dewan rakyat

Wednesday, April 4, 2012

Cruise ship..

Bismillahirrahmanirrahim..


Beberapa minggu sebelum..
Facebook group : Final Year Party (Nama macam gempak kan.. Hahaha)

'Kawan-kawan nak pergi kenyir tak harga bla..bla.bla.. Tido dalam houseboat lagi.. bla..bla..bla'


Aku tengok macam best je.. Siap tanya lah naik apa, tidur mana dan macam-macam lagi bajet nak pergi.. Elok pulak safi rania tanya aku,

"Atil, nak join tak pegi kenyir macam best je kan."

"Boleh je tapi kena tanya mak aku dulu." Lepas tu aku terus call mak.. Mak aku kalau bab-bab air ni bukan bagi sangat.. So, aku gunakan strategi..

"Mak, Atil pergi kenyir minggu lagi satu.. Ada benda kena pergi sana." Ok, ni bukan ayat permission tapi pernyataan.. Kawan-kawan sila jangan ikut perangai macam ni.. Hahaha..

"Hah? Kenyir? Ni mak risau ni kalau air-air ni.. Jaga diri elok-elok.. Jangan hingge sangat." Mak aku aku bagi dalam tak rela.. Hohoho..

Maka dengan rasmi nya aku mendaftar kan diri nak pergi bersama safi rania... Bawang ungu tak jadi pergi sebab kereta dia merajuk.. Tayar pecah lah, signal rosak lah... So, selamat tinggal kawan.. Heh..



Malam 29hb Mac 2012
Tut..tut..tut..

"Atil, nanti datang dengan azah umah kitaorang tau.. Nak packing-packing barang.. Bawak lah tempat pemotong, pisau, gunting semua lah.. Nak siap barang." Si kechik call aku..

"Beres bos, aku datang lepas isyak."

Lepas isyak aku dan safi rania merempit naik motor ego dia tanpa pakai helmet sebab lalu jalan kampung bertemankan cahaya lampu jalan.. Malam tu malam jumaat.. Dan yang aku pelik kenapa ramai orang bakar sampah malam tu...

"Kenapa ramai orang bakar sampah ni azah?"

"Sebab malam jumaat kot." jawab azah sempoi.. Aku tak tahu apa kena mengena nya dengan malam jumaat..

Sampai umah membe aku ni, mulalah proses mempersiapkan barang.. Aku potong daging, potong ayam dan potong sayur.. Tapi yang tak tak larat nya..

"Atil potong ayam tu 64 bahagian taw.. Ayam tu ada 4 ekor." si kechik bagi arahan.

Aku potong ayam  sambil kira bersama safi rania.. Lepas tu bila siap kira dengan potong..

"Aku rasa peha ayam ni macam besar je.. Boleh potong lagi ni.. Siapkan BBQ 50 bahagian yea." si kechik cakap lagi..

Aiyok,, malam tu aku asyik mengira je.. Mengira ayam pulak tu.. Kenapa aku dengan ayam tak dapat dipisahkan???

Kerja semua setel pukul 1pagi lebih kurang.. Balik umah aku packing baju, mandi sebab habis bau ayam dengan daging.. Aku mandi juga walaupun sejuk gedi.. Lepas tu, masak nasik untuk bawak esok sebab bertolak pukul 7 pagi takut tak sempat..Sebelum tido sempat jugak update blog pasal senyum tu.. Sebab tu lah kalau perasan ejaan senyum salah.. hahaha.. Ngantuk punya pasal.. =)



Pagi 30hb 2012
Aku bangun pagi tu, solat mandi semua.. Tapi kami macam dah lambat sampai kawan aku call banyak kali suruh datang.. Sorry kawan.. Kami pergi naik van.. Suasana pagi tu sejuk nyaman, sila bayangkan rumah anda di tepi pantai.. Macam tu lah aku kat sini kalau pagi-pagi..


Aku dengan safi rania duduk belakang di temani barang-barang.. 

Ni belum lagi sebelah aku dengan dibawa naik kereta

Pandangan orang yang duduk belakang..
Pastu ada kawan aku tanya,

"Korang rasa houseboat tu macam mana?"

Aku rasa mesti ada bayangkan macam kapal cruise.. Hahaha.. Aku dengan selamba jawab,

"Macam cerita anaconda.."

Bila dah sampai.. semua tak sabar nak tengok houseboat kami macam mana,

Macam ni ke??


Confirm bukan.. Tapi macam mana??
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^

Yang berwarna coklat tu yea.. Kan aku kata macam cerita anaconda.. Warna pun sama.. Hohoho..

Bersambung selepas ni kalau rasa nak sambung.. =)

32 comments:

zaza iman said...

wahhh..seronoknya...sekali tgk gambar last..hehe =) cntik jugak..

Liselle MonCherie said...

Hehehe mmg ayam dan kak hani tidak pdt dipisahkan ! mwahahahaha!
Best apa cruising! hewhew
:D bru lah adventure,boathouse sje mcm anaconda.tp experience nye lagi best dr anaconda:D

Azlan Strider said...

hehe..scary gak tgk bot tu..tapi baru nampak adventurous..hehehehe

Regards,
-Strider-

lisa said...

nasib baik kaler coklat. hehehe :D

Aizat Shafiq said...

Wah..best....
Bila la nak gi lepak sane...hehehe...
Ade jumpe anaconda tak?... :p

Domu-kon said...

ok apa dari takde.. even kaler coklat pun..hehehe

terer nya hani a.k.a Atil potong ayam.. misz domu tak reti pun.. T_T

H.S Wijaya said...

mak saya pun jenis risau kalau pasal bab-bab air ni. Sebab saya ni pun jenis takut air gak.hahahaha

hingge tu apa? o.o

banyak orang bakar sampah malam jumaat?mungkin sebab keberkatan malam jumaat kot. :p

kalau ada yang baynagkan macam kapal cruise mesti kecewa gila! haha.

tak apalah yang penting ada.baru lah mencabar!hoho

CekbOlat-bOlat said...

bestnya ! bestnya !

nak ikotttt.. XD

Ihsan Arifin said...

fuh siryes heaven kalau dapat naik cruise kat atas tu ;)

aku HaniAsyira said...

seronok jugak... heee~~

aku HaniAsyira said...

memang adventure smpai tahan perut tak g toilet.. hahaha..

aku HaniAsyira said...

sbenarnya tak adventure mana pun.. hohoho..

aku HaniAsyira said...

nak kaler yg mana?? =)

aku HaniAsyira said...

hahaha.. xder.. selamat...

aku HaniAsyira said...

guna gunting pandai.. jgn suruh guna pisau fail.. =)

aku HaniAsyira said...

hingge tu macam.. hmm.. jgn terlebih suka.. bahasa org perak.. =)

memanglah.. sbb tu nak pergi.. keh2..

aku HaniAsyira said...

aiyok... dah pergi mcm mana ikut cekbolat..

aku HaniAsyira said...

itu kos dah beribu kot.. beza sangat yang ni

Ini Kisah Tia said...

hahaa .. lawak je baca .. sempoi ah ..

reenapple said...

heh... aku tak pernh lagi pergi kenyir tu.. ahahha.

macam mana agknya eh??? Aku tunggu sambungannya.. =)

aku HaniAsyira said...

hahaha.. time kacih singgah..

aku HaniAsyira said...

akan ku ceritakan nanti.. keh2..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmmm cam pelik je bila baca.. org duk bakar sampah sebab malam jumaat.. hmmm pe kaitan erkk.. huhu


waa.. tu ke bot nyerr? mmg mcm citer anaconda

Hanamiko Sakura said...

okey lah tu housebot cam tu...
terasa macam main pondok2 zaman kecik2 dolu ^_^

aku HaniAsyira said...

tulah... maybe kebetulan je kot..

haah... same kan..

aku HaniAsyira said...

hahaha.. agaklah... tanggan kecik2

Liza Razak said...

cool gile boleh overnight kat houseboat...sukanya !!

aku HaniAsyira said...

mang cool lah... suke2.. =)

ejulz said...

haha.. adehh.. mcm rmh anakonda?? hahaha

Edy Fee said...

ahha anaconda.terbaik la..wah best giler trip mcm ni

aku HaniAsyira said...

bukan rumah tapi cerita anakonda

aku HaniAsyira said...

best.. try lah.. =)