dewan rakyat

Saturday, March 17, 2012

F

Bismillahirrahmanirrahim..

Tahukah anda apakah maksud F tu?? F untuk futsal tambah dengan failed.. Huk2... Tapi nak ikutkan bukanlah failed cuma kurang berjaya..

Hari ni ada hari sukan kelab BIOSIS.. Maksudnya, kelab mahasiswa biologi.. Aku take part dalam futsal game...

Tahukah anda seumur hidup aku tak pernah main futsal??


Tahukah anda lagi apakah posisi aku main??


Rasa-rasa apa?? Sah-sah lah aku jadi goal keeper kan.. Pada mulanya aku bukanlah keeper.. Kawan aku yang lain jadi.. Tapi disebabkan posisi dia lebih kepada striker (terer dia gelecek) daripada aku yang macam sepak bola tak lepas.. Jadi, aku pun meng'offer' kan diri jadi keeper.. Padahal seumur hidup aku tak pernah jadi keeper.. Untuk pengetahuan korang lagi kali terakhir aku join sukan yang macam ni adalah masa sekolah rendah... Punyalah lama giler.. Kalau ada main pun, main sepak macam tu jer..

Dan kebanyakan antara kami yang join tak pernah main futsal.. Yang ada pun kali terakhir masa matrik dulu.. Dah berapa tahun tinggal kan.. Jadinya, petang semalam kami berlatih lah kat halaman rumah kawan aku yang lain.. Masa tu aku belum lagi jadi keeper.. Pada malamnya, aku pun berfikir baiklah aku jadi keeper.. So, latihan malam semalam kami decide aku jadi keeper.. aku tahu diaorang pun cam tak yakin aku jadi.. Bukan setakat diaorang jer aku pun sama..

Masa latihan malam tu, peranan aku tak banyak sangat.. Sebab, kami buat match dengan lagi satu team biology third year, defender kami sangat hebat membuatkan kerja aku senang-lenang.. Tak banyak cubaan yang membuatkan aku bersedia.. Huh!! Disebabkan itu, masa balik umah malam tu, aku tak tidur lena.. Aku fikir,

"Betul ke aku nak jadi keeper ni?? Bersedia apapun tak.."

Game start pukul 8.. Cuaca sangat baik untuk bermain.. Kami main bukanlah di court yang bertutup tapi terbuka berlantaikan simen.. Adalah buat practise sikit sebelum tu tapi masih lagi tak membuatkan aku lega..

Tahukah anda lagi, posisi paling menakutkan adalah menjadi keeper??

Sepanjang game memang lah aku asyik bertawakal je.. Takut sangat.. Aku ni darah gemuruh sangat tinggi.. Walau macam mana pun, defender kami memang hebat.. Memang defend aku habis-habisan lah.. Tapi bila defender tak dapat nak defend sah-sah antara aku dan bola.. Dan hobi aku masa jadi keeper ialah masuk je bola dalam D aku peluk kuat-kuat.. Lantaklah korang nak kata apa.. Ni kawasan aku k!!

Kami lawan dalam 3 game peringkat kumpulan.. 2 game menang, satu game kalah.. Kalah 1-0.. Tu memang aku tak boleh selamatkan sebab bola laju.. Tapi disebabkan aku berusaha keras dalam 2 game terdahulu membuatkan suara-suara sumbang yang saja melemahkan semangat aku..

"Peluk lah bola tu kuat-kuat."


"Akhirnya bolos juga.."


"Bagi kad merah kat keeper ni."

Dan macam-macam lagi lah.. Nampak sangat ada orang jeles dan tak puas hati dengan aku ni.. =)

Walau macam mana pun akhirnya kami berjaya ke semi-final.. Yuhuuuuu.. Tapi masa tu, semua dah injured termasuklah aku.. Seluar aku koyak dekat  lutut.. Lutut aku luka ditambah terkoyak sikit kulit nya.. Lebam tak payah cakap lah sebab banyak sengat aku melutut.. Yelah kali terakhir luka kat lutut masa kanak-kanak aktif.. So memang terasa sakitnya.. Sampaikan masa aku solat boleh tersasul adoi lagi.. Dan terasa Ya Allah susah nya aku nak sujud.. Macam nak menitik gak air mata masa solat.. Hmmm..

Implikasi nya untuk semi-final lah.. Nak buat macam mana, keeper tak ada reserve.. Memang aku lah main dari awal sampai habis.. Defender aku yang paling aku sayang injured.. Masa tu memang tak boleh buat apa lah.. Bayangkan kami main pukul 4 ptg di bawah matahari panas terik.. Dan akhirnya, kami kalah.. Bukan kalah sikit tapi kalah 5-0 you all.. Habis reputasi aku.. Tapi memang susahlah... Ada sekali tu aku berjaya tangkap bola.. Memang aku peluk sambil melutut macam biasa.. Masalahnya ada hati nak sepak aku lagi tu.. Dengan bengangnya aku jerit,

"Bola aku lah weyh." Puas hati aku!!

Walau apapun terjadi, kalah sekali pun aku berbangga dengan team aku sebab semua nya amatur berlatih 2 kali dibandingkan team lain tuh.. Memang korang hebat lah team!!Dan aku tahu yang team lain tuh memang pemain futsal takpun paling kurang atlet.. Kalau tak takkan ada kasut futsal daripada kami yang pakai kasut sukan.. Dan aku sneaker jer.. Sempoi giler.. Semuanya memang awesome lah my team!! Konklusi nye  walaupun pada dasarnya kami macam lemah-lembut (yeke??) tapi kami ada super powerrrrr...

Dan lagi, dan lagi aku berbangga dengan diri sendiri sebab tak sangka aku ada bakat terpendam.. Hohoho~~

Tapi ada yang aku tak puas hati bila ada ke patut geng budak laki ni sempat cakap,

"Seluar dia koyak weyh." Hampeh betul lah..

Koyak yang berjaya di cover untuk snap..



21 comments:

Cik Aini Lavender's said...

ececece...siap letak gambar Khairul fahmi yg x tahan tu =p

CekbOlat-bOlat said...

harharhar XD free show!

eh? kau ni laki ke pmpuan? kompius aku

aku HaniAsyira said...

nak letak gambar sendiri tak komersial lak..

aku HaniAsyira said...

aku pompuan lah weyh.. ish2.. jantina aku dipersoalkan.. hahaha..

Domu-kon said...

waahhhh... dasaatttnya puteri gunung ledang nie.. jadi keeper..seumur hdup misz domu takde makna jadi keeper.. tak boleh.. nanti pihak lawan menang dengan senang.. apa pun..well done.. bangga oo.. misz domu tak reti maen bola sepak.. hehehe

aku HaniAsyira said...

oh, yeah!! bukan reti pun.. sebab tak reti jd keeper.. tapi kan.. frust giler yg semi tuh.. tapi nk wat cmne sbb xdpt tahan dah..

Hidayah Maznan said...

eceh letak gmbr khairul fahmi.. weyh atil aku penah jumpa khairul fahmi ni..ada buat entry pasal dia. check it out..

http://stereohearts90.blogspot.com/2012/01/assalamualaikum-wbt.html

aku HaniAsyira said...

orait babeyh..

lisa said...

pernah jadi keeper.lagi senang daripada main. hehe :D

aku HaniAsyira said...

oh, tidak!!.. sakit satu badan lisa

Yana Libra said...

hehe..sakit tu..luka dalam tak??

dulu pernah gak jatuh masa main basketball, lawan ngan skolah cina. sampai skang parut ada lagi..masa kena tu bernanah teruk gak..pastikan cuci bersih2 luka tu tau~~

aku HaniAsyira said...

biasa jer.. tak truk pun.. wat propa.. tp beselah org tak bese bersukan kan.. heee~~

Yana Libra said...

tapi hebatlah gak dapat masuk semi~~ :p

-Incek Fik- said...

Fuh!

ganas jugak yea Cik Hani main futsal sampai tersagat lutut terkoyak seluar.


Anyway, bangga dengan semangat kesukanan korang.

Bersukan itu pon satu ibadah! ^^

aku HaniAsyira said...

time kacih... tapi azab nya lepas main.. adoi....

aku HaniAsyira said...

tima kacih.. tulah kiter berbangga dgn diri sndiri kan.. heee~~

iyka syafika said...

wah...kalah menang itu bukan mslhnya.stdknya ada pengalaman mengenai sukan cm 2.iyka langsung tak reti main suka

aku HaniAsyira said...

memang lah.. tapi sgt sadis kalah teruk tuh.. hahaha.. anyway, tima kacih.. =)

Mr.Clive said...

weeeee...sy main keeper everytime kalau main futsal...kehkehkehh XD

aku HaniAsyira said...

peweeett... tapi sy bukan penah main.. lgpun sy kn cumil jer.. haha

Liselle MonCherie said...

Whoho ini lah keeper futsal wanita!!!
Kedahsyat-an effort dpt dibuktikan!
Hehehe F for FANTASTIC :D