dewan rakyat

Tuesday, May 8, 2012

bahasa ketiga..

Bismillahirrahmanirrahim..

Aku tak tahu dah bapa hari aku tak update blog.. Dekat seminggu kot.. Tapi aku masih singgah ke blog kawan-kawan tinggalkan komen supaya korang tahu aku masih ada di sini.. Keh2.. Masa aku sekarang macam tak tentu arah bila nak kena anta draf awal thesis khamis ni... Padan muka sendiri sebab lama sangat berehat-rehat.. Sekarang baru sibuk-sibuk memikir idea nak bantai apa dalam thesis..

Masa yang ada sekarang aku mampu melawat blog korang, singgah dan komen... Untuk buat entri sendiri.. Adusss,, bukan tak benda nak tulis tapi.... Bila nak start menulis aku pikir,

"Baik aku siap kan kerja aku." Macam tulah..=)

Bukan setakat thesis tapi segala mak nenek video kena hantar.. Dah macam amik subjek multimedia pulak.. Dua subjek nak video lah.. Satu mock meeting, satu lagi drama.. Memang berdrama sangat lah aku kan.. Lagipun, aku memang pandai berlakon pun.. Ok, aku perasan sendiri.. ;P

Cerita pasal video drama tu, aku kena buat video drama France.. Berbelit lidah aku sebut dan hafal skrip.. Dan itu lah bahasa lain aku amik.. Walapun sebenarnya tak pernah terpikir akan amik France.. Aiyok!!

Sebenarnya, apa yang aku nak citer ialah pasal minggu lepas dan minggu ni penuh dengan France.. Arghhhh,, buat aku termimpi tahu tak.. Mula-mula sepatutnya aku ada test masa hari aku pergi kulat tu.. Hari yang mana aku ponteng test untuk pergi Tasik Kenyir kan.. Tapiii... aku dah bagitahu lah madamme yang aku dan kawan aku tunda test..

Lepas tu, esok nya bersamaan 2 Mei aku pergi jumpa lecturer kulat aku mintak sign.. Dan tak disangka dia belajar kat France dulu.. Maka nya, aku dengan kawan di'interview' oleh nya dalam France.. Aku yang tak prepare apa-apa tergagap lah jawab sampai hilang segala apa yang aku belajar.. Ceitttt..

Pergi jumpa madamme pulak, madamme bagi balik karangan aku.. macam nak nangis tengok karangan aku kena reject macam tuh.. Siap kena pangkah besar lagi.. Membuatkan aku lagi serabut bila pagi nya aku sibuk edit video mock meeting.. Bila petang tengok-tengok karangan aku kena reject... Aishhhhh..

"Saya tahu kamu boleh buat Hani.. Selalu nya kamu ok je kan.. Dalam kelas semua elok je."

Aku pun tak apalah.. Memang salah aku pun tak pergi check dengan madamme dulu.. Pastu madamme suruh betulkan dan  hantar esok nya.. Pastu test pun esoknya jugak.. Membuatkan otak aku berpinar-pinar kepeningan... kalau macam citer katun tu, boleh nampak burung berterbangan siap berkicauan lagi.. Siap pesan lagi,

"Esok, kamu datang lah sebelum pukul satu sebab saya ada program sebelum tuh."

Jadi, esoknya bersamaan 3 Mei aku dan kawan dah terpacak depan bilik madamme sebelum pukul 1.. Tapi madamme tak ada.. Kami tersadai di tangga dah macam orang tak ada rumah dah.. Tunggu.. Tunggu.. Tunggu sampai dah berapa ramai student France datang hantar karangan dan aku secara automatik tukang kutip.. Tunggu.. Tunggu.. Tunggu..

Pukul 2.45 ptg baru madamme kelihatan menju ke bilik nya.. Waktu tu entah kenapa ramai pulak yang nak jumpa dia.. Aku pun hantar karangan aku.. Pastu madamme buat tak tahu jer.. Aku pun,

"Madamme test kami???"
"Hah! Alamak saya lupa lah.. Macam mana ni saya ada kelas pukul 4ptg.. Kalau buat sekarang tak sempat nanti,"
"Hmmmmm." itu jer mampu aku cakap.
"Kamu free tak hujung minggu ni? Tak pun kamu balik umah?" (memandang kan jumaat, sabtu dan ahad cuti)
"Kami tak balik madamme."
"Kalau macam tu kamu datang umah saya lah hari Sabtu pukul 10."

Wahhh, aku dengan kawan aku terpinga-pinga.. Betul ke nak buat test kat rumah madamme ni??

*dah panjang sangat aku citer.. kalau rasa macam elok disambung aku sambung... keh2.. biasalah aku mudah lupa.. ;P

Mungkin  mcm ni aku punya pening (sumber: google)

25 comments:

~Sweet Honesty~ said...

wahh...bznya kamu wahai hani..xpa xpa..dahulukan yg penting dulu okehh..

Cik Aini Lavender's said...

biasalah bila dah nm student ni kan =p
apapun hani...chaiyok2 :)

Hanamiko Sakura said...

hanya sabar je lah yang mampu kak hani..(haha, rasa exited sebut nama sendiri.. kan nama kita sama >_<)

Nafisah Ruslan said...

sabar jela.. hope dapat buat and siapkan semuanya dengan baik :)

Cik Nur said...

haishh..patut jarang nmpk hani..bz bebeno rup[anya..ape2pun settlekan ape yg patut..dah betul2 free baru best berblogging.. :)

Domu-kon said...

sabo je la yer.. belajar mmeg cmtu zatil..misz domu dah nak ajdi zombie dah..hehehe..tapi hidup mesti chill..

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

busynye..hehe

Cik FaRiZaM said...

busy nye.... jgn kelam kabut sgt, buat yg penting dulu k :)

keep smile.. :)

cha'e said...

takpe. .wat slow2 okeh ;)

Azlan Strider said...

cabaran nie semua akan jadi gelak ketawa time dah tua nanti..hehehe

Regards,
-Strider-

lisa said...

banyak betul kerjanya...mesti pening kan, yang tu lagi yang ni lagi. hehe settle mana penting dulu :-)

Ejam said...

nanti meet boleh la ajar ejam bahasa france ea? ehehe...
goodluck on test cik hani...'jage diri elok2. makan banyak2.. slalu mandi.kay.. tc. :)

Telor Power said...

bz nampaknya

teha said...

dugaan ~ :)

littledolphin said...

kawan nampak begitu busy sekali.kawan ambilcourse apa ek sebenarnya?siap ada buat mock meeting lagi,pastu ada video drama lagi.tertanya-tanya kita.

p/s semoga segala urusan kawan dipermudahkan.amin.. :)

kay_are said...

dahsyat gile assignment budak2 sekarang.. siap nak video2 zaman aku dulu tulis kat papan batu je.. tulis pun scratch2.. ish ish =P amek france ke? speaking r sikit weh.. nak gak tau cane sebutan france tu.. last.. nape madamme bukan madam? @.@

reenapple said...

wahhhh.. good luck la.. hehehe.

Teenager Housemaid said...

erkk..
kalau saya jadi kak hani, saya dah stress woooo...
chaiyok kak hani!!! :D

psss..saya pula selalu jadi silent reader je..:p

Liselle MonCherie said...

Whoa! kne buat video jgak????
Tapi Kak Hani ni mesti pandai lah!
French pun terer,major bio lagi hohohoo
:D.Madamme~

johari said...

singgah sini ye..

akuamir said...

tapi... tapi madamme tuh apa yaa??? haha :D

mirmashi94 said...

sibuknya hani. huhu. macam nie ke life budak u? fuhh. harap2 leh survive je. pheww~

Mr.Clive said...

hahaah cikgu kulat yer?LOL XD

anyway,tu la dier...tangguh lagi.kan da buat kat rumah cikgu?hehehe anyway, good luck hani! :D

Yana Libra said...

baru nak baca entri ni..huhu..bz gak la..hehe~ :p

ciksukaberangan said...

yeayy. chaiyok2. ganbatte ^^,