dewan rakyat

Monday, April 16, 2012

Itu pun tak reti baca ke?

Bismillahirrahmanirrahim...

"Eh, ni pun tak reti nak eja ke? Dah berapa kali nak ulang ni?"
"9 - 7 = 7? Mana belajar?"

Pernah tak alami situasi macam ni? Mungkin ada yang tak pernah, tak pun pernah tengok dalam tv ke, movie ke, baca ke.. Aku masa kecik-kecik pernah lah jadi macam ni.. Lagi-lagi masa mak aku ajar membaca.. Sampaikan aku boleh hafal buku cerita tu tapi still tak boleh baca sangat... Hahahaha.. Nasiblah aku jenis yang senang hafal. (kecik-kecik dulu je)..

Tapi aku bukan cerita pasal aku.. Bukan semua budak boleh cepat membaca ataupun cepat belajar.. Ada yang juga dianggap sebagai slow learner.. Sesiapa yang amik pendidikan mesti lagi tahu.. Tapi lagi, aku bukan nak cakap pasal kanak-kanak yang slow learner tapi lebih kepada kanak-kanak yang digelar "disleksia" atau "dyslexia"..

Dulu-dulu aku tak tahu sangat pasal dyslexia ni.. Tapi disebabkan banyak tengok tv dan juga membaca aku tahulah serba sedikit.. Dah beberapa movie yang mengetengahkan isu ini dan juga beberapa novel yang aku baca.. Kalau siapa rajin cari lah movie hindustan "Taare Zameen Par".. Citer tu mendedahkan lebih lagi pasal ni.. Seriously, movie ni bukan macam tipikal movie hindustan yang lain.. Sangat lain dan juga ada si kacak Aamir Khan.. Makin lama makin handsome lak aku tengok.. Keh2..

Kanak-kanak dyslexia ni mungkin susah untuk mengenal abjad dan juga mengira.. Kadang-kadang mereka nampak abjad tu macam mirror image dan juga bertukar-tukar bentuk nya.. So, membuatkan mereka lagi susah nak mengeja.. Dan lagi, mereka ni senang tenggelam dalam dunia mereka sendiri.. Kadang-kadang kita cakap dengan dia, dia boleh berimaginasi pasal lain..

Tapi, kanak-kanak ini boleh diajar.. Macam aku cakap mereka bukan slow learner.. Cuma kaedah pengajaran berbeza dengan kanak-kanak normal.. Indeed, mereka sebenarnya lagi hebat daripada kanak-kanak normal disebabkan daya imaginasi yang tinggi... Kalau nak tahu ramai tokoh yang tergolong dalam dyslexia ni.. antaranya,

Thomas Edison (light bulb)
Albert Einstein (takyah diperkenalkan)
Tom Cruise (actor)
Steve Jobs (Apple Inc.)

Sebenarnya ramai lagi.. Tengoklah hebat kan mereka daripada kita yang normal.. Macam Albert Einstein siap orang awet dia punya otak lagi nak kaji.. Tapi, itu semua anugerah Allah.. No doubt.. =)

Kalau korang rajin, cari lah lagi ei.. Entahlah, aku rasa macam interesting pasal ni.. Heee~~

43 comments:

Haruno Hana 하나 said...

wao :O pernah dgr sal penyakit ni.. tp x sangka yg tokoh2 hebat tu penghidap dyslexia..

Liselle MonCherie said...

Hohohoho! Pernah jgak kne situasi mcm ni
Sy darjah 1 kot baru boleh baca<---dlu sy kelas last skali...lpas sy boleh baca sy terus dilompatkn ke kelas pertama.Serious time tu la baru la sy dikatakn normal dan "berpotensi" heh.
Huhu some people are born genius but it doesn't mean that we can't be a genius.

Yumida said...

bila bc entry sis..tringat ngan autisme..yg ni pon kategori kanak2 lambat dri sgla hal..n ade byk ciri autisme..
pnh dulu teach bebudak..mmg pelik dh ulang 5x..still jgk x dpt fhm..last2..rs sian kt diorg..

Ini Kisah Tia said...

yupp .. dah tengok citer tu .. memang kesian .. eh , tapi tak sangka orang yang dikenali ramai tu ada sakit tu ek ..

Lady Windsor said...

My younger brother is mild dyslexia...sekarng dia dah 29 tahun...ok jer...thank god.:)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

ouh..xpernah dgr lak..br th..huhu..yg pasti nak tgk la cite amir khan tu..hhee

Yana Libra said...

ooo, tom cruise pun sama ye?? huhu~~

Sis AI said...

Oh, sy rsa sy tulis trbalik la?
Wakaka! Tiba2 je! Yes! Org mcm ni special akalnya walaupun mula2 fkir mcm cacat.. Prnh tgk crite Hindustan tu! Sedih sgt3 n trharu sgt2..
Allah SWT mnciptakn msing2 dgn sndiri..

lisa said...

lisa pernah kena cmni. bila org cakap 'tu pun tak reti nak buat ke' memang rasa sentap. huhu baru tahu pelakon dan semua yg kat atas tu ada penyakit ni. :/

mirmashi said...

suka sanggat citer tue . hehe . minat giler aamir khan . hik3 . hensem kan ? lol .

Rara Nasiha said...

sebenarnya even dia ada sakit tu, dia ada bakat lain yang tuhan bagi. :)

El-Janna said...

tu semua nugerh allh kan

Cik Nur said...

mmg ramai yg hebat2 lagi...
tak sangka kan, walaupun diorg pgidap dyslexia,
tapi diorg boleh maju dan bjaya..
semua tu kuasa ALLAH..

Rtp Farra Arisha said...

haaa Arisha juga pernah nonton cerita hindi itu. tapi di sebalik gelaran itu, ada juga anugerah spesial yang Allah berikan! see, they all are succeed!

Detective Fiqa said...

hahaha amboii amir khann hehehe. tau takpe. termasuk tokoh NURUL AFIQAh a.k.a conan edogawa *perasan japp hahahaha

akuamir said...

hai haniasyiraaa...... mehehe,, ingat lagi ta nieh?? oke fine.. =_=

makin lawa dah blog kaoooo !!!

Mr.Clive said...

suka benor dengan topik kamu harini! 150 kali like kalau boleh sebab orang yang menghidap penyakit dyslexia ni asyik dipinggirkan dan salah diajar.dan masyarakat kita asyik pikir dorang ni sampah...apa yang penting semasa mengajar mereka ni adalah kesabaran dan biarkan mereka "discover" dunia mengikut masa dorang.jangan marah lebih2,take time and mold.in time,they can be great.as history has proven time and time again. :)

Bun-Bun-Reyn-Pyon~ said...

hewhew =_="
kita ada sepupu macam ni,
tapi rasanya tahap dia lagi worst kott ,
hmm , sepupu kita kena masa kecik,
dia demam panas,
sampai umur dia cam 15-16 baru dia boleh cakap dengan betul sikit.
tapi issokay,
semua penyakit ada penawarnya :D
kita just boleh bantu mungkin dari segi pemberi galakan dan sbgnya bukan ?

^___^

Edy Fee said...

itu la budak2 yang akan kita hadap[i.arghhhhh selasa depan pegi pusat tu...ak sanggup asenye.huhu

shar90 said...

untung r dpt dyslexia...ahahaaa
blh jd cerdik.. hueh xD

aku HaniAsyira said...

hmmm,,, sebenarnya ini bukan penyakit rasanya..

aku HaniAsyira said...

yeah,,, exactly dear.. tapi diaorang dilahirkan istimewa kan...

hahaha.. hebat lah terus lompat kelas pertama..

aku HaniAsyira said...

autisme mmg ada masalh dekat chromosome kan??

tulah susah kan.. sian mmg sian tapi kita yg pening..

aku HaniAsyira said...

eh2... bukan dlm citer tu dh tunjuk kan org2 terkenal ni..

aku HaniAsyira said...

wahhhh,, is it true... alhamdullillah.. everything is ok.. =)

aku HaniAsyira said...

seriously memang best... maybe sebab citer budak2 kan... sonok... =)

aku HaniAsyira said...

abishek bachan pun.. betul ke eja tu?? keh2..

aku HaniAsyira said...

tulah... setiap ciptaan Allah ada sebabnya kan.. =)

aku HaniAsyira said...

maybe tak serius kot diaorang kena.. terer lah tu dh boleh baca skrip..

aku HaniAsyira said...

setuju!!! makin tua makin hemsem.. keh2

aku HaniAsyira said...

tulah... everyone is special.. =)

aku HaniAsyira said...

haah,,, anugerah ar...

aku HaniAsyira said...

yupppp... anugerah Allah..
maju dari kita lak tu..

aku HaniAsyira said...

yupppppp,,,,, sokong bangat!!!

aku HaniAsyira said...

hahahaha... eh2 da dyslexia ke??

aku HaniAsyira said...

ingat lah bro.. mana leh luper adik sorg ni... keh2..

biasalh kena improve selalu..

aku HaniAsyira said...

wahhhhhhhhhhh.... mr.clive kalau pasal Einstein suka benor dia yea... tulah.. sy tak pernah jumpa lagi tapi mcm seseorg sy kenal skrg yg masih kecik ada gejala ni.. tak tahulah nak ckp cmne..

aku HaniAsyira said...

betul2... seriously dia mcm ni?? or penyakit lain..

galakan dan smgat kena beri kan...

aku HaniAsyira said...

hahaha... bakal cikgu kena sedia hadapi nya... mesti!!! boleh lah story2 nnti kan.. =)

aku HaniAsyira said...

ish2.. ada lak ckp cmtu.. kalo kita yg ada cmtu belum tentu survive... keh2

kita cerdik jugak... lalalala~~

kay_are said...

dislexya ni tak silap satu penyakit yang mane dorang nampak tulisan tu terbalik kan? ngan kate lain kalau tulisan tu ditulis secara terbalik, dorang leh bace lagi cepat nak compare ngan tulisan secara normal.. tak silap r..

aku HaniAsyira said...

yups, maybe.. tapi ada sesetengah tu mereka tak boleh susun abjad dgn betul.. mcm abjad tu menari2 di fikiran mereka.. ikut tahap penghidapnya lah.. i guess.. sebab banyak baca je pun.. =)

Mr.Clive said...

haha actually sy tak suka persepsi dunia yang judge orang yang tak selaju dalam pembelajaran berbanding dengan yang "normal"...eh...paham xayat ni...hahaha XD

apa-apa pun,tak suka orang yang pandang rendah orang lain just because dorang slow sikit...