpai pengsan kan.. hihi

aku HaniAsyira said...

aiyokkkk!! abis semua ajak sy bergebang.. macam mana ni?? sy ni pot pet dengan orang yang rapat,kenal, dan kawan dalam jangka msa lama.. untuk yang mula2 agak malu sikit dan tak pandai sangat.. =)

kay_are said...

ok.. memang sampai weh.. aku dapat rase.. =P story telling bende yang paling aku tak pernah wat.. maksud aku contest r.. takat ngan member2 tu bese.. ekspresi tu perlu so normal.. ye r.. ko memang pemalu.. macam aku ^^

Yumida said...

beznye klo jumpe org yg ske bercakap..sronok mendgr...dulu pn pnh ade kwn camni..1 umah..wooo jimat la..jimat tenaga nk perah idea nk cari tajuk ape..tp kwn sy ni mmg super ramah giler..

ikaa sharin said...

gua sukaa dengan org yg suka pot pet pot pet sbb gua suka membebel jugak .

#err , maaf . gua terfollow blog lu .

Mr. Jagung said...

wah ramai jugak story teller kat sini..hehe..saya fortune teller je..keh3..=)

~~oOpEt~~ said...

ni kategori peramah nh :)

Hanamiko Sakura said...

saya tak pandai nak bercerita.. diam je kalau jumpa kawan baru.. haish, macam mana lah ye kalau saya jumpa kak hani ni nanti.. hehehe

littledolphin said...

saya hanya boleh present benda2 formal je,kalau nak santai2 tu automatik jadi pemalu.haha

saya pun tak pandai sgt sesuaikan diri dgn kawan baru.especially laki.

dulu sekolah rendah dan sekolah menengah kena cap sombong dgn budak laki. T_T

KorN said...

awak pemalu ker? hahaha... iye2 jer... btw do the best 4 ur exam okei...

Rizki Pradana said...

Nice blog sobat.. postingan2nya juga sangat bagus, menarik dan bermanfaat sakali..:)

terus menulis menulis yaa..^_^

oia salam kenal
kalau berkenan silahkan mampir ke EPICENTRUM
folloback juga ya buat nambah temen sesama blogger,,tukeran link juga boleh,,makasih..^_^

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

brcerita siap ada gaya??mesti comel..hihi...mcm mak dila la. .dila suka org bnyk ckp n bercerita dgn smgt..:)

MizzTina said...

pemalu tp byk cakap.. betoi dak?? smla mcm akak.. hahaha

Yana Libra said...

hehe..pemalu lah sangat kan yang last2 tu...hehe~ :P

Miss N @ Nadia said...

alahai, kelakarlah awak ni. musti tak kering cerita..

محمد شهريل القنيطري said...

oh patutlah...hehehe..pemalu tapi pemarah??

محمد شهريل القنيطري said...

hahaha...ya ALLAH minx maf x perasan typo pemalu tapi peramah...sory jgn mrh...

Domu-kon said...

misz domu pun pemalu gak..samalah kita..hehehe

Mr.Clive said...

hahaha tak ku sangka...dpt dianugerahkan sbg sorang yang pemalu!ekekekekeke

biasa laaa tu...ckpla kat dorang.bagi masa beberapa minggu lebih kenal,ha ambik korang,xhenti2 mulut berckp...ekekekek

lepas habis exam mesti hilang beberapa kilo daaaa....haihh...rindu pulak pengalaman tu....hehehehe