dewan rakyat

Thursday, April 26, 2012

Je suis chercheur..

Bismillahirrahmanirrahim..

Peringatan: sila baca pesanan nanti.. keh2..

Minggu yang aku tak tahu lah aku busy ke tak.. Yang pasti banyak kerja patut dibereskan dengan ada event penting hujung minggu ni buat aku tak tahu nak mula yang mana dulu... Yup,, aku memang seorang yang suka procrastinate kerja aku (senang hati jer buat bahasa rojak kan).. ;P

Je suis chercheur

Maksud??

Aku seorang pencari.. seeker.. researcher..

Ni bukan pencari cinta ke apa eik.. Tapi macam aku seorang pencari barang pulak.. Selalu orang hilang barang aku jumpa.. Kalau aku hilang barang??? Tak ada siapa jumpa.. Ghaib macam tu jer..

Situasi pertama,

Waktu cuti sekolah dulu-kala.. Tiba-tiba ada orang call aku..

"Ni kak Atil eik?"
"Haah, siapa ni?"
"Saya........ (aku tak ingat siapa)... Purse kawan akak teringgal dekat pondok tepi hostel ni."
"Oh, yeke.. Nanti akak bagitau dia.."

Nasiblah name card aku ada dalam purse kawan aku tuh.. Masa sekolah dulu.. Semua kawan aku ada name card siap dengan no phone dan alamat lagi.. Itu kali pertama.. Kali kedua,

Situasi kedua,

Masa cuti sekolah jugak kot,

"Salam.. Ni Hani.......... ke?"
"Haah.. Kenapa yea?"
"Ni saya jumpa purse kawan kot.. Ada kawan nama .........."
"Ada.. Jumpa kat mana?"
"Tercicir tengah bandar ni."

Lepas tu, aku call kawan aku dan bagi lah no yang tukang jumpa tuh.. Dan lagi, name card aku jadi penyelamat..

Situasi ketiga,

Semalam entah macam mana, si cun dengan safi rania tak jumpa kunci motor masing-masing.. Mula2 si cun..

"Atil, nanti tolong carikan kunci motor aku eik."
"Ok."

Aku cari lah.. Tengok-tengok ada dalam kotak area diaorang selalu letak helmet..

Situasi keempat,

Malam pulak safi rania hilang kunci motor dia masa nak pergi kelas france.. Last2 sekali guna kunci spare.. Balik kelas, cari lagi dalam gelap sampai tertunduk-tunduk tepi kereta bawang ungu.. Geledah bilik dia. Tak jumpa jugak.. Aku dan lain cakap,

"Sambung cari esok jelah.. Kunci main aci nyorok lah tu.."

Dan esok nya,, (hari ni)

Aku keluar rumah sambil memanggil 'Stitch' (nama kunci dia).. Tup.. tupppp.. Ada tepi rumput jer.. And again aku yang jumpa.. Baru ingat dah jatuh dalam lubang jamban tadi.. Keh..keh..keh..

Situasi lain-lain tak dapatlah aku nak citer banyak-banyak.. Tapi mang selalu macam tu.. Barang aku?? Tiada siapa jumpa.. Sob2x.. Termasuklah pencil case kesayangan aku..

Selain itu, aku memang biologist.. Sah2 aku ni researcher.. ;P

Pengajaran dapat daripada cerita yang tak seberapa ini ialah,

Sila letakkan no contact korang dalam purse supaya senang orang nak tract kalau hilang.. (no penting je).. Nanti penjenayah yang jumpa susah lak..


Sila jaga barang masing-masing baik-baik termsuklah aku.. Heee~~ 


Pesanan: Sorry kalau aku tak dapat blogwalking blog korang sangat ei.. Tapi kalau nampak aku da komen blog lain tu tak bermakna aku pilih kasih atau lupakan korang cuma maybe entri diaorang paling atas masa aku log in.. Lagipun siapalah aku reader and pengomen picisan ni... Heee~~ Tinggalkan tapak kaki korang supaya nanti kalau dah teratur hidup aku, aku jalan-jalan sambil bersiul ke blog korang,, ;P


Sumber google

18 comments:

Cik Nur said...

eceehh.! sekali kunci ada nama lah...!hehehe.

kalau cik nur lak, jenis xjumpa kalau cari barang..hihihi..
org lain cari depan mata je...:)

Cik FaRiZaM said...

hhihihihi.....kunci ada nama....wahhhhhhhh

Hanamiko Sakura said...

memang paling benci cari barang hilang.. grr.. hahaha XD

Sis AI said...

Serius, bila sis pesan ni, bru sy nk letak no telefon, alamt smua dlm purse nnti, insyaAllah.. Amboi, taknak jdi detektif ke? Ekekeke!

c'axoera ヅ said...

tak terfikir plak kan. tapi if letak no tepun tu mcm gud idea ajer

~Sweet Honesty~ said...

ooo.penyelamat la neyh..bak cni name card kamu..bleh jdi penyelamat kete hlg ke, moto hlg ke..hihi..(^_^)

Lieyda said...

ooo yg stitch azah punye kan? haha

Yana Libra said...

hehe..pelik2 je kunci ade nama~ :p

pasni kalau ade barang hilang contact awak je la kan~~~ :p

Azlan Strider said...

menarik gak idea nie..hehehe

Regards,
-Strider-

Detective Fiqa said...

hahahah akak macam detektif dhh :P hehehe selesaikn kes yg tak selesai2 hahahaha goodjob kakk :P btw hmm :( rinduu nii

lisa said...

panggil je nama kunci tu, terus jumpa. wahhh nak buat la nanti ;D

H.S Wijaya said...

macam dalam cerita finder la pulak.ada kelebihan jumpa barang.hehehe

yang keempat tu yang paling amazing sekali.saya kalau ada dalam rumput tu berkemungkinan besar takkan jumpa .mata ni tak cukup aktif dalam menangkap barang.hahaha

yang no 1 dan 2 tu pun nasib baik ada name card kamu tu.kalau tak apa la yg jadi dgn purse tu ya.kesian tuan punya dia nanti.

saya pun nak letak name card jugak lah dlm purse.hihi xD

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

hehe..mcm detective pun ada...:).. dila pun asyik brg hilang je..tp xde org jmpa pun..ksian kn.huhu...ok..skrg br terfkir nk ltak no phone..sbb alamat kt ic tu xkonfem2 org tu nak g cari...baik dia tlpn..bgus2...:)

akuamir said...

tapi haniasyiraa,, kami para blogger faham kesibukan kite semue yang mase makin pack tok berjalan dari blog ke blog,,haha.. :)

aturkan hidup terlebih dahulu

ejulz said...

xkan xde yg call nak ngorat kot? hehe..

Liselle MonCherie said...

Wah ade ciri2 jadi detektif part time nie mweehehehe
Huhuhu Kak Hani,thx for comforting me :).Thx so much <3

ciksukaberangan said...

huhuhu.... mudah2an nnti dapatlah jumpe barang sndiri :D

Mr.Clive said...

hahahah korek cik hani...korek segali boleh korek!kehkehkehhh