dewan rakyat

Thursday, March 15, 2012

Accident

Bismillahirrahmanirrahim..

Untuk permulaan citer sebelum pukul 12 tgah malam ni aku nak ucapkan selamat hari lahir buat temanku dari sekolah menengah, teman seuniversiti, kawan sekos dan last sekali jadi housemate aku sekarang ni iaitu si bawang ungu... wahhh,, anda makin tua dari saya.. hahaha.. kepadamu teman moga-moga dirimu sentiasa dirahmati Allah ei!!!

Korang pernah accident aka kemalangan tak?? Aku penah lah.. Tapi sebelum aku citer sal aku, semalam dalam kampus ni ader accident.. Tu yang tergerak nak cakap sal ni.. Nak kata u aku sesak tak jugak.. Maybe sebab tak sesak so orang tak berhati-hati.. Kereta kancil langgar motor... Dan yang penunggang moto tu sah2 terbaring.. Kete kancil ni boleh siap tertanggal bumper lagi.. Adusss..

Ni kali ke berapa aku tengok accident dalam kampus u aku.. Kawan aku perempuan ada jugak jadi mangsa sampai patah kaki dia... Pernah jugak seorang course-mate laki aku accident depan mata kitaorg bila kereta langgar dia.. Kereta tulah tak sempat-sempat nak keluar simpang.. Selamat kawan aku dengan motor dia ok.. Kereta tu yang rosak lebih... Dan kebanyakan accident aku tengok adalah motor.....

Dulu-dulu kakak aku pun sama jugak accident motor.. abis luka, parut sampai sekarang.. Mak aku tak cakap pun kat aku.. Maybe sebab aku duduk asarama dulu kan.. Selamat aku call mak.. Dan selamat semua nya selamat.. Dan sebab tu jugak sampai sekarang aku tak reti bawak motor (ini alasan)..

Aku accident...


Aku accident tak ada kena mengena dengan motor... Hanya melibatkan kereta semata-mata.. Dan ini adalah accident yang paling aku ingat walaupun darjah 3 punya citer.. zaman bila tu?? zaman yang bertahun 1999.. Aku masih ingat esok nya pengumuman result PTS kot... singkatan apa ei?? hahaha.. aku dah tak ingat nama penuh dia..

Masa tu nak anta kawan aku balik... ayah aku bawa kereta dan mak aku sebelah.. Kalau sesiapa duduk area kuala kangsar ataupun lebih specific bukit chandan yang nak pergi istana tu.. Masa tu kami semua happy2 baru balik family day kat ulu kenas.. Dan aku kidnap (xtaw bahasa apa yang sesuai) kawan baik aku supaya ikut sama.. Aku duduk kampung tapi dia duduk bandar lah kiranya.. So, nak hantar dia balik lah ni..

Area sini lah tempat kejadian (penat aku google haha)

Dalam sonok2 tu dekat area jam besar tu, tiba2 tanpa menunggu  apa-apa sebuah kereta keluar tiba-tiba daripada simpang belah kiri... Tak tahulah kereta tu tak pasan kereta kami yang hampir tapi selamba je dia masuk kan.. Dan apa lagi..

"Dummmm.."

Kereta kami berpusing 360' sampai berubah terus kedudukannya... Dan sangat hampir nak masuk sungai Perak.. Masa tu aku tak ingat apa dah.. Cermin belah mak memang pecah tapi mak selamat .. Bila kereta dah habis berpusing tu, kami semua keluar daripada kereta.. Masa tu hujan renyai-renyai.. Aku ingat lagi habis badan aku menggeletar..  Tak tahulah sebab sejuk ataupun takut..

Dan lagi waktu tu kami baru pulang daripada kenduri kahwin selepas habis family day.. Aku pegang bunga telur dan aku genggam telur tu sampai hancur sebab sangat takut.. Orang ramai datang tolong.. Polis pun datang sama... Tapi alhamdulillah semua selamat.. Keluarga kami selamat dan keluarga yang melanggar selamat..

Sejak hari tu, aku fobia kereta keluar daripada simpang kiri.. Tak kisahlah masa tu aku drive ataupun sekadar penumpang.. Sebab image kereta keluar daripada simpang masa hari tu tetap berlegar dalam fikiran aku... Hmmm..

Dah habis cerita aku korang pulak pernah accident?? =)

24 comments:

محمد شهريل القنيطري said...

fuhh nceb bek x dak apa..alhamdulillah..setakat ni blm lgi kena accident trok...moga x nk kena selamanya..hihi

Yana Libra said...

nasib baik x pape..boleh saman tu kete tu, tetiba je kuar simpang..kesian awk, tak pasal2 trauma lak eh..tp kira ok lah sbb still boleh bwk kete..

CikFi said...

pengalaman tu wat kite tertawe smula..dan mengingat itu membuat kita lebey rapat ^_^

p/s: anda ditag http://hatinufid.blogspot.com/2012/03/segmen-cuti-sekolah-2-segment-3-in-1-by.html

mirmashi said...

penah jugak accident . masa tue saya form 1 , 2007 . kereta berlanggar ngan van , salah ayah saya sebab x perasan yang patotnya die berhenti . huhu . nasib baik x jadi ape2 even kete ayah saya tolak van tue sampai terlanggar papan tanda kat tepi jalan . huk3 . maaf , kureng vocab nak describe accident . hik3 .

iyka syafika said...

alhamdulillah..nsib baik xde pape..teruk jugak tu xcdentnye klau smpai pusing2 kete.iyka pn takut ble lalu kat simpang takut ada manusia yg bajet jln dye.xnk stop kete.n langgar kete kite kan.iyka dulu pn pnh xcdent tp moto je.smua sbb tayar pancit.even xcdent dpn umh tapi bg luka jugak la..sbb jtuh atas tar.smpai skrg tinggal parut..hihihihi

Mr.Clive said...

thank God nothing serious happened... :)

aku HaniAsyira said...

tulah moga xkena.. sy banyak kali cuma accident kecil-kecilan tapi taklah luka lg..

aku HaniAsyira said...

ntahlah.. xigt lah apa jd pastu.. buat report.. ayah sgt cool.. so, mcm tak ader pape jer

aku HaniAsyira said...

oh, pnglaman accident xleh buat tertawa.. hee~~

aku HaniAsyira said...

tulah... selamat kan.. memang nyawa kita masih panjang masa tuh..

aku HaniAsyira said...

mesti teringat kan.. takutnya bawak moto.. beranilah lah kiranya iyka ni.. kalau sy fobia trus.. hee~~

aku HaniAsyira said...

memang thank God sgt lah.. kalau tak xadalah sy berblog sgt.. hee~~

Teenager Housemaid said...

ohmai!
nasib baik takde pape..
err, saya ALhamdulillah tak pernah accident..
er, tapi, accident bawak basikal jatuh sendiri sampai kepala berdarah-darah tu kira tak?
hehehe

aku HaniAsyira said...

sgt kira lah... accident lah tu kan..

Aiskrim Cokolat said...

Alhamdulillah la semua selamatkan . sya pernah accident motor dgn motor . Alhamdulillah saya luka kecik2 je sbub pembonceng , kwn saya yang tukang bawak la parah kene , sampai bibir terkoyak , terpksa jahit lpstu gigi kekal kat dpn skali patah . kesian dia muda2 lg kene pkai gigi palsu . kekeke .tp mmg kaki getak kuat la bila bangun dr accident tu . takut ~ hehe

aku HaniAsyira said...

alhamdulillah sebab semua selamat kan... takutnya,, ni buat lagi seram nak bawak moto ni.. hohoho.. mestilah kena kejutan lepas accident.. sian tukang bawak tuh...

c'axoera ヅ said...

pernah hingga koma hampir sebulan tapi alhamdullilah Allah masih beri peluang kedua itu hidup :)

^_^ Zaza Nur Iman said...

syukur xde apa2..zaza stkat ni alhamdulillah xterjadi lg..harap tak blakulah...

AYIE ABAS said...

motor memang mudah jadi mangsa kemalangan. peratusnya tinggi.

Si DauN CeRi said...

hrmmm... ujian Allah tu mmg kdg2 dtg waktu2 yg kita x sangka, alhamdulillah la xde pape yg serius.

aku HaniAsyira said...

wahhh, alhamdulillah semua selamat kan..

aku HaniAsyira said...

tulah semoga kita dilindungi =)

aku HaniAsyira said...

betul2.. takut lak..

aku HaniAsyira said...

tulah org kata malang tak berbau kan..