dewan rakyat

Tuesday, June 19, 2012

Mission accomplished

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari sebelum tu dah bersemangat waja apabila misi yang ingin dicapai selama ini akan dilaksanakan keesokannya.. Planning yang berbulan lamanya tak terlaksana disebabkan kekangan waktu.. Lebih-lebih lagi masing-masing ada saja hal sendiri.. Tetapi disebabkan keinginan yang menebal untuk misi ini walaupun tak ramai yang join kami teruskan juga untuk mendaki.........



Inilah nama nya bukit besar.. Siapa-siapa orang sini mahpun pernah datang kuala terengganu mesti pernah nampak kan  "ALLAH PELIHARAKANLAH TERENGGANU" ni.. Macam mercu tanda pulak menunjukkan anda sudah tiba di kuala terengganu.. Keh2..


Memang dah lama kami nak daki bukit besar ni.. Misi untuk sampai ke papan tanda tersebut.. Disebabkan ada saja halangan nak pergi.. Lepas tu sekarang ada jugak coursemates aku yang tak habis exam lagi, ada yang balik rumah (ni aku musykil nak abis belaja pun sibuk nak balik umah lagi).. Ni ayat orang duduk jauh.. Hahaha.. Kami pun pergi enam orang saja untuk merealisasikan impian ini.. ini antara wishlist aku tahun 2012.. Keh2..


Kali ni naik public transport.. Kalau siapa-siapa yang pernah baca entry aku INI, mesti tahu kan bas bandar untuk kuala terengganu macam mana.. Tak apa aku tunjuk sekali lagi..




Aku tak ada gambar full bas ni pulak.. Nama bas ni CAS LIGAS.. Tapi dulu-dulu aku panggil bas keranda.. Ahaks!! Jalan-jalan satu bandar KT ni RM2 kalau tak silap.. Kalau tak caya ni resit dia..


Kami bertolak pagi nak dekat tengahari.. apa kejadahnya naik bukit tengah matahari naik kan.. tapi menurut bawang ungu yang pernah naik tak sampai separuh mahupun suku katanya tak panas sebab ada banyak pokok.. so, kami pergilah jugak..

Baru dah naik sikit.. Kami dah semput.. Nampak sangat jarang exercise.. Jalan dia bertar tapi curam.. So, memerlukan tenaga untuk mendaki.. Phewww,, berpeluh-peluh manja kami naik..


Daripada gambar tu menunjukkan aku yang snap.. Bermaksud aku lagi kuat stamina sebab berjaya mendaki lebih laju daripada mereka.. Hahaha.. Apelah korang ni lambat... Aishhh.. (ayat orang kuat)


Sepanjang jalan tu ada saja signboard.. DUDUK dan BANGUN.. Jadi kami bergambar jer kat semua tempat tu.. (signboard ke org panggil??)..

Akhirnya,


Dapat side dari belakang jer sebab pagar kunci.. Sedih2.. Tapi, sini bukan puncaknya.. Refer gambar first balik, puncak dia kat pencawang tuh.. Kami cuba guna kudrat yang ada untuk daki lebih tinggi.. Apakan daya.. Lagi 1/5 nak sampai semua dah pancit.. Tapi still dapat capture view ni..


Macam pagi jer lagi padahal nak dekat tengahari kot.. Walaupun tak sampai pencawang tapi puas sebab sampai jugak ALLAH PELIHARAKANLAH TERENGGANU tu.. Dan lagi tinggi daripada tuh.. Oh,yeah!!!

Lepas tu makan pizza kat giant.. Daripada tingkap giant, nampak kat mana kami berhenti tadi.. Semua cakap,

"Wah, tinggi gak ar kita naik.. Rasa-rasa ada orang nampak kita tak dari giant tadi?"

Ayat budak perasan semua ni.. Ahaks!!

*kali kedua aku jumpa blogger rumah dia area rumah aku.. cuma kali ni betul-betul sama tempat.. dulu behrang sekarang betul-betul sungai kurus.. hahahaha.. what a small world.. ;p

27 comments:

~Sweet Honesty~ said...

wahh bestnya nek atas bukit erk.. view pun cntikk.. kt sandakan ada 1 tpt mcm ne.. tpi xla tggi mcm ne kot..huhu

shar90 said...

klu sye g blh r join skali... ekekee xD

Cik Nur said...

syokknyaaa..! bila dah sampai atas tu, hilang terus penat mendaki tu kan...

~~oOpEt~~ said...

bestnya :D bila dh sampai hilang rasa penat kn :D rasa best ja.. hehe

Teenager Housemaid said...

dulukan, masa saya pergi terengganu, saya mandi sungai...hehehehe..:D


sungai kurus? tak pernah lagi jejak ke perak..:D

Arina Shamsul said...

wah bestnya korang dik...:)

aku HaniAsyira said...

sweety:: yeke?? sebenarnya rendah jer bukit ni.. yela kot.. keh2

shar90:: jauh gak dungun dgn sini kan.. lebih sejam..

cik nur n oopet:: still penat jugak.. hahaha

miss M:: slim river.. ekeke.. meh lah dtg umah sy.. sy bwk jenjalan.

mama rina:: eh2.. time kacih singgah sini..

Yana Libra said...

nampak curam jalannya tu~

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

eh2!bukit ni..prnh naik masa study kt unisza dlu...hihi..mmmg pnat tp puas hati sbb dpt naik kn...:) hani bljr ganu ke? kt mana?

jaakechik said...

jaa sefamily suka ke tganu, pantai dia comey!

Nurulee said...

Bestnya p TT__TT

http://thenurulee.blogspot.com/2012/06/mid-year-exam-result.html

Mr.Clive said...

mungkin muda2 dulu boleh buat mcm cik hani ni...tapi skrng....=_=
bwaahahaha
jadi,fitting la for me untuk cakap, CONGRATULATIONS! :P

Masya said...

x pernah sampai.. dah lame x pg terengganu....

MizzTina said...

huwaaaa..lama dh xpegi ganu..

Yumida said...

wah..sronoknye....jln2 ngn member mmg bg 1 kepuasan n pengalaman yg x ternilai harganya...ske tgk pemandangan paling tinggi tu..

mama aryan said...

salam..wahhh bestnyer jalan2 ngan kengkawan

.nana. said...

laaaaaaa. boleh panjat sampai ke atas ke? hari ni baru tahu. hahaha. nak g gak lah next time! :D

ch000tz axoera ヅ said...

lama da tak gi KT

Ejam said...

susah nak tgk wajah empunya blog ni. baru nampak. lawa orgnye... ehehe

elyna mirsada said...

kita duk KT pn xpnh nek bukit 2,,lalu je,,hehe

KorN said...

owh. bukit ni boleh daki rupanya... dulu lalu jer salu kat sini...

Elysa Sofia said...

wahh lisa org terengganu pun tak pernah sampai lagi atas nun...

cweet pinky said...

hahaha ~ adei , tak pernah lagik jejak terengganu tuh ~

kay_are said...

tak macam bukit pun.. bukit mane ade jalan macam tu.. tu macam jalan yang curam je.. <-- tak puas ati ye.. memang ko kuat.. kuat beno nipu nye.. =P

use london slim river untuk lebih sedap bunyi

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

teringin nak g terengganu dan nak jd org sana... :(

dah 5 thn berangan... tapi anganan xkesampaian lg, mgkin juga xkan tercapai anganan tu..

Fatihah said...

syoknya. saya stay terengganu tapi tak pernah lagi naik bukit besar. haha

محمد شهريل القنيطري said...

pergghhh..mantap,xsangka blh naik atas tu....blh cuba ni...