dewan rakyat

Sunday, June 17, 2012

Bertimbang rasalah..

Bismillahirrahmanirrahim..

Aku selalu tulis dunia ni bukan untung kita sorang jer.. Ada orang lain yang tinggal sama2 dalam dunia ni melainkan kita duduk sorang-sorang dalam hutan tu ke mahupun di benua antartika sana.. Maybe itu boleh sensorang tapi tetap ditemani makhluk ciptaan Allah lain kan..

Nak kata aku ni seorang yg bertimbang rasa taklah sangat.. kadang-kadang aku pun selfish jugak.. Mungkin ada certain masa kita kena pentingkan diri tapi tak lah dalam semua hal kan.. Kalau kita tak suka orang buat macam tu kat kita jangan buat.. Ini tak, dah tahu kita tak suka orang buat kita macam tu.. Tapi kita seronok buat jugak..

Aku pernah sakat kawan aku sampai dia merajuk sungguh dengan aku.. Ni lagi satu, jangan ingat bila kita tak kisah sesuatu benda kita anggap orang lain pun sama tak kisah.. sama lah kes macam aku.. sebab aku tak kisah orang bergurau dengan aku macam tuh, aku pun buat sama kat orang lain.. Memang rasa guilty sangat dengan kawan aku.. Tapi dia dah maafkan aku kann... kann...

Aku tak suka orang kacau aku tidur.. Perli-perli aku ataupun buat bising tengah sedap aku tidur.. Itu memang aku elakkan walaupun suara aku yang volume tinggi ni terlepas jugak.. Aku ingat lagi masa matrik bulan puasa,

"Atil kalau sahur macam pencuri."

Mana taknya, kadang-kadang bukak lampu bilik pun tak.. Aku risau kacau orang lain tidur.. Sama jelah kalau macam sekarang.. Aku kalau berjaga sorang-sorang ataupun bangun tengah malam, berjengket-jengket aku pergi dapur sebab ni umah kayu nanti housemates aku lain terjaga jugak..

Kenapa aku buat entri ni??

Disebabkan kami dah tak duduk rumah sewa ni so adalah penyewa baru dalam kalangan students jugak.. Kira junior lah.. Salah seorang tu junior kitaorang (aku baru tahu sebab dia tegur aku kat fb).. Sebab diaorang nak balik bercuti dah dan sem depan nak masuk rumah ni diaorang nak letak barang terus.. Aku dengan bawang ungu paksa dalam rela mengosongkan bilik kami untuk mereka letak barang.. Ruang tamu telah menjadi bilik aku sepenuhnya (aku memang tidur ruang tamu sepanjang menyewa rumah ni)

Dalam petang tu diaorang datang cakap nak hantar barang malam tu nanti.. Kami pun ok jelah.. Malam tu kami tunggu tak datang pun.. Bajet diaorang dalam pukul 8 or 9 mlm macam tuh.. Tapi tak ada jugak..

Last-last sekali pukul 10 lebih baru datang.. Dah letak barang sampai beberapa trip.. Aku tanya,

"Ada lagi barang tak lepas ni?"

Ada lagi katanya.. Tapi lepas tu tak ada datang dah.. Sampaikan aku dah kunci pintu rumah pun..

Tapi.. Tengah aku syok-syok main game.. Safi rania sibuk online.. Bawang ungu dah tidur dengan nyenyak nya kat sebelah aku.. Kami dengar,

'Tok,,tok,,tok'

Aku bukak pintu tengok diaorang datang balik bawak barang lagi.. Bawang ungu terus terkejut bangun tidur.. Korang tahu pukul berap dah masa tu??

Pukul 1 pagi lebih baru datang.. Boleh punya tanya,

"Dah tidur ke kak?"

Selamat senyuman masih di bibir .. aku tanya

"Pergi mana tadi?"


"Pergi makan."

Bagai menusuk jantung dengar jawapan tuh.. Selamat aku dan safi rania tak tidur lagi.. Kalau tak memang aku tak bukak pintu lah..

Kesian bawang ungu lepas tu tak boleh nak tidur dah.. Hmmm..

*memanglah students selalu tidur lambat tapi berpada-pada lah jugak kan.. =)




26 comments:

Cik Aini Lavender's said...

haish...sabar je lah ye Atil oi..
lps ni kalo wat lagi,bom terus je dorang tu..hahaha
**mmg ai pun selalu tdo lewat masa student dulu..mmg student mcm tu kot :)

Mishter Izwän said...

mrh je la si dak junior tuh!!
dtg tgh2 mlm . even tak tidur tp msti ade adap kan . kasihan cik ungu tak dpt tidur ....

Edy Fee said...

angkat la brg skali gus..myakitkan ati je sikit....nasib baik seblm kul 12 lg..klau tak..aku dh hambat balik dah kacau mlm2.ehhe

~Sweet Honesty~ said...

erkk.. jm 1 lebih?? kalo sweety mmg sngaja la xnk bukak..bgi 1st lesson tuk dorg.. huhuh

shar90 said...

hahaa... kes mcm ni r lemah sngat... same mcm member sye... nk tegur kot terase hati... janji lain buat lain,,, harap member je... sabar jelah... hehee xD

Mr.Clive said...

hahah nama pun student hani...relax...:)
jangan bengang2...ekeke...dorang masih belajar nak hidup ni...ekekeke :P

babycomel said...

dia timbang, tapi dia tak rasa.. tulah pasalnye kul 1 baru nak ketuk pintu

aku HaniAsyira said...

mang sabar jer ni.. sebenarnya tak lah bengang sgt.. sajer jer wat gempak mcm biasa.. tp rasanya diaorang ni dah cukup besar nak fikir.. musykil..

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

sgt2 setuju!dila pun klu bgun tido snyp2 buka pintu tkut roomate bgun..skali roomate lngsung xpduli perasaan kite..dibukaknya pintu kuat..tiap2 hr cmtu..last2 dila wat blk cmtu..haha..pdan muka dia

Yumida said...

pengalaman ade roomate mmg jiwa kacau..dulu ms kt kampus..si gegirl ni lwes nk bersembang ngn bf dia siap berdrama lg..sedih, rajuk, marah. nangis..blh dgr tu...jam 2am..3am..wei mengganggu btol..
pastu membe aku pulak dpt roomate cina. tp yg masalahnya kwn dia yg sllu dtg bilik. cam xde adab. siap member aku yg tgh solat-part sujud..dia blh langkah camtu je..lalu lalang sukahati dia je..pastu bt bising..then jumpe pulak ngn membe aku yg mulut laser..haaa hambek ko..terkelu budak tu

Ejam said...

biasa la tu, student life, atil pun pernah/sedang juga jadi student kan?

saya tak tahu knp, saya rasa cik hani ni, berperangai comel. dan baik.

~~oOpEt~~ said...

hehe.. student.. mmg hobi buat mcm tu :D

kay_are said...

sopan betul ko weh.. pompuan melayu terakhir.. kalau aku, memang kuar kot statement " nape tak datang minggu depan je?" sabar betul..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

pukul 1 pagi?? huhuhu... kalau dapat kat moon.. mau menyirap darah gak laa dibuatnya.. haha

Cik Nur said...

perrggghh..panas je hati bila baca..!
atil xpanas hati ke time tu...?hihihi

Azlan Strider said...

mak aihh..dia takde kunci sendiri ker??hehehe

Regards,
-Strider-

Elysa Sofia said...

Selambanya dia.nasib baik senyuman tu still ada kalau tak hmm..haihh -__-

Yana Libra said...

sabar ye..jangan geram2..takut akak..huhu~

diera_nadiera ulalaaa~ said...

:) byk2kan besabar yee..ALLAH menguji hambanya tanpa mengenal siapa dan apa caranya :)

diera_nadiera ulalaaa~ said...

:) byk2kan besabar yee..ALLAH menguji hambanya tanpa mengenal siapa dan apa caranya :)

Mr.Clive said...

lalalalalal~
selamat malam cik hani!
ke main game? bwahahaha!

Edy Fee said...

susah bergurau degan kawan yg mudah tacink..hurmm sabor je la

KorN said...

ehh.. nak sewa sem depan, sem depan je lah anto brg.. nak anto awal2 buat apa.... rumah tu hak kita lagi kan... kalo aku lah, mintak maap nak kasi dorang letak brg.. bukan kdekut ke ape, tp utk keselesaan kot...

Teenager Housemaid said...

tidur ruang tamu sebenarnya best kan, atil? :D

nama kawan atil memang safi rania ke? hohoho

MizzTina said...

sekeh je..hahaha

cweet pinky said...

kalaw CP pown buat mcm kamu kowt ~ malas larr nak marah , masing2 dah besar , kalaw 1st mistake , CP lebih suke biarkan dlu , then kalaw jadik lagik CP akan cakap kt dye tp dgn care yang baek larr , tp kalaw darr tegur care baek pown tak jalan , paham2 jelarr , hahahaha ! CP pown bukan la baek manerr ~