dewan rakyat

Friday, March 9, 2012

Please address people correctly..

Bismillahirrahmanirrahim..

Dulu-dulu aku main tibai je nak panggil orang.. Lagi-lagi masa tu bajet muda kan.. So, dengan confident dan tanpa segan-silu nya aku panggil orang makcik, pakcik.. Teruk perangai.. Tapi sekarang diri ku tahu, usia makin meningkat.. Ayat macam dah tua sangat kan.. Hahaha.. So, tak ada suka-suka hati panggil orang pakcik, makcik dah..

Dulu-dulu akak kedai makan aku dengan senang-senang hati panggil dia makcik.. Padahal dia muda lagi kot.. Mulalah dia tarik muka masam bila aku panggil kan.. Ops, sori... Tapi sekarang bila aku pergi shopping ke orang panggil aku akak dah.. Adoi!! Dah tua diri rasa.. Selamat bukan makcik lagi kan..

Dulu-dulu aku selalu rasa muka aku bajet baby face.. Sekali bila suruh teka umur aku diaorang kata umur aku 25 tahun.. Amik kaw!! naik bertahun-tahun umur aku dah..

Mak aku ajar, kalau nak orang hormat kita panggil dia dengan panggilan yang betul.. Macam encik ker, cik ker, puan ker, tuan ke.. Dan sekarang aku cuba buat macam tu.. Barulah orang nak tolong kan dan tambah rasa terharu.. Hee~~

Tapi yang susah kalau ada gelaran.. Kalau salah panggil habis lah kena... Bukan semua tapi ada sesetengah penting kan gelaran tu.. Mungkin sebab susah nak dapat title tu macam Dato', Datin, Prof, Dr. dan lain-lain lagi... So kita hormati apa yg dia dapat dengan susah-payah tu kan.. Macam yang selalu dalam tv tu,

"Mintak maaf puan."
"Saya bukan puan tapi datin yea."


Pernah tak dengar dialog macam ni?? Betapa penting nya kena address people dengan betul-betul panggilan yang wajar.. Aku cakap pun berdasarkan apa yang alami.. Walaupun tak banyak tapi adalah kan.. Kat u ramai lecturer ada macam-macam title.. Kadang-kadang tak tahu pun dia prof ke, prof madya ke, dr, ke.. So, kena check selalu ada apa kat pangkal namanya.. Kalau tidak tak nahas lah... Dulu masa sem berapa entah biasalah waktu mula-mula dari zaman tak kisah panggil apa2 kepada kena kisah.. Waktu tu mula sem.. Kami tak tahu lah lecturer ni Dr. kan.. Ada lah kawan aku terpanggil dia puan..

"Saya tak kawin lagi dan panggil saya Dr. yea.. Please address people correctly.."


Wah, tersentap semua.. Lagi-lagi lecturer ni garang kan.. Aku pun pernah kena malu dalam kelas nya.. So, lepas daripada tu aku akan check betul-betul nak panggil orang.. Mana tahu aku kena pulak kan..

Tapi kawan aku si bawang ungu sampai sekarang panggil orang pakcik, makcik kalau yang tak kenal... Ish2.. Pasan muda lagi dia ni.. Padahal tua lagi daripada aku... Nasib baik kecik... Hohoho..

Jadi, apa yang aku mahu main-main simpul nya ialah panggilah orang dengan panggilan yang betul sebab bila kita hormat orang, orang pun hormat kita.. Macam tak bapa kuat je simpul aku buat.. =)

p/s:: sangat pening pale saat ini..

27 comments:

Domu-kon said...

betul2 tu..we need to address people correctly.. sometimes we are not sure, we may ask her/his/them.. just learn how to address because it shows our respect to them..

p/s: cepat makan paracetamol/panadol.. takut demam..cuaca tak tentu

aku HaniAsyira said...

oh yeah!! sbb tu tulah you tulis misz kan..kan.. kan.. kannn...

pening bau chemical.. adussss..

Haruno Hana 하나 said...

kadang2 x sure nk panggil apa.. takut tersilap panggil.. hehe :D

iyka syafika said...

tahu xpe..benda ni sgt sensitive bg sesetengah org.cm iyka..klau kat shopping mall lbh suke pggil org miss.

aku HaniAsyira said...

tulah... aishhh... budak2 kecik jer tak kisah kan.. hee~~

aku HaniAsyira said...

owh, yeke... pnggil miss eik.. kalau g pasar mlm cmne?? adoi..

CikFi said...

hehe...slalu terkena org panggil Puan ^_^

Rase nak terus marah jerr grrrr

aku HaniAsyira said...

ada ciri-ciri puan di situ kot.. hohoho

Yana Libra said...

pangkat dr , dato' tu semua tak leh dibawa ke kubur pun~~~
(utk yang cam berlagak ngan title la..hehe)

skang ni dah semakin berusia, jadi berhati-hatilah panggil org tu kakak atau mak cik ye~ :)

Detective Fiqa said...

kadang2 sy pelik jorang panggil sy kakak ?? padahal jorang lebih tua. =.= kesian ohh =.=

^_^ Zaza Nur Iman said...

haha..dlu semua org pgl zaza adik..skg dh kakak..hoho :)

Mr.Clive said...

sy pulak kalau org tu nampak tua2,gerenti panggil akak ke,abang ke,pakcik ke,makcik...ataupun aunty,uncle...tapi kekadang kalau Dato',Datin ni malas nak pnggil gelran dorang tu...sebab kekadang menyampah ngan perangai sesetengah dorang ni yang ego tinggi sgt.pui!

hahaha...sorry tetibe marah pulak!kehkehkeh :P

aku HaniAsyira said...

taw xper.. biarlah diaorg.. penat nk dpt tu... (kot)..

tulah... xsngka dah berusia..

aku HaniAsyira said...

maknanya.. maknanya... ada maksud tersirat di situ..

aku HaniAsyira said...

ala adik zaza.. xper.. sy pnggil adik ei.. =) sape lg tua ei??

aku HaniAsyira said...

sama lah.. cuma makcik, pakcik dah kurang dah.. hoho... tape sy xpenah deal dgn dato', datin.. so, xterlibat sgt lah.. tgk tv je lebih... hee~~

tape2.. tp jgn pnggil sy akak sudah...

saba2.. jgn marah2.. heee~~

محمد شهريل القنيطري said...

orang pnggil dalca abang cik..padahal umur time tu baru tadika...hahha..syoknyer rasa matured..skung pon still panggl...huhu

Domu-kon said...

even dah kawen nak gak org panggil misz domu..huwahuwa..

pening?manja sngat.. blueekkk.. :P

Mr.Clive said...

baik AKAK!hahahaha

sebab masa sy buat projek-projek,kekadang de jumpe dato datin ni...kalau cam dorang tu cool jer,sy panggilah gelaran dorang tu...tapi kalau ego melebih2...memang xpanggil la gelaran tu...cett...gila pangkat sangat.kisah ke?hahah XD

Mr.Clive said...

tapi baru semalam,ada sorang perempuan kat tempat keje, boleh pulak dier panggil sy pakcik?adoi! umur lebih kurang sama,tapi dipanggil pakcik pulak! zzz

Liselle MonCherie said...

Hohoho kdg2 kite yg muda pon dipanggil kakak klu jalan2,rase lwak pon ada.
Tapi walaupun dah diteliti-teliti,kkdg stgh orang susah nk agak umur dye dr segi perwatakan!
Huhu apa2 pun,kite mesti sentiasa peka! yeahh!

aku HaniAsyira said...

hahahaha... ok, dgn segala hormatnya sy panggil PAKCIKK clive!!! oh, yeah!!! menunjukkan betapa ber**si* nyer pakcik

aku HaniAsyira said...

xbez rasa diri matured.. sedih..sob2x...

aku HaniAsyira said...

adoi, nak jadi macam budak cmni pun org nak panggil kak ker.. kena tukar dress up ni..

ala,, liselle kan nampak matured tp kiut.. lalalala~~

aku HaniAsyira said...

memang lah I manja.. U tak tahu ke PUAN domu??

ciksukaberangan said...

betol3. kene panggil orang dengan betol. ikut gelaran, umur dan pangkat.. err.. penting sangat ke pangkat? adoyai~~

mama aryan said...

akak selalu perasan muda lg..hihi pada hal dah tua nih..